Revenirea la realitate din sfârșitul filmului, datorită unei intervenții politice, aduce deasemenea o doză de realitate acestui filme care pare--fără a fi însă în fapt-- o confruntare a conținutului Vechiului Testament cu teoriile bazate pe fapte produse de paleontologie și științele biologice, în general, cum apăruse prezentarea din film de la început și din mai tot restul filmului. ,Revelația' produsă de avocatul apărării, interpretat excelent și cu convingere de Spencer Tracey, este acest moment în care se arată primejdiile la care s-ar expune societatea umană dac-ar accepta practic o cenzură a ideilor și predării-- ideea controlului gândirii umane și a ideilor noi prin legislarea și impunerea unor preconcepții religioase, dictate de religie.
Întotdeauna filmele clasice despre procese vor fi speciale. Pentru că, într-un astfel de film, tehnologia nu prea are mare importanță. Nu sunt scene de urmăriri care să fie filmate în cea mai înaltă tehnologie vizuală sau schimburi de focuri care să se redea în slow motion. Nu-s culori vii ca-n Avatar sau alte imagini fermecătoare care să-ți fure privirea. Așa că, in the end, totul se rezumă la poveste și personaje.
Iar in Inherit the Wind, personajele sunt complexe - pentru că fiecare face parte din lumi opuse din punct de vedere ideologic, iar povestea tumultoasă - pentru că asta se întâmplă când diferite mentalități intră în contact. Apar problemele. Iar aceste probleme capătă forma unui proces. Un profesor este dat în judecată pentru că a îndrăznit să predea teoria evoluționistă în dauna învățămintelor biblice.
observ spre surprinderea mea ca lipsesc fundamentalistii crestini :) Cred ca sunt ocupati sa-si frece portofelele, cardurile, cheile de la masini de fosilele vre'unui sfant.
Mai ales avand in vedere ca este o poveste despre un profesor acuzat de predarea teoriei evolutiei. Aceasta a fost ce mi-a atras interesul. Ceea ce distinge acest film alb-negru de contemporanii sai este naturaletea cu care imbina comicul cu dramaticul. Acesta ilustreaza o paleta diversa de personalitati, fara a se complica, dar si fara a cadea in capcana hollywoodiana a stereotipelor, fanatice prin convingeri, si a simplificarii in extrem.
Cu un amestec de candoare si eleganta, filmul nu reuseste niciodata sa fie plictisitor. In ceea ce ma priveste o sa-mi ramana mereu imaginea unei gloate cu torte, marsaluind prin spatele statuii Justitiei, legata la ochi.
"O idee e un monument mai maret decat o catedrala"...oare asa gandeau si clericii din Evul Mediu cand ii ardeau pe rug pe 'eretici'? Un film in care inegalabilul Spencer Tracy te face s-astepti cu sufletul la gura sentinta curtii...de data aceasta mai blanda decat in Evul Mediu.
A fost un film cu adevarat genial, care a amintit oarecum de "12 Angry Men" prin situatiile abordate, manierele puternice de convingere, argumentele, procesul cu alte cuvinte. Pe langa scenariul extrem de inteligent, care te tine captivat de poveste dintr-un capat in celalalt, povestea mai beneficiaza si de o distributie de exceptie, cu actori monumentali precum Spencer Tracy, Fredric March, Gene Kelly sau Dick York, ce ne-au ilustrat si mai bine complexitatea problemei abordate de film. Este cu siguranta un film ce trebuie urmarit intr-o viata de om.
Trebuie să recunosc că am așteptat mai mult de la acest film. Cu toate acestea, este încă un mare clasic, subiecte ste interessant și unele scene foarte frumoase. În plus 2 actori de exceptie: Spencer Tracy si Fredric March