Articole Horton Hears a Who

(2008)

Horton

Cine este cine in Whoville. Si ce inseamna noo in Nool?

Horton nu este ca alti elefanti pe care i-ati vazut pana acum. Este mai mare decat viata insasi, are o inima mare, o personalitate mare si un mare simt al umorului. Horton straluceste prin bunatate, incredere si perseverenta. In ciuda adveritatilor, acuzatiilor si amenintarilor, Horton este hotarat sa faca in asa fel incat Who-ville sa fie in siguranta. El este intotdeauna loial ...100%.

Potrivit cineastilor, Jim Carrey contribuie la desavarsirea rolului Horton cu tot talentul sau de actor de comedie. "Jim are multa caldura si umor - este uluitor. Aceasta a facut posibil ca Horton sa ramana personajul dulce, adorabil pe care il stim din carti", spune Jimmy Hayward. "Are multa pasiune, forta creatoare, iar aceste lucruri s-au imprimat si asupra personajului sau.

"Jim contribuie cu totul in ceea ce face", continua Hayward. "Lucreaza fiecare episod exact asa cum ar face daca ar fi cu adevarat in fata camerelor. Ne-a oferit adevarate mostre de actorie, asa ca am obtinut mult din subtilitatile personajului doar din interpretarea vocala a lui Jim."

Datorita expresivitatii vocii lui Carrey, s-a modificat si infatisarea lui Horton, ceea ce nu este deloc surprinzator. Animatorul sef,Dave Torres, spune ca "In fazele initiale de design, Horton avea o gura mai mica. Dar cand a aparut Jim, personajul a devenit foarte expresiv; de fapt, Jim ne-a facut sa sporim expresivitatea pentru personajul animat."

Relatia principala a lui Horton in poveste este cu Primarul din Who-ville, pe care Horton nu-l vede niciodata si care, la randul sau, nu-l vede. Totusi intre ei se formeaza o legatura remarcabila, cu caldura, prietenie si umor, chiar daca pentru amandoi miza este o chestiune de viata sau moarte. Pe masura ce Horton realizeaza calatoria sa pentru a aduce siguranta pentru orasul Who-ville, Primarul - vocea populatiei Who - risca totul pentru a-si convinge concetatenii de primejdiile care se prefigureaza.

Dr. Seuss il prezinta pe Primar intr-o maniera de-a dreptul memorabila, ca fiind "...devotat si cinstit, dar si un pic cam ciudat. Primarul si sotia aveau copii, nu gluma." Si cati mai aveau! Ei erau niste parinti mandri de cele 96 de fiice si de un fiu. Parada nesfarsita a descendentilor era realizata atunci cand ei stateau pe scaune conectate la un mecanism care, cu ajutorul unei curele, ii rotea in jurul mesei, astfel incat fiecare dintre ei putea sa aiba o intalnire scurta, dar semnificativa cu Primarul; este o procesiune plina de imaginatie, care aminteste de o scena din musicalul Busby Berkeley.

Steve Carell, spune regizorul Steve Martino, confera mult umanism tuturor personajelor sale, cum ar fi Michael Scott, seful "Biroului", vesnic confruntat cu lipsa de solutii, si acum Primarul, coplesit de griji. "Toate personajele lui Steve au un suflet frumos", spune Martino. "pe care vrei sa-l descoperi."

"Iti face placere sa vezi cum se lupta personajele lui Steve", adauga Jimmy Hayward. "Pune in fiecare replica un pic din el insusi. El este cel pe care vrem cu adevarat sa-l cunoastem si chiar asta si facem."

Carell il descrie pe Primar ca "un tip bun, generos, bine intentionat si foarte hotarat. Este genul de om care se straduieste sa dea tot ce are mai bun in situatiile dificile." Actorul, care este castigator al Globului de Aur, a apreciat in mod deosebit substratul filozofic al lui Horton atunci cand acesta socoteste ca o persoana este la urma urmei o persoana, indiferent cat de mica ar fi. "Vorbeste cu adevarat lumii din jurul nostru, spunand ca indiferent cat de diferiti parem pe dinafara, daca exista decenta, grija si atasament, lucrurile se pot realiza. Este un mesaj superb, solid, bun, inradacinat in bunatate. Si de aceea imi place foarte mult."

Mandria si bucuria Primarului este fiul sau , Jo-Jo, cel mai mic membru al populatiei Who. Primarul are mari planuri pentru micutul sau fiu, indemnandu-l sa fie el cel care va prelua traditia familiei si va fi conducator al populatiei Who atunci cand el se va retrage. Insa Jo-Jo a aratat destul de clar ca nu vrea cariera tatalui sau. In schimb, tanarul cel taciturn urmareste ceva foarte, foarte diferit si special ....

Principala amenintare la cautarile lui Horton - si totodata o amenintare pentru supravietuirea orasului Who-ville - este Kangaroo, care, asa cum ne spune filmul, "a facut fiecare lege si a intarit fiecare regula, in calitate de auto-proclamat sef al junglei Nool." Ea este o persoana acida, ingusta la minte, insistand pe ideea ca "daca nu vezi ceva, inseamna ca nu exista". Filozofia ingusta a lui Kangaroo are potentiale grave consecinte pentru Horton, Primarul si toti cei din Who-ville.

Dar este ea o ticaloasa? Martino nu este chiar asa de sigura. "Ea este un ideolog, nu o ticaloasa", arata el. "Este prost orientata, dar nu rea."

Intr-o scena memorabila, Kangaroo, dupa modelul tiranului din jungla, tine - de fapt, zbiara din adancul plamanilor ei - o predica despre imposibilitatea existentei orasului Who-ville. In aceste secvente sunt folosite din plin calitatile vocale uimitoare si talentul comic al legendarei actrite Carol Burnett, care si-a asumat rolul.(Printre fanii convinsi ai lui Burnett se numara Jim Carrey si multi dintre membrii echipei de productie ai filmului DR. SEUSS’ HORTON HEARS A WHO!.) "Carol are o goarna!" spune Hayward despre actrita, cunoscuta pentru multe momente memorabile in spectacole de varietati din indelungata sa cariera de televiziune, printre acestea numarandu-se si "strigatul lui Tarzan" . "Ea pur si simplu isi da frau liber [tinand predica]". spune Burnett. "Ai un sentiment de eliberare atunci cand tipi din strafundul plamanilor ...si sa mai fi si platit pentru asta!"

Revenind la subiectul cu ticalosia lui Kangaroo, Burnett spune ca "atunci cand interpretezi rolul unui ticalos, nu-ti vezi personajul ca atare. Un ticalos nu se gandeste ca este rau. El vede partea buna, si anume ca are dreptate in ceea ce priveste sentimentele si gandurile sale. Si daca toti ceilalti ar sta si l-ar asculta si ar fi de acord cu el, atunci lumea ar fi superba..

"Lui Kangaroo ii place sa controleze si sa-si bage nasul peste tot. ", recunoaste Burnett. "Ea conduce jungla, fiind mana de fier de acolo. L-a tinut pe fiul ei, Rudy, langa ea prea mult timp; nici nu-l lasa sa iasa din ‘camera’." (Unor copii le place sa fie tinuti ca prizonierii de catre parintii lor; Rudy se plange de acest lucru, in mod justificat).

Sustinatorul principal al lui Kangaroo este Vlad Vlad-I-Koff, un vultur enorm, negru, cu pene unsuroase si un cioc mare si ascutit. Vorbeste cu un pronuntat accent rusesc. Vlad nu este un geniu al raului, ci este doar rau. "Vlad se misca ca un liliac sau ca o soparla", spune Jimmy Hayward. "Totul pentru el se bazeaza pe instinct. Personajul este rezultatul unui accident al influentelor culturale amuzante. Este ca un gangster imbracat in costum de velur si cu lanturi de aur.."

Will Arnett ("Arrested Development"), care interpreteaza rolul Vlad, spune ca personajul este "o creatie ciudata - un tip periculos...ca un pistol de inchiriat. Este un tip pseudo-modern, dar din pacate in contratimp cu vremurile. El crede insa ca este foarte bine cotat in cultura pop.

"Eu sunt atras de personajele care sunt usor ingamfate, dar cam prostute", continua Arnett. "Este o combinatie tare de tot. Nu pentru viata, ci pentru comedie. Pentru viata, este chiar o combinatie trista. Imi plac foarte mult oamenii care sunt foarte ingamfati si care nu-si dau seama deloc cat de idioti sunt."

Vlad s-ar putea sa nu fie cel mai cumplit din jungla, dar este o amenintare pentru Horton si Who-ville. Vlad pluteste printre copaci ca un adevarat luptator - aproape ca-i auzi motoarele supersonice- iar intr-o scena tensionanta, il urmareste pe Horton prin jungla. "Noi am construit scena ca intr-un film horror clasic", spune Hayward. "Cu siguranta ca nu este o scena sangeroasa sau plina de teroare, ci starneste rasul si e plina de surprize."

Seful clanului Wickersham este Yummo, a carui voce este asigurata de castigatorul premiului Tony, actorul Dan Fogler, care de asemenea preia si rolul Presedintelui Consiliului orasului Who-ville. Fogler s-a bucurat de ambele roluri, dar spune ca rolul Yummo i-a fost mai drag. "Eu sunt din Brooklyn", explica el," iar Yummo ESTE Brooklyn, dur, ca pe strada."

Prin urmare, Horton nu duce lipsa de adversari. Dar are si un prieten si un confident foarte bun in Nool: Soricelul Morton, care incearca sa fie vocea ratiunii pentru prietenul sau supradimensionat. "Pai, tu privesti un trifoi; nu arata bine deloc", ii spunee smecherul rozator lui Horton. Seth Rogen, unul dintre cei mai straluciti actori de comedie si scriitori din zilele noastre, contribuie cu talentul sau deosebit la realizarea rolului. "Morton cam exercita presiune asupra Horton", spune starul din filmul "Knocked Up" si actorul-scenarist al filmului "Superbad". "E cam nevrotic si probabil ca nu chiar in apele lui."

In orasul Who-ville, in timp ce Primarul incearca sa-i convinga pe membrii populatiei Who ca exista primejdii care pasc orasul, sotia lui - mama celor 97 de copii, se straduieste sa tina totul sub control acasa. Modul aparent lejer in care personajul se descurca intr-o casa ticsita pana in grinda ar amuza orice parinte si cu siguranta l-a amuzat pe Steve Martino. "Eu am doi copii si este deja o provocare", spune el. "Acum, imaginati-va cum e cu 97 de copii!"

Amy Poehler, actrita principala in "Saturday Night Live" si sotia actorului care interpreteaza rolul Vlad Vlad-I-Koff in film - Will Arnett - confera personajului mult simt de raspundere si il dojeneste pe sotul ei pentru comportamentul lui precipitat, dar intotdeauna cu multa intelegere si cu simtul umorului. "Amy face ca personajul ei sa para foarte contemporan si real", spune Martino.

"Am interpretat multe personaje zapacite in cariera mea. ", spune Poehler. "Multe personaje care aveau suisuri si coborasuri in comportament. Dar Sally este foarte stabila. Ea il mentine pe sotul ei cu picioarele pe pamant, intr-o maniera foarte draguta. Trebuie sa faca acest lucru, pentru ca ea este cu adevarat capul acestei familii uriase. Ea anticipeaza intotdeauna cum vor evolua lucrurile pentru sotul ei, dar este si putin ingrijorata pentru el. Se tot intreaba daca nu cumva o sa innebuneasca tot agitandu-se atata ca sa-i avertizeze pe ceilalti ca se apropie sfarsitul.?"

Dincolo de indoielile lui Sally, totusi se intampla ceva nu tocmai la locul sau in Who-ville. Pentru confirmarea suspiciunilor sale, Primarul i se adreseaza Doctorului Mary Lou LaRue, aiurita, dar desteapta cercetatoare din Who U. Dr. LaRue poarta ochelari de protectie cu lentile foarte groase, are parul rosu purpuriu si e total nepriceputa in ceea ce priveste socializarea. Pentru ea totul este stiinta. Isla Fisher, care face foarte usor trecerea de la comedii spumoase precum "Wedding Crashers" la drama precum "The Lookout", observa ca Mary Lou este singura Who (cu exceptia Primarului) care "intelege pe deplin ramificatiile schimbarilor climaterice bruste din Who-ville [ce isi au originea in calatoria primejdioasa pe care Horton o face prin Nool]. Ea este prima care intareste convingerile Primarului in privinta unui potential sfarsit." , spune actrita care este foarte mica de inaltime. "Pentru mine vorba ca o persoana este totusi o persoana, indiferent cat de mica ar fi, are multa relevanta."

De la cei foarte destepti ajungem la cei care...nu sunt tocmai asa. Ii veti intalni pe Wickersham, un clan care are o mentalitate de gloata, foarte familiara noua, oamenilor. "Sunt in esenta o gasca de tipi amuzanti", spune Hayward. "Nu sunt ticalosii clasici, dar cand lucrurile incep sa ia o intorsatura mai dura pentru Horton, ei, clanul Wickersham, se bucura. Ei impartasesc latura umana mai sumbra."
Imaginea filmului Material special in exclusivitate: Horton Hears A Who! - Sneak Peek
jinglebells