Putem spune că acest film - este o imersiune completă în lumea preparatelor din bucătăria franceză .De asemenea, demn de remarcat este partea feminina -fermecătorea Catherine Frot, care a fost nominalizat pentru acest rol la Premiul César.
Pentru un gurmand, acest film e ca un balsam pentru suflet! Foie gras, trufe, somon în foi de varză, supă de peşte cu caracatiţă, tort Saint-Honore şi multe alte bunătăţi, îţi lasă gura apă! Te face să mănânci sau să te apuci de gătit :-)
Filmul se doreşte a fi o dramă, ecranizare a cărţii „Haute Cuisine” scrisă de Danièle Mazet-Delpeuch şi a memoriile acesteia din perioada când a fost prima şi singura bucătăreasă angajată la Palatul Elysee, unde a gătit, pentru o perioadă de doi ani şi jumătate, pentru Preşedintele Franţei – Francois Mitterand. Pelicula nu are absolut nimic dramatic în desfăşurarea ei – în sensul propriu al cuvântului - fiind mai degrabă încadrat la categoria „biografic”.
Scenariul este simplu, previzibil, dar... foarte delicios. Reţetele de mâncare prezentate arată obscen de bine iar ingredientele sunt scandalos de bine alese. Ritmul peliculei este lent, succesiunea scenelor este logică, filmul fiind foarte uşor de urmărit.
Deşi se petrece într-o bucătărie filmul are şi o intrigă, foarte „subţire”, demonstrând faptul că… citeşte
Haute Cuisine – Bucatareasa Presedintelui sau savorile fade ale palatului | Koolhunt.ro - Vezi Bucurestiul cu alti ochi
[...] Haute Cuisine – a se consuma cu moderatie, sau nu, dupa gust. Ca sa ma folosesc de metafore gastronomice si pomenind feluri de mancare de care am aflat din film, daca vi se pare ca o masa cu somon in foi de varza la cuptor e ceva extrem de imbietor si apetisant, faceti tot ce puteti sa nu ratati aceste savori ale palatului, pentru ca veti aprecia intr-adevar delicatetea acestui film! [...] citeşte
Filmul este inspirat din povestea reală a bucătarului-şef Danièle Delpeuch, prima şi singura femeie care a gătit vreodată în bucătăria oficială de la Palatul Élysée(1988-1990). Danièle Delpeuch şi-a publicat cartea "Mes carnets de cuisine, du Périgord de L'Élysée". În 1997, Danièle Delpeuch şi-a publicat cartea "Mes carnets de cuisine, du Périgord de L'Élysée". Totuşi, filmul nu este bazat integral pe cartea respectivă, ci este "un melanj amuzant de evenimente reale şi pură ficţiune", aşa cum spune Étienne Comar (Of Gods and Men), producător şi coscenarist pentru "Haute Cuisine".