Gioconda fara suras

(1967)

Gioconda fără surâs

Poster Gioconda fara suras Poster Gioconda fara suras
 • Regia

  Malvina Ursianu
 • Cu

  Ion Marinescu, Gheorghe Cozorici
 • Gen film

  4 voturi

 • Durata

  92 minute
 • Premiera in Romania

  1967

Sinopsis Gioconda fara suras

"In acest film intr-adevar memorabil, actualitatea perpetua sufletele de intelectuali intotdeauna sfasiate de dileme. Nicolae Girardi si-a putut exercita talentul de neintrecut portretist incredintand peliculei chipurile unor mari actori" - Irina Coroiu

A contribuit la sinopsis-ul filmului: mihai253
Contribuie la această pagină şi câştigă DVD-uri!
NOTA FILM
Nota IMDB: 7.4

Caseta tehnică

Tip Ecran

normal

Distribuit in Romania de

Pro Video

Țara

Romania

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Ordonează după
cezarika21 pe 11 Mai 2013 07:54
Lumea sterilă a intelectualilor
Critică subtilă a intelectualității tipică anilor '60, ”Gioconda fără surâs” este o creație propagandistică menită să arate diferența între intelectualii utili regimului comunist și intelectualii fără vreun rost în noul sistem politico-economic. La rândul lor, intelectualii utili sunt doar tolerați, cât timp nu devin ei-înșiși adevărați oameni ai muncii, abandonând cartea în schimbul practicii pe șantiere.

Filmul are unele merite (în principale legate de psihologia şi dilemele intelectualilor), dar replicile sunt seci, vorbe goale rostite într-o limbă de lemn greu de digerat. Parcă e o colecţie de texte din cărţile cu eseuri ale marilor filozofi, nimic original, totul pare fals. Personajele îşi rostesc replicile într-un mod neutru, fără pic de pasiune, fără trăire. Cristian Tudor Popescu le-a asemănat cu niște ”bule de… citeşte

6 2
tibi_oncescu pe 20 octombrie 2015 19:44
Trebuie tinut cont si de timpurile realizarii filmului. E justa observatia cu lipsa de traire, dar nu cumva spre oameni-robotei au tins ideologii creatori? In ciuda apasionalitatii, unele replici, de-a dreptul culte pentru inconstienta tiranie a poporului muncitor, precum si imaginea sumbra au rostit adevaruri si au salvat filmul.
Cinefil1968 pe 21 februarie 2017 07:21
Este o viziune superficiala asupra personajelor antrenate in drama sufleteasca descrisa lapidar de la debutul filmului, cind protagonistii fac o excursie in trecut. Aceasta se poate intimpla oricind, oricui, oriunde. Chiar pe Cosma, care s-a 'reprodus' pentru a va cita distinsa expresie, fericirea nu il da afara din casa, intrucit, atunci cind evadeaza spre alt santier, o cauta pe Irina si o cere in castorie, direct, ca pe toboganul galeriei de fortaj. Irina si Caius au prieteni, chiar admiratori. Ce le lipseste este implinirea sentimentala, neimputabila total lor insisi. Irina isi gaseste iar echilibrul in munca, Caius primeste ajutorul necoditionat de la o veche admiratoare iar Cosma o ia de la capat pe alt santier - inerentul ritm al viatii de constructor. Este deci departe de a fi un film surd si cu atit mai putin al unei Romanii mute.
Deceoare pe 07 Octombrie 2015 21:53
Părere
Fiecare epocă are mentalităţile şi trăirile ei . Dacă nu ai trăit în epocă , dacă nu ai înţeles acele vremuri sau dacă nu ai fost în stare să realizezi ceva atunci , este mult mai uşor să arunci cu noroi mult după acele timpuri . 1967 - 2011 = 44 ani C.T.P.
2 0
cosmin742000 pe 31 Iulie 2016 10:08
Un film romanesc foarte bun , produs in singura perioada in care in Romania , se muncea , nimeni nu fura , nu exista infractionalitate , adica in comunism.
2 1
ciprian34 pe 07 Aprilie 2013 23:30
O productie realizata in stalinism,despre tarani,cum e ''Desfasurarea'',are mai multa viata decat ''intelectuala''Gioconda fara suras''-Cristian Tudor Popescu(Filmul surd in Romania muta,2011).
2 2
cezarika21 pe 11 mai 2013 07:42
CTP-ul (un individ pe care eu îl detest pentru negativismul şi încrâncenarea sa) a avut mare dreptate cu această afirmaţie. M-a uns la suflet cu atât mai mult cu cât Malvina Urşianu îşi laudă cu tupeu filmele şi neagă rolul lor propagandistic.
Cinefil1968 pe 8 decembrie 2013 22:20
"Este mai usor sa murdaresti, dcat sa intelegi" ; Magda Mihailescu - Aceste Gioconde fara suras Convorbiri cu Malvina Ursianu, Editura Curtea Veche, Bucuresti, 2006.
cezarika57 pe 03 Iulie 2018 20:47
Primul film al regizoarey Malvina Ursianu. Mai mult decat pkictisitor,
0 0

Spune-ţi părerea despre Gioconda fara suras

Pentru a scrie un review trebuie sa fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
Vezi şi:  filme noi drama
Liste cu Gioconda fara suras
Îţi place sau deteşti acest film? Adaugă-l într-o listă!
jinglebells