IN DISTRIBUTIA VOASTRA INTELEG SA UITATI VREUN ACTOR CE INTERPRETEAZA UN ROL SECUNDAR DAR SA IL UITI PE GHEORGHE VISU....FILMUL NU A FOST SI NU VA FI NICIODATA O CAPODOPERA CA SI RECONSTITUIREA LUI PINTILIE.SA NU NE MAI JUCAM,ETE TANTA,NU E TANTA !
Un fel de Dueliștii, cu un Victor Rebengiuc la fel de obsedat de propriile-i fantasme, ca și personajul jucat de Harvey Keitel. Bun film, chiar și după 42 de ani. Am revăzut, cu nostalgie, peisaje din Constanța și Mamaia distruse de nenorocirea de beton abătută asupra litoralului, după 1989. Minunatul Gheorghe Visu, într-un rol impecabil. Un film-lecție (de actorie și regie) pentru toți jalnicii epigoni ai cinema-ului actual.
Un film îndrăzneț într-o epocă în care 'oranduirea socialistă perfectă" nu admitea existență infracționalității, "omul nou" fiind departe de orice gând "necurat". Un film criticat de Ceausescu si interzis, o încercare de dizidență cinematografică fata de o epocă în care ieșirea din șabloanele comuniste era ceva imposibil de imaginat.
O incercare indrazneata la acea vreme a faimosului regizor demai tarziu, Dan Pița care realizeaza spun eu o evocatoare drama psihologica intre doua personaje situate diametral opus in societate, creeata prost de autoritati.
Categoria 50 - 60 de ani = filme cu actori in rol principal intre 50 si 60 de ani = Victor Rebengiuc la 50 de ani doctor din Bucuresti se duce cu nevasta si prieteni pe plaja la marea Neagra .
Plaja marii , prieteni si o sacosa cu niste bunuri de valoare mica ( camera foto , lantisor de aur etc ) , pot ajunge sal faca sa moara pe turistul care le detine ..
Interesante remarcile adresate doctorului = .. volantul nu face nimic dar cand motorul se zdruncina , ajuta ..
. . . Oamenii au nevoie de un volant altfel realitatea ucide ca o pantera care serveste de model unui pictor sau sculptor
Acest film a fost difuzat online la Neptun tv miercuri 12 martie 2014 ora 11 . Sâmbătă, 18 Ian ora 22 . Putine filme sunt difuzate online , si reluate gratis de catre televiziuni ..
Un film despre o infracţiune minoră - furtul de pe plajă a unor lucruri personale ale unui medic -, plină de semnificaţii şi cu aspecte morale şi psihologice greu de descifrat. Prima impresie pe care ţi-o face filmul este că cele două părţi ale sale (anchetarea tânărului şi frământările medicului după sosirea sa la Bucureşti) sunt teribil de inegale. După prima parte puteam să cataloghez Faleze de nisip drept un film antisistem care arată o confruntare între un om al sistemului (care a aderat la sistem din oportunism) şi unul din afara lui, vrând să arate că sistemul oprimă pe toţi cei care gândesc diferit. A doua parte transformă un film cu implicaţii politice (care putea fi o capodoperă dacă ar fi continuat pe aceeaşi linie) într-un film psihologic despre obsesia patologică a unui om obişnuit să aibă întotdeauna dreptate şi care nu admite că… citeşte
După Concurs, Faleze de nisip e a doua capodoperă a lui Pița care pune verdictul definitv asupra moralității îndoielnice a epocii comuniste în particular, a oricărui sistem ideologic totalitar în general. Cuvintele sunt prea mărunte, filmul trebuie văzut. Nu degeaba l-a enervat pe Ceaușescu care a dat după aceea celebrele „teze de la Mangalia”. Mai nasol e că poate fi privit cu aceeași tristețe și astăzi, deși teoretic suntem „liberi”...
Recunoaște, puștiu! Replica asta a rămas celebră în istoria cinema-ului românesc și evocă perioada comunistă. În film, Puștiul este interpretat de actorul Gheorghe Visu, un tip plăpând pe la 22 de ani. El este acuzat de doctorul Cristea (Victor Rebengiuc într-un rol antipatic de bun) cum că i-ar fi furat lucrurile de pe plajă: un aparat foto, un lănțișor de aur, niște bani, etc. Doctorul este atât de sigur că Puștiul (Vasile) este vinovat încât exclude orice variantă că ar fi putut să se înșele.
Nu suport să pierd, motivează el. Chiar și după ce prietenii îi spun că exagerează, doctorul consumă atâta energie pentru o clauză gratuită. Evident, Puștiul este persoana potrivită la locul nepotrivit. Faptul că nu crede un adevăr impus îl face puternic în fața unui doctor influent, ambițios și egoist care dorește să câștige… citeşte
Faptul ca acest film a fost interzis arata stupiditatea cenzorilor acelor vremuri. Ma gandeam cu tristete ce-a ajuns Gheorghe Visu: de la rolul minunat pe care il face aici la mizeria intitulata State de Romania. Ce sa-i faci,trebuie facute si mari compromisuri in meseria de actor dar, iata, Victor Rebengiuc a rezistat tentatiilor de a juca in subproduse si merita foarte multa pretuire si din acest motiv.
chestia cu cenzura spuneti-o dobitocului de cosmin7....sau blackmore cum isi spune acum ,o javra comunista care sustinea ca nu exista cenzura inainte...
OBSEDANTA UITARE