În această ecranizare a nuvelei lui Caragiale îşi face debutul în cinema actriţa Margareta Pogonat, în rolul uneia dintre ţigănci...La mulţi ani, stimată doamnă a teatrului şi filmului românesc!
Capodopera a cinematografiei romanesti; Grigore Vasiliu-Birlic intr-unul dintre rolurile salvate pe pelicula, un rol tragi-comic in care reuseste sa-si puna in valoare valentele de actor complet. UN ROL MAGISTRAL
@eduard_stratan, să nu exagerăm... Înseamnă că nu ai văzut Mihai Viteazul, Dacii, Columna, Nemuritorii, seria Ardelenii, sau Nea Mărin miliardar, filmul de referință a cinematografiei românești...
Am vazut filmul asta de nenumarate ori, de fiecare data cand a fost dat la TV - iar intr-o perioada, cand EXISTA tvr Cultural ( desfiintat caci cine mai are nevoie de cultura...????....) acel post a avut o campanie de difuzare a filmelor cu marii nostri actori - dar merita vazut-revazut oricand!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
" Viceversa, viceversa, viceversa....."
Perioada antebelică a României a fost caracterizată printr-un avânt economic şi urbanistic ce a determinat acordarea supranumelui de "Micul Paris" pentru capitala București. Dezvoltarea economică a ţării nu a avut aceleaşi efecte pentru toată lumea. Astfel, odată cu dispariţia clasei boiereşti, s-a ridicat o clasă de capitalişti ce a acumulat averi tot mai mari, în timp ce efectele economice asupra intelectualităţii, a micii funcţionărimi şi a proletariatului au fost mult mai reduse. Scumpirea vieţii a redus puterea de cumpărare a populaţiei.
În acord cu cele relatate, statul a menţinut o iluzie că oricine putea să se îmbogăţească prin intermediul loteriei. Câştigarea la loterie putea însemna ieşirea din nevoi şi posibilitatea de a duce o viaţă decentă. Schiţa "Două loturi" (1898) a lui I.L. Caragiale descrie un astfel de caz de… citeşte
wrong window :) de sters - Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Genial film, actori excelenti... deobicei nu las comentarii la filme dar am considerat ca la filmul asta trebuia sa las. Este unul dintre cele mai bune filme romanesti vazute de mine pana in prezent, interpretarile sunt excelente iar comicul de situatie este prezent in tot filmul..
Filmul, inspirat din cunoscutele schite ale marelui nostru I.L. Caragiale, este o realizare incantatoare de umor romanesc, avandui in prim plan pe valorosii nostri actori, Grigore Vasiliu-Birlic si Radu Beligan.
La sfârșitul anilor 70, posibil începutul anilor 80, citisem cu nesaț cele mai importante scrieri ale marelui Caragiale si tot atunci grație Televiziunii Române am urmărit pentru prima dată prestigioasa ecranizare din 1957 a faimoasei schițe Doua lozuri. Ecranizarea poarta cu sine nostalgia unui București în care viața se desfășura într-un mod trepidant, preocupările micii burghezii, a funcționarului paupere într-o epocă în care îmbogățirea facilă era un miraj ca si in perioada postrevoluționară. Alături de interpretările de excepție a miniștrilor sacri ai cinematografiei postbelice, mi-au încântat privirile imagini surprinse cu profesionalism ilustrând vechiul Mic Paris: Calea Victoriei, Palatul Casei de Economii si Consemnatiuni, Foisorul de Foc, Biserica de lângă Teatrul Odeon. O ecranizare de excepție dintr-o epocă în care majoritatea filmelor… citeşte