Nu am observat pe genericul filmului de unde a venit inspirația scenariului.
Eram aproape convins că este după opera inegalabilului Ioan Luca Caragiale.
Ce să vezi?
Este din opera unui cunoscut scriitor: Tudor Arghezi.
Pe numele real Ion Nae Theodorescu.
Un mediu metraj romanesc foarte bun, nici nu se putea altfel cu un actor precum Grigore Vasiliu-Birlic intr-un rol principal, pe o schita realizata de Tudor Arghezi si unde joaca si fiica iubitului scriitor, Mitzura. A avut umor din plin, atmosfera fascinanta iar personajele au fost ilustrate impresionant. Recomand, trebuie urmarit macar o data in viata!
Geo Saizescu, ale carui legaturi cu Institutul de Teatru dateaza deja din 1953, aparuse deja în câteva piese ca actor, precum în celebra montare "Peer Gynt" a regizorului Dinu Cernescu cu Florin Piersic în rolul principal, si-a facut debutul în cinematografie în 1959, cu aceasta Comedie savuroasa dupa schita scriitorului Tudor Arghezi, care l-a consacrat ca regizor de film. În aceasta comedie de moravuri, nu este vorba numai de "conflictele" dintre Vecini..., ci pur si simplu de spiritul de "concurenta", care exista între oameni, în fiecare dintre noi, din dorinta de a ajunge pe scara sociala cât mai sus, în care "invidia" joaca un rol, precum spune si proverbul românesc "Pâinea Vecinului e mai alba"..., dar si o portie buna de înfumurare si arivism. Saizescu a angajat entru aceasta câtiva actori excelenti, formând trei cupluri, reprezentanti ai clasei "intelectuale",… citeşte
Primul film al lui Saizescu a si fost un succes. N-a fos foarte greu, cu actori ca Birlic, Ion Lucian, Nineta Gusti. Film excelent. Merita vazut si revazut.
Ecranizare a unei schiţe a lui Tudor Arghezi, comedia de moravuri de mediu-metraj "Doi vecini" realizează o frântură de portret al perioadei interbelice, care transmite haz şi nostalgie. Atmosfera orăşenească idilică cu case vechi şi frumoase, cu vardişti, lampagii, vânzători ambulanţi şi servitori veseli contrazicea cu totul aşa-zisa luptă de clasă interbelică invocată de comunişti. Inerentele conflicte par a fi doar o apă de ploaie, politeţea şi prietenia triumfând.
Filmul realizează portrete antologice ale burgheziei interbelice, graţie interpretărilor memorabile ale marilor actori Grigore Vasiliu-Birlic, Ion Lucian, Nineta Gusti şi Carmen Stănescu.
Eram aproape convins că este după opera inegalabilului Ioan Luca Caragiale.
Ce să vezi?
Este din opera unui cunoscut scriitor: Tudor Arghezi.
Pe numele real Ion Nae Theodorescu.