Un film de arta, pe alocuri trenant, dar cu scene de-a dreptul colosale, cum ar fi aceea in care fiecare membru al unei minoritati arunca o ploaie expresiva de "epitete" asupra altei minoritati. Tema conflictului interasial este exploatata magistral pe tot parcursul filmului.
Contine si o scena erotica de mare finete.
1
0
Ioan Popistescu
pe 26 Noiembrie 2006 22:40
Un film de arta, pe alocuri trenant, dar cu scene de-a dreptul colosale, cum ar fi aceea in care fiecare membru al unei minoritati arunca o ploaie expresiva de "epitete" asupra altei minoritati. Tema conflictului interasial este exploatata magistral pe tot parcursul filmului.
Contine si o scena erotica de mare finete.
Excelent prin subiectul sau, este un film care ilustreaza foarte bine probleme interrasiale, atat prin umor-ironie, insa mai ales prin conflictul plin de dramatism din final.
Chiar daca pare o comedie usoara, acest film este mult mai mult de atat. Prin subiectul abordat, dar mai ales prin modul de a-l trata, Pizzeria lui Sal scoate in evidenta rasismul si pericolele acestui fenomen. Si nu doar acel rasism dintre negri si albi, ci neacceptarea, prin faptul ca nu-i intelegem, nici pe asiatici, evrei sau latini.
Suntem animale sau ultima veriga din lant (care lant ?)
Omul se autoproclama fiinta rationala, dar de multe ori ma intreb daca cele 10 procente din creier pe care le folosim chiar ne separa atat de mult de regnul animal ? Sunt n circumstante in care renuntam la ratiune si actionam, cum se spune, 'la cald', adica pe baza instinctelor. Spike Lee, un activist pt drepturile civile, pune accent pe rasism, dar sa nu uitam cata tensiune este generata si de cele mai mici diferente intre anumite comunitati. Tensiune care din pacate se materializeaza prin violenta; dar cum spunea si Malcolm X, violenta inseamna inteligenta daca este folosita in legitima aparare. Si cred ca "Pizzeria lui Sal" / "Do the right thing" ilustreaza diferenta dintre violenta folosita pt refulare sau 'reglare de conturi' (care duce la o spirala autodistructiva, asa cum afirma M.L.King) si cea legitima (poate nu e cel mai bun exemplu, dar un personaj interpretat de Statham… citeşte
Muzica anilor 80-90 mi-a adus aminte de o parte a copilariei mele,un film cu negri, reusit !Jocul actorilor a fost foarte original,Aielo este un actor talentat !Il recomand tuturor care iubesc hip-hopul si nu numai !
Un film foarte bun care surprinde momente din viata oamenilor din cartier, cu bune, dar mai ales cu rele (intoleranta, rasism aparent inofesiv din partea tuturor).Actori foarte buni, dialoguri excelente.
BUN ! O globalizare rasiala, bine ecranizata la o scara mult mai mica...pe strada unui cartier, intr-o prezentare a filmului gandit intr-un interval de doar 24 de ore ! Un film lejer de duminica, cu o combinatie perfecta a unei comedii fine si a unei drame inspirate poate chiar dintr-un caz real, cu un subiect sensibil, plus o prezentare actoriceasca stradala de o foarte buna calitate, un "teatru" stradal pe care-l intalnim cel putin intr-un cartier al fiecarei tari si in zilele noastre ! Un film care din pacate nu a fost atat de mediatizat pe cat trebuia !
Azi mi-a fost frig toată ziua. Spre seara, am vizionat acest film. M-am încălzit. Sufletește, emoțional și fizic.
După ce reptilienii bancheri i-au ucis pe Martin Luther King și pe Malcom X, tot aceiași reptilieni bancheri le-au făcut și acest film, de ipocriți diabolici ce sunt.
Că și concluzie, filmul nu este doar o comedie, este atât drama cât și thriller!
Pentru general ii acord nota 8.
Pentru categoria din care face parte, este de nota 10. Neapărat de văzut. Superb realizat și jucat. Film real.
"The old law of an eye for an eye leaves everybody blind. "
Un film controversat, iubit de unii si urat de altii.
Citatul de mai sus defineste toata esenta acestui film extraordinar al lui Spike Lee, de departe cel mai bun al sau si unul dintre cele mai importante filme americane din istorie, zic eu.
Dincolo de tematica si de mesaj, merita aprecieri pentru felul in care este realizat atat ca atmosfera cat si ca personaje, prestatii si conflicte. Eu efectiv m-am simtit pentru doua ore transpus acolo ca un membru observator al cartierului respectiv.
Consider ca este genul de productie care pune cartile pe masa si care nici nu scuza nici nu acuza pe nimeni ci prezinta doar un mediu plin de "vinovati fara vina", lasandu-se deschis pentru dezbateri si pentru interpretari in functie de convingerile fiecaruia.
Un film despre ura, despre neadaptare, despre intoleranta. Cei tineri nu-i suporta pe cei mai in varsta, albii nu-i suporta pe negrii, negrii se considera superiori asiaticilor si portoricanilor. Si povestea este universal valabila, se schimba doar actorii. Devin sarbi, albanezi, crestini, musulmani, maghiari, nemti etc. Un film care trebuie sa te puna pe ganduri, caci varful intolerantei este mereu violenta. Danny Aiello, aici, mai bun ca Samuel L. Jackson.
Contine si o scena erotica de mare finete.