Det Sjunde inseglet

(1957)

A şaptea pecete

Poster Det Sjunde inseglet Postere Det Sjunde inseglet

Sinopsis Det Sjunde inseglet

The Seventh Seal

Cavalerul Antonius Block se întoarce în Suedia după o cruciadă. A luptat pentru creştinătate, dar se îndoieşte de existenţa lui Dumnezeu. De ce nu dă El niciun semn? Peste tot în jur, Antonius vede suferinţă, căci ciuma pustieşte ţara şi mulţi încearcă să caute scăpare în fervoare religioasă. Dar asta nu ajută, căci Moartea nu se sinchiseşte de ce vor oamenii. Deodată, Antonius dă ochii cu Moartea, dar măcar câştigă un răgaz, căci o provoacă la un joc de şah...

Contribuie la această pagină şi câştigă DVD-uri!
NOTA FILM
Nota IMDB: 8.1
O nominalizare Cannes
Vezi toate premiile
Max von Sydow Max von Sydow Antonius Block Gunnar Björnstrand Gunnar Björnstrand Jons Bibi Andersson Bibi Andersson Mia / Mary
Gunnel Lindblom Gunnel Lindblom Girl Anders Ek Anders Ek The Monk Gudrun Brost Gudrun Brost Woman at inn
Mona Malm Mona Malm Young pregnant woman Åke Fridell Åke Fridell Blacksmith Plog Nils Poppe Nils Poppe Jof / Joseph
Vezi toata distributia

Caseta tehnică

AKA

  • Al șaptelea sigiliu
  • The Seventh Seal

Produs de

Svensk Filmindustri (SF) AB

Distribuitorul international

Janus Films

Țara

SUA

Pe forum despre Det Sjunde inseglet

Thread / Thread Starter Last Post Replies Views
Metafizică tanatică în filme
Windom
3 feb 2011, 01:41
de danonino
34 11348

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Ordonează după
zeno.marin pe 12 August 2011 15:57
Det sjunde inseglet
Un proverb italian spune: "La sfarsitul jocului (de sah) si regele si pionul intra in aceeasi cutie". Asa ca asocierea dintre sah si moarte exista de ceva vreme iar o cautare a acestei teme poate sa mai dezvaluie alte exemple. Categoric alegoria e foarte puternica sub forma inegalabilei pelicule a lui Bergman.

Picturile lui Hieronymus Bosh ar fi prima asociere dintre modul socant de convingator prin care Bermgan reda atmosfera de ev mediu si realitatea lugubra a acelor timpuri salbatice si primitive. Acest element de legatura, sesizabil doar prin paradigma scenei cu pictorul, reda perfect elementul de grotesc ce stapaneste peisajul si vine la fel de intamplator precum modul in care Bergman se foloseste de actori pentru a-si reda propriile sale idei despre conflictele interioare de natura existentialista. Aceleasi tanguiri, aceleasi ganduri, aceleasi senimente de alienare,… citeşte

12 7
mvpsebi pe 02 Iunie 2010 15:03
M-a cam depasit filmul asta, e peste capacitatea mea de a formula o parere pertinenta. In principiu e vorba de psihologia omului raportata la aparitia mortii. Si mai in principiu ne este prezintata o imagine memoribila in care Antonius Block
provoaca Moartea la o partida de sah, in joc fiind viata sa. Cu aceasta ocazie cavalerul mai trage de timp, chinuit fiind de incertitudinea existentei divine.
Complex, cu personaje foarte bine conturate, scenariu excelent si care'ti da ceva de gandit in urma vizionarii sale, cu siguranta nu trebuie ratat, poate cel mai bun BERGMAN!

10 5
White1 pe 9 iulie 2010 23:32
Ma bucur ca vad o parere sincera aici.
SilverKnight pe 8 septembrie 2012 21:24
Excelent coment, felicitari.
cezarika21 pe 16 August 2015 15:18
Îndoiala existentă în sufletul omului lipsit de credință
Într-o lume confuză plină de minuni reale pe care nu le vede nimeni și de semne false considerate a fi manifestarea voinței lui Dumnezeu, omul simte doar certitudinea morții. Confuzia și dezorientarea în fața tăcerii divine produc adevărate cutremure de credință, îndepărtându-i pe oameni de Creator și dându-le falsa impresie că viața este inutilă și nu are nici un sens. Este o disperare a omului care vrea să creadă, dar cedează atât de ușor în fața îndoielilor.

Ingmar Bergman promovează o viziune pesimistă a unei lumi lipsite de Dumnezeu, o lume ignorantă care-și creează proprii idoli și care trăiește doar pe plan material, refuzând spiritualul. Lipsiți de dorința de cunoaștere spirituală, oamenii nu se mai tem decât de moarte pe care o văd uneori ca o pedeapsă divină pentru păcatele lor. Viața omului este dominată de… citeşte

10 8
cornel covaciu pe 04 Aprilie 2005 02:24
Cred ca cineva ar trebui sa inceapa sa spuna ceva despre acest film...
Cu siguranta ca sunt mai mult de o mana de oameni care au vazut / auzit /ar dori sa-l vada.
Pasul urmator este daca vrei sa vorbesti despre film cu cineva si daca ai impulsul sa faci lucrul acesta ; oricum, prea multe conditionari cand lucrurile sunt mult mai simple : daca vrei, poti.
Am vazut acest film cu multi ani in urma, la Cinemateca, pe vremea cand eram student. Acum pot sa il si am in colectia mea ( alaturi de multe, multe alte filme ).
Observatii : filmul nu are nici o prezentare pe site. Nu are nici un vot.
Concluzii : chiar daca l-a vazut cineva din vizitatorii Dvs. nu a fost nimeni interesat de recomandarea lui mai departe.
Filmul face parte din acea rara categorie de filme de arta. Cine poate sa inteleaga, sa guste si aprecieze sa-l vada.
Cred ca jocul de… citeşte

6 3
stalex pe 17 Octombrie 2012 13:31
Cred ca filmul, printre altele, transmite si ideea salvarii prin arta. La final, mor si credinciosul, si scepticul, si saracul-cu-duhul, si femeia adulterina, singurii care scapa sunt artistii. Mai mult, salvarea vine de la viziunea pe care o are saltimbancul inainte de scena finala (imaginea artistului ca vizionar). In sprijinul acestei idei vine si scena- superba- in care sunt puse in opozitie cantecul comediantilor si imnul procesiunii celor ce se flageleaza.
Daca e asa sau nu, filmul ramane unul dintre cele mai bune din istoria cinematografului. Una dintre peliculele care iti raman in gand mult timp dupa ce le vezi.

4 3
into_the_labyrinth pe 07 Martie 2014 02:29
Continua luptă dintre viaţă şi moarte, dintre puritate şi păcat, văzute aici de Bergman ca o alternanţă când absurdă, când grotescă, este redată printr-o poveste înfiorătoare, cutremurătoare, în timpul marii epidemii de ciumă. Oamenii sunt uneori răi, cinici, dar vor să trăiască - oamenii sunt uneori buni, sinceri, dar nu-şi găsesc Dumnezeul - pare a spune regizorul, care simbolizează acest joc printr-o partidă de şah cu Moartea, prin sceneta saltimbancilor sau prin procesiuni cumplite. Pământul e un loc al suferinţei perpetue, iar Raiul - un loc minunat, despre care se cântă, dar a cărui existenţă este pusă la îndoială. Personal, îl găsesc unul dintre cele mai filosofice şi mai şocante filme ale lui Bergman (nu spun că celelalte ar fi simple) şi, în pofida morbidităţii sale pregnante de la început până la sfârşit, şi unul dintre cele… citeşte
4 5
Stephen2D pe 04 Ianuarie 2016 22:41
Poate nu mai era așa de interesant dacă jucau table.
                         
3 2
andreyuzzu pe 04 Noiembrie 2010 12:33
La unele filme chiar nu ai ce sa comentezi. , asta e unul din ele.
3 5
cosmin742000 pe 07 Octombrie 2011 19:58
capodopera
Un film caruia nu ai ce sa ii reprosezi , regie perfecta , scenariu colosal , joc actoricesc nemaintalnit
3 8
eduard_stratan pe 28 iulie 2021 15:28
Cosmine ce bine ca te-au blocat pe acest site! Apoi în 2018 te-ai întrupat în blackmore si ai mai bântuit site-ul înca vreo 2 ani pâna te-au blocat din nou! .
Narcis_1976 pe 15 Aprilie 2012 20:36
antevorbitorii mei au adus comentarii pertinente, nu am ce sa aduc in complectare, interesanta viziunea lui Bergman comparand viata cu un meci de sah, asa este obtinem victorii marunte , deznodamantul e mereu acelas.
2 2
morfil pe 19 aprilie 2012 11:30
...adica șah mat, dar din partea regelui negru al morții...
Nimicdinceparafi pe 19 octombrie 2012 19:15
Nu,sah mat din partea reginei negre,Moartea.
Harry1516 pe 02 Decembrie 2012 18:27
,,Det Sjunde inseglet'' sau ,,Divina Metafizica''
,,Det Sjunde inseglet'' este o capodopera a cinematografiei mondiale si unul din filmele de referinta ale celebrului regizor suedez Ingmar Berman, ce reprezinta o alegorie pe tema cautarii de Dumenzeu.

Filmul lui Bergman propune o intrebare simpla in aparenta, dar cu mai multe substraturi: A crede sau a nu crede? si incearca sa gaseasca raspunsuri la intrebari metafizice consacrate printr-un dialog si monolog, scurt, dar expresiv, purtat de personaje conturate prin prisma ideilor si introspectiilor aduse. Asadar, ,,Det Sjunde inseglet'' devine un film al complexelor intrebari, al mintii si sufletului chinuit de imposibilitatea unirii cu divinitatea ( ,,I want God to stretch out His hand, uncover His face and speak to me. But He remains silent." ) si a certitudinii futile a Mortii.

Bergman creeaza aici unele din cele mai tulburatoare si impresionante imagini din… citeşte

2 3
MIRCEA_mircea pe 28 Martie 2010 15:32
Daca stii ca Cinematografie este o Arta atunci trebuie sa vezi acest film.
Omul fata in fata cu Moartea care are puterea sa o supusa unui Examen.Intre ei 2 fiind o tabla de sah pe alb si negru.Totu este la cheremul Sahului__Totul se muta in functie de miscarea de pe tabla aceea.Un Vals in care Moartea conduce.

2 5
titihenry pe 05 August 2010 18:42
filmul este o capodopera.e ceva mai greu de urmarit, insa este obligatoriu de vazut
1 5
Smrs pe 01 Ianuarie 2023 22:09
Mediocru
Filmul este ok, există potențial pentru a fi privit ca o artă plină de filosofii si sensuri adânci, insă totul se rezumă la interpretarea ciumei ca pedeapsă divină și alături de alte semne naturale ajunge să fie confundată cu Apocalipsa, mai cu seamă, cu ultima pecete. Cunoscând puțină teologie, nu vei fi mai deloc impresionat la modul filosofic, ci vei observa mai atent ce ritualuri aveau oamenii pe vremuri când vorbeau de sfârșitul lumii. (biciuirea, etc)
0 0
sabinalin pe 11 Iunie 2020 22:42
Despre conditia efemera a omului si a umanitatii. Despre omul aflat intr-o permanenta cautare a lui Dumnezeu, omul care isi doreste cunoastere chiar si atunci cand “doamna cu coasa si clepsidra” ii raspunde ca nici macar ea nu stie. Despre dorinta permanenta de a mai cumpara ceva timp, de a mai face o fapta buna, de a mai lasa o urma a trecerii pe Pamant. “Daca nu e sa fie acum, totusi va veni. Totul e sa fii pregatit”. Peter Brook. “Cu multi ani in urma, cand am vizionat prima data filmul la Cinemateca, inca adolescent, am fost coplesit” scria Andrei Serban in luna aprilie a acestui an cand a simtit nevoia s a il revada. Si marele regizor continua: “Filmul a avut un efect linistitor asupra mea. M-a ajutat sa ma relaxez la trup dar, mai important, sa-mi linistesc emotia, gandurile. Accept ca asta e situatia, sunt calm. Cred in ceva. Am retinut din film o umbra de respect,… citeşte
0 0

Spune-ţi părerea despre Det Sjunde inseglet

Pentru a scrie un review trebuie sa fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
Liste cu Det Sjunde inseglet
Îţi place sau deteşti acest film? Adaugă-l într-o listă!
jinglebells