O serie de filme bazate pe poruncile mozaice, care invită la introspecție și la a simți și privi mesajul dincolo de imagini, realizate după interpretarea proprie a regizorului, aplicate unor situații concrete din viață. Filmele sunt greu de înțeles dacă nu ai sentimentul sau pregătirea religioasă necesară - ele pot părea prea subtile ori prea independente de subiect, însă e de apreciat ce s-a reușit în acele timpuri și în ce contexte atât de actuale chiar și astăzi au reușit să pună în balanță morala versus moravurile cotidiene. O provocare pentru mințile noastre este să ne dăm seama care este rolul acelui bărbat care apare în toate filmele, în momente cheie, deși poveștile nu se leagă una de alta și chiar actorii sunt diferiți. Să fie întruchiparea profetului, a conștiinței, să fie o imaginație a lui Dumnezeu? Nota 9.
De fiecare data când vad serialul, parca găsesc noi sensuri. Lecții de viată așa cum erau cândva. Perfect pentru lunile de iarna. Oferă o energie suplimentara fiecare episod in parte. Provocare: ce regizor se încumeta sa facă un remake după acest serial ? Ar ajuta foarte mult.
Am vrut sa-l revad- atunci cand s-a difuzat la noi n-am vazut toate episoadele- dar dupa episodul 1 ma mai gandesc daca sa contnui sau nu . Primul episod e foarte trist , am inteles ideea , dar parca nu-mi place ..
Foarte interesantă, pertinentă această tratare cinematografică a Decalogului, care invită spectatorul la meditație profundă, căutare ori descoperire de sine, evaluare / reevaluare personală în raport cu legendarele porunci...
"Dekalog", un deosebit serial de televiziune polonez, in care, episodic, esenta fiecarei "porunci" ne este prezentata simbolic, pe intelesul tuturor si actualizata societatii anilor '80, perioada de rascruce, de noi atribuiri si cautari perpetui de identitate...!
Intregul ciclu de 10 episoade ce formeaza Dekalogul lui Kieslowski se ghideaza dupa acest simbolic indemn: Sa nu judeci!
Filme despre viata, as indrazni sa spun chiar despre viata noastra a tuturor; aceasta realitate este probabil si cauza primului feeling pe care il resimti atunci cand pasesti in lumea cenusie a acestui cvartal oarecare al Varsoviei si anume frustrarea.
Obiectivitatea "rautacioasa" in aparenta, data de distantarea regizorului fata de personaje, lasarea lor in voia sortii te fac sa simti ca esti dator sa intervii, sa le ajuti cumva; lucru imposibil desigur si asa apare frustrarea despre care vorbeam. E aceeasi senzatie pe care o traiesti cand, privind in jur la toata suferinta si inegalitatea din lumea ce te inconjoara, ridici privirea spre cer si ceri socoteala divinitatii pentru toată această injustețe. Raspunsul bineinteles ca nu vine niciodata; cel… citeşte
Stephen, iarta-ma ca intervin, dar incearca sa urmaresti interviul bonus al acestui ciclu de filme interesant intitulat: "A Short Film about Dekalog" in care regizorul vorbeste explicit de lipsa oricarei idei ce putea avea vreo culoare politica din filmele Dekalogului. Cum a evitat cu obstinatie orice element ce putea fi interpretat ca trimitere spre o idee sau doctrina oarecare. Totul este foarte atent analizat ca nu cumva sa scape ceva care sa contina astfel de conatatii in toate cele 10 filme. Ca prezinta societatea anilor 80 atat de opaca si de spalacita, da, dar spune Kieslowski ca asa erau vremurile pe care le-a trait el insusi, aerul autentic al Poloniei acelor ani. Nimic tendentios sau nuantat artificial. Pura realitate.
Dekalog 1 tristete de copil neinteles in simplitatea lui o poveste din viata pura un film atat de adevarat ca ai crede ca s a intamplat azi in orice colt de uman...
"Eu sunt Domnul Dumnezeul tau" si nu calculatorul. "Sa nu iei numele Domnului Dumnezeu in desert" crezand ca poti face mai mult decat ti-e dat. "Adu-ti aminte de ziua odihnei" chiar daca lumea pare tot mai grabita in drumul ei spre neant. "Cinsteste-ti parintii" chiar daca te dezamagesc. "Sa nu ucizi" pentru ca maine poti fi tu insuti condamnat. "Sa nu preacurvesti" cu fapta, dar nici cu gandul, nu-i igienic. "Sa nu furi", mai ales o fiinta. "Sa nu minti" pentru ca minciuna are picioare scurte. "Sa nu ravnesti la nevasta altuia" sau la barbat, e tot una. "Sa nu ravnesti la bunul aproapelui" chiar daca e foarte pretios. Stanley Kubrick spunea ca-i singura capodopera cinematografica. Poate exagera putin dar e adevarat ca, alaturi de "Iisus din Nazareth", exceptionalul serial polonez e obligatoriu pentru cel care se considera crestin. Atentie: a nu se intelege prin "crestin" cel botezat… citeşte
Este uimitor cum Kieslowski creste nivelul cu fiecare episod , stiut fiind ca majoritatea regizorilor (de sriale) opteaza pt un inceput in forta pentru ca apoi dumnezeu cu mila .
Foarte bun.