Bazat pe un caz real - sinuciderea tânărului procuror Cristian Panait
"Filmul e inspirat de o tragedie petrecută în urmă cu 12 ani şi intens mediatizată: sinuciderea tânărului procuror Cristian Panait, 29 de ani, pusă pe seama presiunilor politice survenite în urma anchetelor pe care le coordona, scrie ebihoreanul.ro. "Este un film de ficţiune, dar se inspiră din fapte reale, e povestea unui procuror tânăr care anchetează un caz de corupţie şi e trimis la Oradea să cerceteze un alt procuror. Da, este vorba despre Alexandru Lele", declara, luna trecută producătorul filmului "Cristian", Oana Giurgiu.
Scenele de interior au fost luate la Bucureşti, însă pentru veridicitatea poveştii, exteriorul a fost filmat, timp de două zile, la Oradea, chiar în zona străzii Postăvarului, unde locuieşte Lele. Firul urmăreşte destinul tânărului procuror, iar realitatea se împleteşte cu ficţiunea. "Regizorul s-a chinuit mult să… citeşte
Orice asemanare a unui personaj cu Victor Viorel Ponta este pura intamplare, mai are sa spuna ca nici nu l-a cunoscut pe Cristian Panait.
Bravo tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui film!
Sper in primul rand ca scena in care apar si eu in acest film sa fi ramas ca sa ma pot bucura ! Felicitari domnului Tudor Giurgiu care a dat dovada de multa rabdare si umor la filmari si sper sa ia premii cu acest film!
In primul rand "ghilimelele" au un rol. In al doilea rand, sunt putin frustrat. Sunt frustrat cand vad ce filme romanesti se scot in ultima vreme. Mi-ar placea sa devin regizor sa fac ceva calumea. Pana la urma cine stie? Poate ajung si acolo. Sunt inca "mic".
Daca nu te superi, filmul e creatia unei echipe, condusa de regizor.Poti avea actori de valoare daca scenariul e prost , regizorul diletant.
Cosmin, sa le ceri parintilor bani de cinema , daca ai asa ceva in oras.
Trebuiau alesi in rolurile principale doi actori cu ceva experienta, prezenta Andreei din Big Brother strica filmul, ma tot gandeam de ce are procurorul o prietena de patruzeci ani, ca asa arata.Mihai Constantin a facut un rol de nota 10, felicitari.
Filmul lui Tudor Giurgiu este o metafora a societatii romanesti si poate chiar a societatii in ansamblul sau, indiferent de granite terestre, fiind caracterizata prin dorinta de a avea (bani, putere, femei, case etc)
.
Cel care are stampila are puterea si cel ce o detine o va si intrebuinta pentru ca lucrurile sa fie facute cum trebuie si cand trebuie pentru cei ce tin haturile ce strunesc gurile laicilor.
"De ce eu?" isi tese raspunsul intr-un mod antagonic fata de rezolvarea oferita de papusarii oranduirilor. Raspunsul este diferit, dar lucrurile sunt asezate in forma in care trebuie. Serviciile romane de informatii sunt nasite de vechiul sistem, nascute din negura torturii si a pumnului in gura. Fiecare isi asteapta randul in prea cunoscutul sir indian. Nu te conformezi? Altul are o gura foarte mare deschisa in care sa se introduca toate scarboseniile… citeşte
Termenul sex necivilizat a fost, poate, folosit in mod gresit. Ideea filmului este de parvenire. Romanii nici sex nu stiu sa faca. Au ramas la aceleasi procedee: repede si pe burta! ;)
Un film documentar altfel , asemanator seriei " La piovra " , incearca aflarea adevarului prin prezentarea reala a faptelor care au dus la " sinuciderea " procurorului Cristian Panait . Dar oare vom afla ? Nu am aflat noi care au fost " teroristii " de la revolutie si o sa aflam cine la ucis pe saracul procuror ? Am fost , suntem si vom fi " carne de tun " pentru mafiotii care ne conduc destinele ...
Povestea in sine e cutremuraroare, filmul insa e cam lent, nu te tine in priza....slaba regie..Eu am vrut sa il vad doar pentru ca ma interesa cazul, povestea din spate.
Am vizionat filmul in acesta seara si desi la inceput nu m-a captivat , ba chiar mi s-a parut destul de incompetent tanarul procuror, in final pot spune ca este un film de exceptie;nu sunt un fan al filmelor romanesti dar aceasta poveste este cutremuratoare; felicitari regizorului si actorului principal! pacat ca totul este atat de complicat si lumea in care traim este atat de corupta;am vizionat filmul doar 6 persoane iar la BERLIN s-a vizionat cu casa inchisa.
Un subiect greu si complex, dar care nu a beneficiat de o rgeie si o distributie pe masura. Filmul nu te tine in priza, sunet destul de slab, iar actorul personajului principal parca un pic depasit de miza acestui subiect. Cred ca pentru acest rol trebuia gasit un actor mai experimentat. Remarc totusi prestatia lui Mihai Constantin ! Si inca un detaliu dernajant: desi actiunea se petrece in 2002, strazile abunda de Loganuri, si de magazine cu branduri
Am vazut in cinema 'De ce eu?' - filmul lui Tudor Giurgiu. Nota mea este 20+. Un film exceptional, care m-a cutremurat. Un film care merita cu varf fiecare ban din cei 2600 de bani pe care i-am dat.
A vazut filmul aseara si mi s-a parut un film bun, insa nu i-as da chiar nota maxima. Cred ca s-au surprins prea putin si prea superficial starile de stres extrem prin care se pare ca a trecut procurorul inainte de moarte. Personajul din film este un tip destul de echilibrat psihic pana in ultima clipa, cea in care se sinucide, poate doar secventa ultimului telefon dat sa fie un pic mai relevanta in ceea ce priveste starea de incordare a lui. Fata de ceea ce am citit aici, mai sus, referitor la starea extrema prin care trecea, cea din film nu este atat de fidel reprodusa. Poate a fost si dorinta regizorului, pentru a nu se adanci atat de tare in cazul real, lasand totul la un nivel, totusi,fictional. In rest, numai de bine, filmul si-a meritat banii,mergeti sa-l vedeti!!
Romania - tara stampilelor sau teoria sirului indian
Film inspirat din fapte reale... Inspirat? Doar atat? Toata actiunea nu este nici pe departe doar fictiune pe marginea corputiei ce macina Romania de 25 de ani. Perioada in care se presupune ca institutiile statului de drept (D-zeule, cate clisee gaunoase au reusit politicienii astia sa ne bage in cap!) ar fi trebuit sa-si faca treaba...
Cei mai multi dintre spectatori asociaza filmul cu celebrul caz al procurorului Panait pentru ca regizorul foloseste niste ancore de real (asa cum le-a denumit Cristian Tudor Popescu) menite sa induca sentimentul realitatii. De parca aveam nevoie de asa ceva cu toata mediatizata lupta anticorputie din ultimii ani...
Nu cred ca cineva ar putea sa nege meritele filmului: pornind de la timing-ul lansarii pe piata, trecand prin toate etapele creatiei (scenariu, imagine, coloana sonora), totul e realizat respectand pilonii unui thriller… citeşte
O studenta a asistentului universitar Panait Cristian a carei moarte este prezentata in acest film , Veronica Dondash din Braila , project manager la o firma de IT , intrun orasel de langa Toronto Canada , zicea ca nu este adevarat ca studentii nu au fost lasati sa intre in facultate atunci cand a murit , asa cum este prezentat in acest film .. Defapt au intrat si au gasit pe catedra lumanari si o poza a lui . Ea nu credea ca sar fi sinucis voluntar , mai ales ca Panait avea un duhovnic , era crestin ordox practicant si in religia ortodoxa e un pacat capital sinuciderea .. Nu era trist inainte sa moara si toti studentii banuiesc ca a fost aruncat de la balcon .. In dosar scrie ca i sar fi gasit substante fi fost drogat ..
Datorita acestei sinucederi suspecte nu a vrut sa se faca avocata ca sa nu fie nevoite sa isi apere clientul , iar procuroare nu mai vroia sa se faca ..
Filmul are momente când îți dă impresia că te uiți la „Ochii din umbră”, o telenovelă...încă momente prelungite. Momente proaste sunt și cu sunetul, din cauze sunetului de fundal nu se înțelege deloc dialogul.
Dupa aproximativ 1,5 ore chiar nu am mai avut răbdare. Am dat 8lei pe o bucată de hârtie, atât.
Anul 2002. Un procuror mişcă preşul care nu trebuie. Rezultatul? Procurorul se sinucide, iar mutarea preşului aduce în atenţia opiniei publice resturi de adevăr.
Anul 2015. Apare un film inspirat de acest caz. "De ce eu?" ridică preşul pentru tine, ca spectator, dar tu decizi ceea ce vrei să vezi şi să înţelegi. Te poţi raporta la acest caz ca la unul singular sau poţi vedea cum pânza de păianjen are şanse de a se extinde asupra oricărui sistem.
Pe de-o parte, îl avem pe tânărul procuror, prins între o carieră de succes şi o viaţă contrară normelor pe care cariera i le impune. Intră în acest joc în aparenta postură a omului care mută, dar devine el însuşi un pion. Previzibil sau nu, modul său de a trăi devine propriul inamic, iar cele două lumi contrastante în care trăieşte încep să se amestece.
Felicitari ! Eu am ramas pana la minutul 50, pierdere de timp. Foarte buna cronica lui Cristian Tudor Popescu http://www.stiripesurse.ro/ctp-critici-dure-pentru-filmul-de-ce-eu-cum-sunt-sco-i-psd-i-victor-ponta-din-joc_948604.html
4 luni, 3 saptamâni si 2 zile (2007) sau Despre oameni si Melci (2012), acum De ce eu (2015). Filme a caror actiune se intampla cu multi ani in urma, inainte de revolutie, in 1992, respectiv 2002. Pentru criticii si publicul strain, povesti despre Romania. Pentru publicul care nu este din Bucuresti, pot trece fara probleme....
Ochiul meu insa a vazut detalii care nu aveau ce sa caute acolo. Masini care au ca an de fabricatie mult dupa perioada in care este plasata actiunea filmelor, reclame, geamuri cu tamplarie pvc, jaluzele verticale, cladiri noi, panouri, terase, telefoane mobile. Iertat sa-mi fie, astea sunt filme facute doar ca sa fie? Ce regizor e ala care nu da doi bani pe detalii, mai ales cand filmarile se desfasoara pe strada? Vad Dacii Logan (aparute pe piata in 2004), vad tramvaie cu usi glisante, vad si alte masini noi, vad si nu apreciez ca vad.
Regizorii… citeşte
Cosmine ce bine că te-au blocat pe acest site! Apoi în 2018 te-ai întrupat în blackmore si ai mai bântuit site-ul încă vreo 2 ani până te-au blocat din nou!
Eu zic că filmul este foarte bun! Sigur că au existat și critici la adresa sa (poate pe drept întemeiate), însă per total eu cred că reproduce acel caz real despre care este vorba!
Este un film, și mai ales un proiect românesc care cred că merită cel puțin văzut!
Bazat pe un caz real - sinuciderea tânărului procuror Cristian Panait
Scenele de interior au fost luate la Bucureşti, însă pentru veridicitatea poveştii, exteriorul a fost filmat, timp de două zile, la Oradea, chiar în zona străzii Postăvarului, unde locuieşte Lele. Firul urmăreşte destinul tânărului procuror, iar realitatea se împleteşte cu ficţiunea. "Regizorul s-a chinuit mult să… citeşte