nu stiu daca acest mesaj va ajunge vreodata la dumneavoastra si cu atat mai putin stiu daca intrebarea pe care o contine va primi vreodata raspun.Cu toate acestea eu o formulez si v-o trimit.
De ce , in majoritatea filmelor personajul interpretat de Sergiu Nicolaescu moare in final,
Inclusiv in Felix si Otilia, ecranizat dupa romanul lui Calinescu, roman in care Pascalopol nu decedeaza?
memorabila faza : nu trage domn` Semaca , sunt eu Lascarica :)
v. Ela
pe 19 Iulie 2003 04:45
de ce regizorul ucide personajul pe care romancierul il lasa sa scape fara nici o zgarietura?
Astazi poate filmul nu mai satisface 100% exigantele cinefilului de filme de actiune politiste, dar parerea mea e ca nu e cu nimic inferior filmelor apartinand cinematografiei americane de profil si e net superiore majoritatii productiilor cinematografice romanesti actuale.S-a relizat in acest film o fericita combinatie intre un regizor de mana intai cu un romancier care in unele romane lasa cititorul cu gura cascata.
nu emit pretentii ca inteleg pe deplin motivatia lui SN de a isi ucide personajul in final, dar am citeva idei - poate vad si parerea ta:
- el a mentionat o data, intr-un interviu, ca este obsedat de ideea de moarte, toti oamenii fiind neputinciosi in fata ei, ea fiind supremul pret platit de om
- moartea accentueaza efectul dramatic al filmului
- practic astfel linia epica referitoare la erou are o finalitate, iar daca regizorul/scenaristul se gindeste sa o continue in alt film inventeaza o vesta anti-glont, o refacere demna de un X-man, un glont obosit etc.
- moartea eroului echilibreaza balanta bine-rau: el reuseste sa-si atinga scopul, dar pretul platit e viata
- moartea eroului accentueaza ideea dedicarii sale pentru cauza (chiar daca suna desuet)
- nu in ultimul rind - credibilitate: DA,… citeşte
de acord cu tot...un film exceptional pe care il revad si azi cu drag,dar de ce dracu cand moare il cheama Miclovan dupa ce pana atunci a fost Moldovan in toate celelalte episoade...? Nu am inteles niciodata acest lucru....poate o fi incurcat regizorul numele personajelor....mai sti !!! ?
Sergiu Nicolaescu este un actor extraordinar,toate filmele lui imi plac.Intrebarea mea este cum de nu se gasesc filme romanesti pe dvd ? avem asa de multe filme bune dar nu pot fii cumparate pentru ca nu exista pe piata. Sper sa fie posibil intr-o zi sa se gaseasca in magazine filmele romanesti. Cu respect Stefan
5
6
Raul
pe 17 Iunie 2007 12:14
Greu de egalat si in prezent, ba chiar mult peste "super realizarile" gen Hollywood fata de care este net superior. Un film gindit, lucrat si jucat senzational!
Azi doar replica celebra a mai ramas din acest film de propaganda
“Nu trage, domn’ Semaca, sunt eu, Lascarica, prietenu’ lu’ matale!” este replica completa, mai cunoscuta fiind “Nu trage, domn’ Semaca, sunt eu, Lascarica!” Replica spusa atat de convingator de Gheorghe Dinica (Lascarica) catre George Constantin (Semaca), doi monstri sacri ai cinematografiei romanesti, in finalul filmului “Cu mainile curate”, regizor si personaj principal - Sergiu Nicolaescu (comisarul Miclovan), a ramas antologica. Mie imi aduce mereu aminte de o intamplare traita de mine imediat dupa terminarea filmului, care dupa ce a rulat totusi luni bune in cinematografe cu salile pline, este dat in premiera la TVR. Dupa genericul de final apare crainica sa anunte ca urmeaza Telejurnalul de noapte. In timpul anuntului se aude un pocnet puternic, se intuneca putin ecranul televizorului, crainica se sperie, isi revine si declara ca s-a spart un bec la unul dintre… citeşte
Ma asteptam la un film mult mai bun , din moment ce este asa apreciat astazi dupe replicile celbrel pe care le are. Din pacate nu pot sa spun ca e un film pe care l-as vedea doar daca maine as mai fi copil, nu e nici pe departe un film cu gangsteri sau un remake reusit al vremurilor din anii 40. La unele scene filmul chiar e foarte absurd pt ca ele sunt defapt scene din viata oamenilor din anii 70, iar elementele de propaganda comuniste nu par sa dispara. Totusi o sa ii contrazic pe cei care zic ca astazi nu se mai poate naste asa ceva, dar sunt foarte optimist ca tot ce va aparea cu acest subiect sigur vor fi net superioare acestuia cu mult- dar pana atunci mai e mult de asteptat.
E si normal ca acest film a fost reeditat si re-difuzat efectiv, la cererea publicului, cu cativa ani in urma la chioscurile unde unele ziare il aveau ca " supliment" pe dvd. Parca tin minte si acum replica pe care mi-o dadeau difuzorii de presa de atunci: " Vai, filmul nu-l mai avem ! Va rugam sa mai reveniti !...", si tot asa... In fine, pana la urma am reusit sa cumpar si " Cu Mainile Curate " dar si " Ultimul Cartus " Filmul " Cu Mainile Curate " reuseste sa faca un fel de "combinatie " teribila intre profesionalismul, experienta si duritatea de politist-pistolar al comisarului Miclovan ( Sergiu Nicolaescu) pe de o parte, si debutul in tainele politienesti ale comisarului Mihai Roman ( Ilarion Ciobanu ) , de cealalta parte. O combinatie perfecta pana la un anumit punct, intrucat ambii trec prin situatii limita : Mihai Roman, la un moment dat este batut cu bestialitate de catre… citeşte
Lupta cu bandele înarmate ce terorizau Bucureştiul postbelic
Acest film prezintă lupta comisarilor Roman (Ilarion Ciobanu) și Miclovan (Sergiu Nicolaescu) cu grupările de crimă organizată din Bucureștiul de după cel de-al doilea război mondial. La finalul filmului, comisarul Miclovan moare după ce reușise să anihileze majoritatea bandelor înarmate care terorizau capitala.
"Cu mîinile curate" este considerat de majoritatea criticilor de specialitate ca fiind primul film polițist din cinematografia românească. O primă încercare fusese filmul "Trenul fantomă" (1933), regizat de Jean Mihail și avându-l în rolul principal pe Tony Bulandra, dar acesta dispăruse din memoria colectivă. Filmul reconstituie atmosfera tulbure din anii 1945-1946 când specula era în floare, bandele înarmate terorizau oraşele ţării, iar poliţia era silită să folosească forţa pentru a menţine ordinea publică. Atmosfera veridică… citeşte
"Aaa, va-nteleg, va puneti, cum e si normal din partea unor oameni seriosi ca dumneavoastra problema viitorului. Nu va faceti griji! Loc de munca se gaseste pentru fiecare dintre dumneavoastra...Asta-si bate joc de noi" http://www.youtube.com/watch?v=i87hJPVOgGg 1:12:52 genial =))
Prima data cand suntem de acord, lili-numere:))) Premiera, ce mai !!
Daca multi au retinut din filmu' asta doar replica cu Semaca si Lascarica (replica ce apare in alta parte, in alt film... bine, din serie, da' e ca si cum m-as supara pe Decebal ca Burebista a parjolit viile ce ne-au sta aproape in decursul istoriei:)), e chiar degeaba a comenta...
Toate filmele din serie au fost "pe invers" in treaba cu adevarul istoric... nici macar romantat n-a fost acest pseudo-adevar (nu ca americanii n-ar cosmetiza, da' macar aia nu scot sudistii invingatori in "Pe aripile vantului":))
Vad ca multi fac comparatie cu filmele de azi... pai, exceptand p-alea de MediaPro, cu Dragos Bucur si cu Banica-Ciupanezu, nu stiu sa se mai fi facut in gen...Pai comparam mere cu pere, si ne suparam ca iese tescovina ?!
De la Dinica, totusi, o retin mai cu placere p-aia cu "In nemernicia mea, ca un caine turbat"...sau p-aia cu "mana-ntinsa care nu spune-o poveste nu primeste pomana"...muuult mai bine facute, mai adcvate si mai adevarate...ca la comunisti si friptura miroase naspa... iar in seria cu "Miclovan-Roman", tare si-au mai bagat coada propagandistii d-atunci; se vede din avion : Ilarion Ciobanu e cel mai necredibil militian... ca si Nicolaescu -Miclovan (cica, un politist convertit la dreapta cale:)))
Antena 1, la ora 20,30 avem in grila, idiotenia "Poftiti pe la noi !Potiti si daruiti" si filmul hat departe in noapte, dupa ora 02,00. " Cu mainile curate" film de nota 10 iar mascaricii de la antene la orele seri ne "baga pe gat" tot felul de nimicuri prostesti. Doar ca se terminase cea cu acei bucatari chelosi si unsurosi , ca ne-a si lovit cu o alta "capodopera". Apai nu-mi mirose a bine ca filmul lui Nicolaescu este programat la ora 02.00, iar seara cand este auditie maxima, sa avem acea situatie prosteasca.
Pentru un milicier este bun si acum.... SN spune ca faza cu camionul intrand in cabina telefonica a fost prima data in acest film romanesc folosita si ca ar fi ideea lui ! Apoi ar fi fost preluata si de americani. In fine....ritmul din muzica din film o consider originala si foarte buna...si acum o stiu fredona ! A fost printre putinele filme romanesti din copilaria mea la acre ma duceam fara ezitare !
De ce , in majoritatea filmelor personajul interpretat de Sergiu Nicolaescu moare in final,
Inclusiv in Felix si Otilia, ecranizat dupa romanul lui Calinescu, roman in care Pascalopol nu decedeaza?