Cinema Paradiso este un film despre film, care trece de la generaţiile cărora li se cenzura spatele gol al unei femei şi mai ales săruturile până la inevitabila libertate. De la operatorii care trebuiau să aibă grijă să nu ia foc “filmul” până la progresul cinematografic. Dar în primul rând paradisul cinematecii din film este doar o temă printre altele. Este mai ales un film despre viaţă. Despre o viaţă redusă la un film?! Sau la mai multe?! Da, dar este în acelaşi timp un film despre copilărie şi adolosecenţă (pierdute şi regăsite), despre bătrâneţe (amintirile care ne rămân din viaţă) şi lista de enumerare ar trebui să continue pe mai multe rânduri, dar cel mai mult este vorba despre schimbarea vremurilor, despre pierderea locurilor pe care odinioară ne-au marcat, iar scena din final spune excelent asta. Nu ştiu de ce am crezut mereu că aşa… citeşte
Exista oare o creatie cinematografica mai superba decat asta?. O poveste incredibila cum numai un italian putea sa faca + muzica lui Moricone care te face sa versi o lacrima(mai ales la scena de la final). Este si va ramane mult timp cel mai frumos film pe care l-am vazut.
o adevarata capodopera a cinematografiei italiene...Cinema Paradiso si La Vita E Bella reprezinta fruntea cinematografiei italiene...daca nu l-ati vazut nu aveti idee ce pierdeti
un film foarte bun // dar mi-ar fi placut ca unele secventa sa fi fost scurtate si la sfarsit sa existe o intalnire intre toto si fata draguta blonda cu ochi albastri :)
Toata viata unui mic orasel se invarte in jurul unui cinematograf... si cu cata pasiune urmareau localnicii filmele rulate... as fi vrut sa traiesc in acea perioada. Odata cu disparitia cinematografului se incheie tineretea si totodata acele vremuri inocente in care tot ce conta era filmul. Finalul... mare arta. O capodopera in cel mai inocent sens.
Un film nostalgic dar senin. Viața lui Toto este prezentată din mai multe unghiuri: copilăria și pasiunea pentru film, adolescența și iubirea ideală, realitatea și pragmatismul. Cinema Paradiso este locul unde Toto și-a proiectat visele pe ecran, de aceea este atât de emoționat când își aduce aminte de trecut. Un film sentimental și valoros pentru ceea ce trezește în inima oricărui cinefil.
,, Toate trec , numai amintirea rămâne "
Pelicula este o capodoperă despre magia filmelor. Este o frumoasă şi emoţionantă poezie despre miracolul vieţii , inocenţa copilăriei , greutăţile maturizării , pierderea primei iubiri şi acceptarea decepţiilor şi a realităţii.
Este adevarat ca televiziunea a distrus in mare parte magia cinematografelor, dar cu filme ca acesta te gandesti daca s-a meritat. Daca esti o fire nostalgica, nu are cum sa nu te rascoleasca. Da, oamenii erau mai naivi, dar comunicau altfel, stiau sa se bucure din tot sufletul de lucruri marunte si nu numai de bani.
Italienesc si totusi atat de .... rusesc, incat te-ai astepta sa-l vezi pe generic pe Nikita M. O epopee, un lungmetraj exceptional, o naratiune cinematografica cum se vede atat de rar, din pacate. Este entuziasmant de bun, abunda de nostalgie, de pasiune, melancolic si dramatic in acelasi timp, o lectie de viata, de loialitate si de singuratate in anii de frumoasa/nebuna amintire de dupa finele razboiului.
O poveste simpla ,fara superactori, fara prea multe inflorituri , fara efecte speciale . Chiar si la scena incendiului nu au dat foc la cinematograf . Au miscat cateva proiectoare sa para ca arde . Ce a iesit din asta ????Pai ceva destul de bun ! Un film !! A nu se confunda cu celelante chestii care le zile lumea filme . Am mai repetat : daca dai la o parte actorii supercelebri (celebri pentru castiguri , ca de altceva nu prea vad) , efectele vizuale si sonore , nu prea mai ramane nimic de vazut......
O capodopera de la inceput si pana la sfarsit, povestea este fff frumoasa, actorii joaca fenomenal, finalul de nota 20...sa nu mai zic ca stiu un "prost" care a stat luni de zile...seara de seara.....uneori ore in sir....in ploaie...vant....sub un balcon....si ce mult se bucura "prostul" ala numai cand ii vedea umbra cuiva....si stiti ce-i culmea, dupa ce am incetat sa mai astept (eu eram "prostul acela"), am aflat peste ani ca se indragostise si "umbra" aceea de mine.....poate si de asta mi-a placut acest film ffff mult....pt ca m-am regasit in 2 min din el.
Film de film, care rămâne în memoria cinefilă...Excelent gândit și realizat...Foarte bine redat sentimentul acut al NOSTALGIEI...Interpretarea rolurilor fără reproș...Oscar la categoria Cel mai bun film străin al anului 1988...
Dupa experienta Cinema Paradiso am senzatia, de fapt convingerea, ca ma aflu din nou in minoritate, evident considerand ponderea mare a notelor fabuloase date filmului...
Celor care suspecteaza ca nu inteleg filmul, ca nu am deschidere catre filmele "sofisticate", de arta precum acesta, ca nu sunt receptiv la atmosfera si mesaj, ca sunt carcotas sau eventual chiar snob, eu le spun atat: ca se inseala. Poate ca dimpotriva, tocmai din aceste motive dau o nota slaba filmuli, iar asta in ciuda toptanului de premii primite, premii menite sa ma oblige sa imi placa filmul si sa-mi cenzureze parerea reala. Desigur fara a fi lipsit de merite estetice pe care sa le identific - si ma gandesc aici la decoruri, la ambient la realizarea vizuala a personajelor - mi se pare ca Cinema Paradiso fie e "prea italian" si desuet pentru mine, fie filmul e prea subtil - situatie in care ma declar… citeşte
"Prietenii ţi-i alegi după înfăţişare, iar duşmanii după inteligenţă".
Foarte bun filmul. Nu mai reţin când am văzut ultimul film italian cu adevărat bun. Cred că a fost "La vita e bella". Dar acesta pare mai bun. Are de toate: romantism, dramă, pasiune, faze comice, o coloană sonoră superbă.....Ce mai...
genial e putin spus la acest film,o drama ce te lasa fara cuvinte atat prin scenariu,prin atmosfera,coloana sonora cat si prin prestatia actorilor,vi-l recomand cu caldura nota 10
Un film de o frumusete aparte, o capodopera in adevaratul sens al cuvantului,perfect de la un capat la altul,care poate fi gustat 100 % de catre adevaratii cinefili si iubitori ai filmului.Un film care cel putin mie mi-a transmis o gama variata de emotii de la bucurie,tristete pana la mirare,induiosare,regret.
Era o vreme cand cinematograful reprezenta mult mai mult decat o face astazi..cand nu existau televizoare in fiecare casa,nu exista internet,nici media..
Era o vreme cand cinema-ul nu era doar un loc unde se vizionau filme pe banda..ci era centrul unei comunitati,unde se legau prietenii,unde vedeai pentru prima data o scena mai nud,unde te lasai fascinat de imaginile care curgeau,unde radeai la unison la filmele lui Chaplin,unde te indragosteai etc..
Pelicula de fata ne arata dragostea profunda fata de film ,cinema,si modul in care aceste lucruri pot influenta si… citeşte
Perfect spus!
Desi am vazut peste 100 de filme din Top 250 IMDb pana la ora actuala, acest film m-a sensibilizat in cel mai puternic mod. Mi s-a parut cu adevarat o capadopera cinematografica de la inceput pana la ultima lui secunda.
Ca de fiecare data colaborarea Ennio Morricone - Giussepe Tornatore este coplesitoare pentru mine. Asta inseamna perfectiune.
PS: in alta ordine de idei, la categoria Taguri pe aceasta pagina avem: Sat, Masturbare, Filmare, Film istoric, Prima dragoste.
Pe bune?
Un film bun; simplu (ca poveste si solutii cinematografice) dar frumos.
Punctul tare: nostalgia. Mai ales finalul (intoarcerea acasa) e mai intens emotional.
Cel mai mult mi-a placut piata copilariei cu biserica/scoala (arhitectural). Amintirea/perioada copilariei e toata in acest spatiu care, "in acel timp" era minunata.
Filmul a meritat vazut. Dar nu mi se pare o capodopera. Capodopere a facut Fellini, al carui epigon este Tornatore. Vedeti si comparati acest film cu: 81/2, Amarcord, Roma...
P.S. Filmul e, de altfel, destul de confuz. "Despre ce este'? Despre istoria filmului? Despre maturizatea lui Toto? (cum spun unii prin comentrii). Despre o comunitate al carei "suflet" este cinematograful? Si: de ce s-a suparat Toto pe "sat'? Stiu ca la filmele adevarate conteaza cu adevarat coerenta interna. Dar tocmai asta, cred eu, lipseste. (Sigur, as putea construi una prin speculatii)