Articole California Dreamin' (nesfârșit)

(2007)

California Dreamin' (nesfârșit)

Despre personaje

CAPITANUL JONES. Armand Assante joaca rolul Capitanului Jones, cel care isi vede misiunea de amplasare a radarului pusa in pericol atunci cand seful de gara din Capalnita, Doiaru (Razvan Vasilescu) retine transportul din motive birocratice.

Assante a intrat foarte bine in pielea personajului, dupa cum el insusi recunoaste: "Jones este un personaj despre care eu insumi am scris. Personal, cred ca in momentul de fata, militarii sunt persoanele cele mai neintelese de pe aceasta planeta, pentru ca adesea ei nu stiu ce se intampla de fapt in jurul deciziilor politice si guvernamentale legate de problemele militare. Adesea ei nu-i asculta indeajuns pe cei aflati in subordinea lor, iar acestia sfarsesc prin a fi blamati pentru multe situatii. intr-un fel, Jones arata ca el este foarte obiectiv, detasat de orice implicare emotionala. El se trezeste intr-un fiasco in care este fortat sa reactioneze emotional, iar acest lucru se datoreaz¨£ lipsei de comunicare. Jones reprezinta o multime de oameni care lucreaza in medii birocratice, asa cum este si armata, asa ca el este pentru mine un personaj foarte actual, un lider intr-un fel, lipsit de o cauza pentru care sa lupte, pentru ca este manipulat de alte forte asupra carora nu are nici un fel de control"."Din momentul in care m-am intalnit cu Assante, mi-am dat seama ca nu este vorba despre o vedeta cu fite care sa-mi ceara cine stie ce lucruri sau care sa aiba pretentii exagerate. Am vazut ca e o persoana cu care se poate comunica foarte usor, poti sa improvizezi, cum imi place mie in mod special, iar ca look si ca personalitate era foarte aproape de personaj", povesteste Nemescu.

Razvan Vasilescu isi aminteste intalnirea sa cu Armand Assante: "Este primul actor de la Hollywood cu care am lucrat, un om de o generozitate extraordinara, chiar el a recunoscut ca exista o "chimie" intre noi, iar cand se intampla acest lucru, lucrurile merg foarte usor. Este foarte serios, repeta fiecare secventa, extrem de atent la ce ii spunea Cristi. S-a purtat extraordinar, mi-as dori din suflet sa ne mai intalnim intr-un film".Actorul Andi Vasluianu recunoaste ca initial avea o alta parere despre Assante, nestiind cum e in realitate. "Banuiam ca e macho ¨C iar parerea mea despre actorii care au acest statut, si implicit despre el, era ca e mai mult macho si mai putin talent, inteligenta, cultura. Fals, mai mult de atat, mi se pare un om exceptional, si mi se pare exceptional ca e un om de teatru si se vede si la cadru acest lucru ¨C e foarte atent la fiecare amanunt si foarte disciplinat, iar felul in care isi construieste personajul tine tot de acest aspect. Se vede ca dragostea lui a ramas acolo, in zona de teatru. Chiar am vorbit cu el despre asta si imi spunea ca n-a mai facut de mult teatru pentru ca asa i-a fost destinul. E foarte modest. Ma fascineaza ca atunci cand vorbesti cu el e foarte serios, iar cand rade are un ras de copil, i se schimba fata, are o inocenta totala. Ma bucur foarte mult ca l-am cunoscut si imi pare rau ca am avut prejudecati", conclude Vasluianu.

DOIARU. Doiaru (Razvan Vasilescu) este seful garii si mafiotul local, pentru care sosirea americanilor deschide o rana mai veche. in urma cu 50 de ani, el ii asteptase in van pe americani sa-i salveze parintii din inchisorile comuniste. Acum raportul de forte s-a schimbat, iar americanii au ajuns sa depinda de el.Lui Razvan Vasilescu i-a fost suficient sa citeasca o singura data scenariul, dupa care l-a sunat pe regizor si i-a spus ca povestea este cuceritoare si ca se simte norocos ca a fost ales sa faca parte din distributie. "Filmul asta are norocul sa aiba vreo patru povesti bis, in sensul povestilor cu care telespectatorul pleaca acasa ¨C este povestea bis a copilului cu tatal lui in timpul razboiului, cand ii asteapta pe americani, este povestea mea cand ma intalnesc cu americanul ¨C superbul Assante ¨C este povestea fetei mele care isi doreste sa plece in America", spune Vasilescu.

Armand Assante a fost de-a dreptul incantat de Vasilescu, despre care a vorbit in termeni elogiosi de fiecare data cand i s-a oferit ocazia: "Il consider pe Razvan Vasilescu ca fiind unul dintre cei mai str¨£luciti actori cu care am jucat vreodata, absolut genial in acest rol".Andi Vasluianu a mai lucrat cu Razvan Vasilescu la o co-productie romano-germana: "Razvan Vasilescu e un mare actor, e unul dintre actorii despre care nu-ti dai seama daca joaca sau nu ¨C vorbesti cu el inainte sa se dea actiune si iti da impresia ca nu e deloc concentrat, dar nu e deloc asa, din contra. Sunt foarte norocos ca i-am intalnit pe oamenii astia, am invatat multe de la ei. Am vazut multe filme in care a jucat si am mai furat si eu de ici de colo".

DAVID MCLAREN. Sergentul David McLaren (Jamie Elman) descopera odata cu aceasta misiune ca nu este pregatit pentru viata de armata si ca alegerea pe care a facut-o in acest sens nu a fost cea potrivita. in cele cateva zile petrecute in Capalnita, David traieste o poveste de dragoste cu Monica, fiica sefului de gara.Jamie povesteste despre David: "Eu joc rolul Sergentului David McLaren, care este in armata de cativa ani, iar acum are de indeplinit aceasta misiune alaturi de Capitanul Jones, un lider din scoala veche, un supravietuitor in armata. Cred ca David nu este foarte sigur de locul lui in armata in momentul de fata si nu este sigur ca acesta este cursul vietii pe care sa-l urmeze mai departe. E afectat de faptul ca e departe de casa de atata timp, iar acum se afla in fata unei provocari din perspectiva carierei. De fapt, totul e o provocare pentru el in aceasta poveste ¨C faptul ca ajunge intr-un loc strain unde nu intelege limba, contactul cu o cultura straina si cu lucruri pe care nu le-a mai intalnit niciodata inainte de a deveni adult, responsabilitatile muncii sale in armata si nevoile lui ca barbat care isi doreste sa fie liber din toate punctele de vedere, inclusiv cel sexual".

Jamie isi aminteste cum a primit rolul: "Tocmai terminasem de filmat in Bulgaria cu Armand Assante un lungmetraj - "When Nietzsche Wept". El tinea legatura cu producatorul, Andrei Boncea si cu regizorul, Cristi Nemescu. Ambii vroiau ca el sa joace in acest film, asa ca au venit la Ruse, unde filmam si au discutat cu Armand. Nu stiu cum de s-a gandit la mine, pentru ca aveam pe atunci o ditamai barba, nu stiu cand a avut timp sa ma urmareasca jucand, dar sunt foarte magulit si fericit ca Armand s-a gandit la mine atunci cand a citit scenariul. Apoi m-a invitat sa vin si sa vorbesc cu Andrei si Cristi. Am stat de vorba cam o jumatate de ora despre orice altceva, dar nu despre California Dreamin¡¯ (nesfarsit). Am discutat despre ce inseamna sa faci un film in Europa de Est, despre experientele pe care le avusesem cu acel film, iar la sfarsitul intalnirii mi-au dat scenariul si mi-au spus: "spune-ne ce parere ai." L-am citit in noaptea aceea si mi-a placut imediat, iar la 12 ore dupa ce mi-au dat scenariul i-am scris un e-mail producatorului si i-am spus: "Nu se pune problema daca pot sa-l joc pe sergentul McLaren, intrebarea e - va dati seama ca eu sunt David?".Nemescu destainuie ca alegerea lui Jamie Elman a fost una facuta pe ultima suta de metri, cu cateva luni inainte de a incepe filmul: "m-am intalnit cu Assante in Bulgaria si fiind cu ochii pe niste actori americani tineri am asistat la o filmare si l-am remarcat pe Jamie. Mi s-a parut foarte comunicativ si foarte apropiat de personajul David".

Maria Dinulescu povesteste: "Am incercat fiecare dintre noi sa fim cat mai toleranti unul cu altul. Relatia dintre Monica si David nu era o intalnire reala dintre doua persoane asa cum este cea pe care ea o are cu Andrei, mai mult erau proiectiile nevoilor lor si atunci eu trebuia sa gasesc ajutor intr-un om sensibil si profund. Am regasit in Jamie aceste lucruri esentiale pentru un artist, iar eu i-am oferit sustinere".MONICA. Monica, fiica lui Doiaru viseaza, ca majoritatea romanilor, sa plece daca nu din tara, macar din satul ei, catre un alt oras, unul cu mai mult potential.

In ochii Mariei, Monica "este o fata singura si extrem de puternica, ca si tatal ei - Doiaru. Ca orice adolescent, ea nu are rabdare, cauta sa fie foarte prezenta in viata celorlalti si viseaza la o lume ideala, ar fugi cu trenul ca sa treaca oceanul si sa ajunga in tara tuturor posibilitatilor. Lipsa mamei cred ca are cea mai mare valoare in intelegerea relatiilor pe care ea le stabileste cu ceilalti. Nu isi gaseste linistea. intr-un singur moment descopera ca cineva mai e ca ea, cand ii spune lui Andrei: "stii ce, tu nu esti asa de naspa cum credeam eu". Monica seamana cu mine in libertatea de a fi (imi permit sa fac orice si oricand) si in multele foi de ceapa care invelesc un suflet luminos, cum ar spune Cristi. Cred ca acest personaj inseamna ce regaseste spectatorul in el".Cristi Nemescu o cunostea pe Maria Dinulescu de sase ani, asa ca ea a fost prima lui optiune pentru rolul Monicai. Alaturi de Andi Vasluianu, Alex Margineanu, Gabi Spahiu, formeaza o echipa de actori cu care Cristi Nemescu a lucrat in mai multe randuri. Insusi regizorul spune: "i-as folosi in foarte multe filme, ma inteleg foarte bine cu ei. E normal ca atunci cand gasesti actori care iti plac, sa-i iei si la alte proiecte, mai ales ca stii cum sa lucrezi cu ei, poti sa-i conduci spre personaj, stiind cum reactioneaza".

PRIMARUL. Unul dintre cele mai pitoresti personaje din California Dreamin¡¯ (nesfarsit) este primarul Capalnitei, interpretat de Ion Sapdaru. Fericit de sansa pe care o reprezinta sosirea americanilor pentru satul pe care il conduce, primarul incearca sa profite cat mai mult de pe urma sederii lor in Capalnita. Reediteaza chiar si petrecerea satului la o luna dupa ce o sarbatorise alaturi de intreaga comunitate.Sapdaru isi descrie personajul cu umor: "Cioran spunea ca <>. Nu vreau sa spun ca personajul meu e prost, chiar daca are fata de meltean, el este un om profund preocupat de existenta acestui sat, doar ca intelege sa-l conduca intr-un anumit fel, carnavalesc, caraghios. El reuseste chiar sa tina situatia sub control ¨C ganditi-va ca la el in sat au ajuns nu un american sau doi, ci un pluton intreg si cu un capitan pe deasupra si ca la un moment dat, Capalnita a devenit un punct strategic pe harta Romaniei".

ANDREI. Andrei (Alex Margineanu) este tocilarul indragostit de Monica, pe care venirea americanilor il ajuta sa se apropie de ea. Ironia sortii face ca tocmai el sa fie cel care o ajuta pe Monica sa comunice cu David, lucru care il transforma in martorul fara voie al idilei lor.Pentru Alex Margineanu rolul Andrei din California Dreamin¡¯ (nesfarsit) marcheaza debutul sau in lungmetraj.

MARIAN. Liantul intre americani si romani este soldatul Marian (Andi Valsuianu) ¨C rolul sau de traducator creeaza confuzie in randul fetelor din Capalnita, iar el nu poate decat sa profite de pe urma situatiei."Initial, Marian trebuie pur si simplu sa traduca ceea ce spun americanii, dar la un moment dat incepe sa creada ca e mai mult, crede ca e si el american, profita de faptul ca fetele din jurul lui il confunda cu un american si ca un roman sadea ce se afla, profita de asta. Eu am impresia ca lui ii place foarte tare sa se afle in preajma lor pentru ca asta ii confera un alt statut in fata romanilor. E comicul omului de rand care vede o situatie mai buna", conchide Andi.

Despre filmări Despre Cristian Nemescu
jinglebells