„Ion”, filmul regizat de Mircea Mureșan în 1980, este o adaptare cinematografică cu totul remarcabilă a romanului scris de Liviu Rebreanu. Acest film, la fel ca și romanul pe care îl aduce la viață, explorează cu mare profunzime drama unui tânăr țăran român din Transilvania, Ion al Glanetașului, prins între dorințele lui de împlinire materială și constrângerile sociale ale satului tradițional. Ambiția pentru pământ, care se află în centrul poveștii, devine un simbol al dorinței universale de apartenență, stabilitate și respect. Filmul este considerat o piatră de temelie a cinematografiei românești pentru autenticitatea și emoția pe care o aduce, capturând aspecte fundamentale ale vieții și mentalității rurale românești din începutul secolului XX.
Formidabil filmul! ...unul din cele mai bune filme ale cinematografiei românești . Punct de pornire Ion de Liviu Rebreanu- excelent roman- Scenariul Titus Popovici, Regizor Andrei Muresan , actorii toți, Imagine peisaj, muzică, toate la superlativ, un reper istoric, social, familial, psihologic comportamental bine redat si interpretat.Momente natural umane naștere, moarte, ură , iubire, prietenie, dușmănie, lăcomie, cumpătare necumpatată ,magistral surprinse , redate. A doua oară revăzut și mai mai bun .
CAPODOPERA. Un film excepțional realizat dupa o documentare de exceptie în ceea ce privește satul transilvănean cat si societatea din perioada stăpânirii austro-ungare perfect descrisă în romanul lui Rebreanu.
Nimic nu i s-ar fi potrivit mai bine regretatului, de pe-acum, actor Șerban Ionescu, decat personajul Ion din ecranizarea marelui si arhicunoscutului roman al literaturii romanesti.
Alaturi de Morometii, Ion, este o capodopera...complexitatea celor doua romane este zdrobitor de asemanatoare....iubesc cele doua romane si consider ca cele doua filme, au reusit intr-o maniera de necontestat, sa surprinda esenta scrierilor.. Serban Ionescu si-a dat doctoratul cu acest rol, a reusit sa fie Ionul lui Rebreanu, cu toate caliratile si defectele lui...film capodopera..
Cel mai bun film românesc, o realizare de nivelul marilor filme sovietice.
Țin și să menționez, pentru cei care vor să vadă filmul și nu să citească romanul, că acțiunea nu e foarte bine respectată din punct de vedere cronologic.
Una dintre cele mai corecte si complexe ecranizari pe care am vazut-o pana acum. Nu se abate aproape deloc de la firul narativ al romanului. Doar cateva intamplari sunt sarite, in special in partea a 2-a (cei care au citit romanul isi vor da seama).
Un film foarte bun, merita vazut. Ca la orice ecranizare, va recomand sa cititi intai cartea si dupa aceea sa vedeti filmul.
Astfel de filme nu se mai fac,din pacate! Totul,de la jocul actorilor(Șerban Ionescu joaca magistral), la imagine,lumini,costume,montaj,regie,sunt la superlativ! O capodoperă în imagini si sunet, filmul este atât de bine făcut ,ca atunci când îl urmaresti, parcă intri în lumea satului acelor timpuri,parca trăiești zbuciumul sufletesc al fiecărui personaj creat,parca simți colbul ulitelor cum se ridică,si toate astea, i.ti pot fi transmise doar de o operă de artă.10!
Dacă nu aș fi citit romanul mai întâi, probabil că nici nu aș fi avut răbdare să-l văd până la capăt. În orice caz un film foarte bun, dar mai ales un roman extraordinar!
Din punctul meu de vedere, "Blestemul pământului, blestemul iubirii" este alături de "Moromeţii" una dintre cele mai bune ecranizări cinematografice ale unui roman românesc. Inspirat din romanul "Ion" al lui Liviu Rebreanu, filmul realizează o frescă a lumii rurale transilvănene de la începutul secolului al XX-lea, din timpul stăpânirii austro-ungare.
Scenariul lui Titus Popovici reuşeşte performanţa de a concentra întâmplările relevante ale unui roman deosebit de complex, conturând imaginea unui sat tipic pentru întreaga zonă a Ardealului prin intermediul manifestărilor social-politice, culturale şi etnografice care au loc în perimetrul său. Acţiunea evoluează pe mai multe planuri, fiind când sobră, când ironică, iar gama bogată de personaje este deosebit de bine concepută, fiind susţinută de interpretările convingătoare ale lui Şerban… citeşte
Daca ai citit cartea esti obligat sa te uiti la film!! Daca luam filmul in considerare fara a avea habar de romanul lui Liviu Rebreanu , e un film bun , pentru ani in care a fost filmat !!
ADOR CARTEA LUI LIVIU REBREANU ION,AM CITIT-O SI RECITIT-O DE ATATEA ORI,IAR DE FILM CE SA MAI ZIC,IL REVAD CU ACEEASI PLACERE MEREU.EXCELENTA DISTRIBUTIA DILMULUI,PACAT CA IN ZIUA DE ASTAZI NU SE MAI FAC FILME DE ACEST GEN.................
Un foarte bun film românesc, ecranizare după romanul "Ion" de Liviu Rebreanu, cu o distribuţie memorabilă, din care face parte actorul Şerban Ionescu, într-un rol care i se potriveşte de minune.
Cartea este foarte buna, in general autorul Liviu Rebreanu face cinste literaturii romanesti. Filmul vreau sa il vad cat de curand, sunt sigur ca nu voi vi dezamagit.
O ecranizare exceptionala a romanului lui Rebreanu! Inainte de a vedea filmul, am citit cartea si am observat ca doar mici detalii nu apar si in film, dar in rest se respecta intru totul textul. Distributia, intr-adevar, minunata, intruchipeaza 100% personajele cartii!
"Ion" se afla in videoteca mea personala , si cu siguranta daca ar fi sa realizez un top 10 - filme romanesti , s ar clasa pe primele locuri .L am vazut prima oara in urma cu multi ani, si l am revazut de peste opt ori.E un film de exceptie!! ce ne prezinta intr un mod frumos si rafinat , traditiile , jocuriile , cat si tipologia taranului roman.O scurta recenzie pentru cine nu stia e faptul ca filmul ' s a construit" din 5 episoade, in prima etapa fiind un mini serial t.v .iar apoi s a facut un mic" shourtcat" in 11 acte,in 205 minute ..pentru a fi prezentat si in America.Iar ca sa inchei aceasta mica recenzie intr un mod metaforic ,si glorios ...."Traiectoriile personajelor se înscriu şi se topesc într-o frescă lucrată cu simţul măsurii, cu accentele atenuate sau reliefate într-o remarcabilă fluenţă.” – Valerian Sava – 1980
As dori sa-l vad,dar nu stiu cum sa procedez.De doua ore stau langa calculator si incerc, fara succes, sa vizionez acest film. poate ma indruma cineva!!!!!!!
. . .Pamantul , terenurile .. ajung sa subjuge oamenii . In filmu asta un tzaran instarit aflat in zori la terenul lui in asteptarea zilierilor , il saluta pe saracul Ion venit primul la cosit iarba pe dealuri . El ii raspunde : ``.. muncim ce sa facem , ca dea aia neo lasat Dumnezeu pe curva asta de pamant .. ``
. . . . De 2000 de ani `` curva de pamant `` ispiteste generatii de `` palmasi `` sa o puna la produs . Cine iti da o bucata de pamant , ceva credit sal cultivi si o piata sau cineva care sa iti cumpere produsele , devine stapanu tau . Ion cand era mic era silitor la scoala . Vroia sa evolueze prin invatatura . Dupa aia pamantul si patimile lau ingropat . Mai sunt si azi oameni care keltuiesc bani si mult timp , energie , hrana , apa , incalzire , ca sa pazeasca si intretina parcele mici de pamant care nu se satura de noi proprietari . Unii ajung se ocupe sute de ore de… citeşte
. . Desteptul învata din greselile altora , iar prostul nici macar din greselile lui .
. . Dintro carte ramai cu replici . Dintrun film ramai cu imagini .
Sa nu uitam ca, oricat de mult ne plac filmele create in Cetatea Filmului, sau in alte parti ale lumii, si in tara noastra se fac filme, bazate sau nu pe romane/povestiri/piese de teatru. Sa apreciem si sa ne mandrim cu ceea ce este romanesc, bine realizat si de calitate. Este cultura noastra si ceea ce ne reprezinta.
Filmul care pe langa fotografierea fara de cusur a romanului lui Rebreanu, a aratat un mare actor Serban Ionescu ! Jocul tuturor actorilor se impleteste minunat.Si apare si un Costel Constantin surprinzator !
un film ce prezinta in cel mai mic detaliu tipologia taranului roman.amandoua sunt de exceptie atat cartea cat si filmul care e EXCEPTIONAL!!!! personal l am vazut de 7 ori pana in prezent , si il revad de fiecare data , cu cel mai are drag
Atmosfera satului și construcția imaginii rurale
Unul dintre cele… citeşte