Doresc numai sa amintesc ca "Actorul si salbaticii" ramane. Prin tonul mereu diferit, prin scenele foarte puternice, cu simboluri, prin interpretarea (...) lui Caragiu, filmul asta m-a certat pe tot parcursul vizionarii lui. M-am simtit "dat afara" din starea de blegeala, de comoditate, o sapuneala grozava am primit pentru ca pana atunci nu prea stiusem ce inseamna curajul unui om in atingere cu arta si viata. Inca ma fericesc, astazi, ca am televizor si ca mi-am permis "Actorul si salbaticii". Sa intru in detalii despre film ar fi retorica. Va rog doar sa il vizionati, va veti clati mintea, inima. Pe bune.
Altfel, sa aveti fericire de Craciun si la multi ani! Servus!
Ma mir cum filmul asta a avut premiera acum 30 de ani,e in cinematografe acuma.
1
2
Stefi Al.
pe 23 Septembrie 2005 10:04
Regie: de exceptie.
Distributia: fara pic de risc, adica pur si simplu perfecta.
Filmul: daca nu cel mai bun, oricum printre primele filme - calitativ - ale cinematografiei romanesti.
L-am vazut de cite ori am avut ocazia pe vremuri, dar acum n-am sanse. Oricum ma bucur ca au si tinerii de azi, care nu l-au mai apucat pe "nea Tomita", sa vada acest film. Nu NUMAI datorita tematicii, ci MAI ALES datorita actorilor "nostri" neiamipomeniti in frunte cu complexul, teribilul si inegalabilul TOMA CARAGIU.
Stiu ce vorbesc.
Vizionare placuta tuturor celor ce vor mai vedea filmul. Si sper sa fie cit mai multi. Daca voi avea vre-odata ocazia, voi cumpara filmul pe caseta sau DVD.
Cu respect.
Al. Stefi.
Actor si regizor.
15
4
Andrei Radu CHIRIAC
pe 12 Aprilie 2006 19:25
Un film extraordinar, datorita, in primul rind, interpretarii actoricesti.
Toma Caragiu, rolul vietii.
Marin Moraru superb.
Mircea Albulescu in stilu-i serios si de luat in seama.
Ovidiu Iuliu Moldovan veritabil...
Manole Marcus multumim !
8
1
rotaru corina
pe 25 Mai 2007 00:14
Distributia, regia si scenariul reprezinta un adevarat motiv de orgoliu national. Mai mult, filmul exceleaza atat prin tema cat si prin abordarea directa,verticala si neiertatoare. Expemplu de profesionalism si de demnitate, productia este inzestrata cu o profunzime aparte si cu un umor subtil; "Actorul si salbaticii" e un film inteligent, angajat si curajos, la nivelul caruia cu greu s-ar putea ridica productiile actuale.
http://subiectiva.blogspot.com/
Cinematografia romaneasca, ca si societatea, nu are multe motive de mandrie, dar acest film este cu adevarat o capodopera!Conceput, scris si regizat special pentru Toma Caragiu (cel mai mare actor roman, in opinia mea) filmul lui Manole Marcus este o bijuterie. Toma Caragiu face, poate cel mai bun rol al sau, ridicand arta actoriceasca la cote nemaiatinse de atunci.
Chiar daca are mari denaturari ale evenimentelor istorice (era perioada comunista in 1974), aceste minciuni nu afecteaza valoarea filmului, datorita interpretarii fabuloase a lui Toma.
Acesta este un exemplu (printre putinele, din pacate), de film romanesc, care va ramane peste timp. Si acum, si peste ani, ne vom uita, amuza si incanta la acest film. Era in 1974, peste 3 ani, in 4 martie 1977 la cutremur, aripile ingerilor au mangaiat un geniu: Toma Caragiu
daca as fi sa fac un top al celor mai buni actori din toate timpurile Toma ar fi number one iar acest film si mai ales rolul interpretat de marele artist ma conving de ceea ce eu numesc perfectiune artistica
un filmcare cred eu ca merita vazut. Toti actorii joaca exceptional. Doua replici memorabile : COSTICA TE CAUTA AMANTA LA TELEFON!
MONSEUR SE SCRIE MOSEUR ZICEM
Sfidând toate ameninţările primite din partea liderilor Mişcării Legionare, Costică Caratase (Toma Caragiu), celebru actor şi director de teatru, şi Ionel Friedman (Mircea Albulescu), textierul său, pregătesc cu frenezie un nou spectacol – o virulentă satiră îndreptată împotriva nazismului. Cu o zi înainte de premieră, evenimentele se precipită şi „nea’ Costică“ este răpit de legionari. Complotul este dus până la capăt prin asasinarea lui Friedman. Seara premierei devine astfel un moment de maximă încărcătură emoţională.
Considerat reper în istoria cinematografiei româneşti, filmul a fost distins cu două premii ACIN (Premiul special al juriului şi Premiul de interpretare masculină).
Un film formidabil, un rol fantastic interpretat de Toma Caragiu. Cred ca e cea mai reusita interpretare masculina de pana acum in cinematografia romaneasca...
Filmul in sine este foarte bun.
Calitatea DVD-ului este sub orice critica.Masterizarea filmului este inexistenta.
Nu merita cumparat . Mai bine face cineva un rip al filmului de pe la TV.
O capodopera, o opera de arta, un film cum rar mi-a fost dat sa vad, cu o interpretare de exceptie a unui actor exceptional, in persoana lui Toma Caragiu!
„Voi vreţi o Românie cenuşie şi tristă, fără joc, fără râs, fără bucurie.”
Inspirat din evenimente reale și asemănător în multe privințe cu filmul american ”Cabaret” (1972), "Actorul şi sălbaticii" este un pamflet deosebit de virulent la adresa totalitarismului, a cenzurării libertății de exprimare şi a agresivității social-politice. Acțiunea filmului se desfășoară în perioada interbelică, pe fundalul ascensiunii politice a Mișcării Legionare, în anii premergători declanșării celei de-a doua conflagrații mondiale.
Timpul începea să nu mai aibă răbdare, iar anii păcii și boemei interbelice erau pe sfârșite. Se simțea în aer o încordare în creștere datorată apropierii războiului și evidențiată aici de conflictul tot mai acut dintre actorul Costică Caratase (personaj inspirat de personalitatea marelui actor de revistă Constantin Tănase) și Mișcarea legionară („sălbaticii”). Nu este o istorie… citeşte
Un adevarat eseu, ce spune mai tot despre acest film si momentul aparitiei sale si mai ales trimiteri indirecte despre zilele noastre si asteptarile noastre din ce in ce mai limitate...
Revăd acest film extraordinar cu mare emoţie, deoarece e foarte bine făcut, are accente comice şi tragice, e jucat magnific de toţi actorii, în special de Toma Caragiu, Mircea Diaconu, Marin Moraru.
un film amuzant, cu niste situatii din cele mai diverse si mai neasteptate, asa cum nu parea la inceput cand lua startul destul de obisnuit, prezentandu-ni-l pe Toma Caragiu intr-o plina forma, una de zile mari in care face o prestatie atat de buna, trecand prin diferite stari atat de diferite. si ce sa mai spun de poveste, care dramatizeaza foarte mult uneori, dar fiind inspirata. singurul neajuns intampinat de mine a fost durata parca prea mare de timp, la doua ore si jumatate, putand fi mai in regula un film la o ora si jumatate...
Actori ,subiectul filmului,felul interpretarii,toate sunt la superlative,eu am crescut cu filmele noastre romanesti, in seara aceasta am fost fericita,dar cand s-a terminat a venit si parerea de rau ca o parte din actori s-au dus pentru totdeauna
Noapte buna!Maria.
Un Toma Caragiu in centrul filmului la propiu si la figurat, poate cel mai bun rol al lui facut vreodata, un film gen picture in picture in care Toma este actorul actorului. Un film cu elemente de comedie dar si drama, politica etc. Un film mai profund decat pare.
Excelent ! L-am vazut de cateva ori si il gasesc briliant de fiecare data , scenariul complex , actorii , "muzica si dansul "(aici am o retinere , nu prea asociez muzica teatrului cu anii "38-'39 cand e actiunea ) sunt foarte bune. Filmul transmite mult , emotii, mesaje si peste toate sta talentul indubitabil al lui Toma Caragiu, marele nostru actor disparut prematur la cutremur . El e sarea si piperul acestui film parca facut special pt. el .
Regele Carol al II-lea e pus intr-o lumina cam proasta , se stie ca avea unele defecte, dar s-a mai si exagerat, cred, la ce sa te astepti de la comunisti ?!
Unul dintre acele filme (nu prea multe) dinainte de '89 care poate fi vazut si revazut. Lipseste din topurile isterice care se tot fac, desi ar merita sa fie. E un film fara ifose, dar un film foarte bun.
Exceptional si favorit. Secvente memorabile Marin Moraru "Iar ai fumat ! Ti zac lu' doamna!" " ci tat umlii cu shioara vapsita? Monseur scrie, monseul shitim!" Zambetul dracesc al lui Ovidiu Iuliu Moldovan (sef legionar) cand il stranguleaza cu lavariera pe Mircea Albulescu(Ionel Fridman)l
Un film care se face remarcat prin acuratetea actiunii desfasurate de artisti in arena circului, o exprimare in forta a marilor actori Mircea Albulescu, Toma Caragiu, Margareta Pogonat.
Nu stiu cum de nu mi-am spus parerea despre acest film cu un scenariu fara comunisti si o distributie de zile mari.
Sigur ca Manole Marcus nu a fost un geniu ci un comunist mediocru,asa ca nu a iesit vreo capodopera.Dar juca Toma Caragiu.Si Ovidiu Iuliu Moldovan.Si altii.
Fara marii actori filmul nu ar insemna mare lucru.Asa ca oamenii fac abstractie de greselile scenaristului si ale regizorului
..
Unul dintre cele mai bune filme romanesti. Este superb! Și când te gândești că numai peste 2 ani marele nostru actor Toma Caragiu părasea aceasta lume,în urma tragicului cutremur, alături de Alexandru Bocăneț care venise în vizită la dânsul. Mai avea atâtea de oferit publicului care l-a apreciat și l-a iubit atat pentru filmele sale cât și pentru piesele de teatru în care juca sau totodată pentru teatrul radiofonic,unde prin vocea lui inconfundabilă era foarte ușor de recunoscut. Toma Caragiu a murit la numai 52 de ani ca și marele nostru Amza Pellea. Doi titani ai filmului romanesc. Merită lăudați și pomeniți asa cum ei continua sa ne bucure cu filmele în care au jucat. Dumnezeu să-i odihnească în pace.
bunicel ca idee, da tras in jos de scenariul ambiguu si de multele interpretari slabe. in afara de caragiu (cred cel mai bun rol al lui in cinema) si albulescu restul sunt out din rol. lui diaconu ori nu i s-a explicat in ce film joacă ori regizorul a uitat ce filmeaza. scenariul oricum amesteca de toate: comedie aiurita, drama si desigur nu putea lipsi partea politica conform viziunii ideologice comuniste, cu ticalosii de legionari continuu criminali, regele ridicol, nae ionescu asasin etc. si-au batut joc de talentul lui caragiu, care chiar nu inteleg de ce naiba juca in asfel de cinema si n-a ramas exclusiv la teatru
Altfel, sa aveti fericire de Craciun si la multi ani! Servus!