Si de data asta o mica atentionare:
A-ti omis primul film al sau - in afara celui de diploma - ,si anume "Copilaria lui Ivan"(1962);tot odata este si cel mai premiat film al regizorului . A primit opt premii internationale , pe care insa nu mi le amintesc acum asa ca nu pot sa le enumar; daca nu ma insel a luat , printre altele premiu si la Cannes pentru regie .
1960 - Scrie, împreună cu A. Mihalkov-Koncealovski, scenariul lucrării de diplomă -"Compresorul şi vioara" (Katok i skripka), film cu care obtine diploma cu calificativul "excelent" in 1961.
"We can express our feelings regarding the world around us either by poetic or by descriptive means. I prefer to express myself metaphorically. Let me stress: metaphorically, not symbolically. A symbol contains within itself a definite meaning, certain intellectual formula, while metaphor is an image. An image possessing the same distinguishing features as the world it represents. An image — as opposed to a symbol — is indefinite in meaning. One cannot speak of the infinite world by applying tools that are definite and finite. We can analyse the formula that constitutes a symbol, while metaphor is a being-within-itself, it's a monomial. It falls apart at any attempt of touching it." - Andrei Tarkovsky
“Tarkovsky for me is the greatest [director], the one who invented a new language, true to the nature of film, as it captures life as a reflection, life as a dream.” -… citeşte
Unul din cei mai mari regizori din toate timpurile!
Chiar daca am vazut doar unul din filmele sale, Tarkovsky m-a cucerit profund prin filosofia puternica, introspectiile ascutite, rezultatele uimitoare cu resurse putine, temele metafizice, spiritualitatea si modul in care captureaza viata, natura si omul, ,,ca un vis, o reflectie'' cum spunea un alt regizor facand referinta la el.
Pacat ca nu a regizat mai multe filme, dar atunci cand suprinzi atat in cateva capodopere, ce nevoie mai ai de o filmografie bogata? Filmele create de el sunt o provocare mentala si sentimentala, suprinde aceste doua stari profunde si indispensabile omului. Fara ratiune am fi nimic, dar fara sentimente am fi un neant al propriilor lipsuri, iar Tarkovsky ramane un idealist care a putut surpinde o cantitate impresionanta de filosofie in filmele sale pe care le consider aproape de perfectiune.
Din sapte filme regizate, sase le-as califica drept exceptionale. Calauza si Solaris sunt preferatele mele, Andrei Rubliov este de asemenea un film superb, iar Oglinda - un minunat poem cinematografic. Nostalgia si Sacrificiul m-au miscat foarte tare, reflectand amandoua framantarile si temerile lui Tarkovski din ultimii ani de viata. Mai putin m-a impresionat Copilaria lui Ivan; departe de a fi un film slab, nu mi se pare ca se ridica la inaltimea celorlalte.
Nu-mi plac filmele rusesti,nu-mi plac scenarile lor,personajele si atitudinea in general a personajelor,cum sunt ele construite.Dar admit ca ma frapa genialitatea recunoscuta de catre publicul larg a doi mari regizori rusi Andrei Tarkovski si Nikita Mikhalkov,Am inceput cu 'Stalker'' cum era de asteptat nu mi-a placut,dar m-a captat de la inceput si m-a tinut curios pana la sfarsit.Doar prin CALITATEA regizorala atat,si da am gasit in film aceeasi angoasa sociala est-europeana,aceeasi psihologie complexa...prea complexa si lamentabila a personajelor, totul cenusiu pe dinauntru fara pic de sclipire pe din afara,trist,insipid,incolor,inodor,Iar Tarkovski iti arata asta cu fiecare secunda,In 2 ore si jumatate nu te lasa un moment sa vezi altceva,iar cel mai tare "accelereaza" la inceput cadre alb-negru.cu accente ruginii,cadre fara pic de speranta,cu pesonajul principal tusind bolnavicios… citeşte
Foarte bun regizor , am vazut 3 filme regizate de el si anume : Andrey Rublyov (1966) , Nostalghia (1983) si Stalker (1979) , toate excelente cu un stil aparte si niste scenarii geniale cu personaje bine construite, complexe , de neratat aceste filme !
Creator a unor opere de arta. A fost un regizor extrem de subtil, si de aceea mai greu de descifrat, dar ce satisfactie enorma sa-l pricepi macar partial! Am vazut: Copilaria lui Ivan, Andrei Rubliov si Calauza. SUPERBE.
Câteva persoane implicate în producția filmului "Calauza" - inclusiv Tarkovski - au avut probleme de sănătate sau chiar au murit din cauze pe care unii membri ai echipei de filmare le atribuie programului de filmare lung și dificil al filmului în locații toxice.Inginerul de sunet Vladimir Sharun își amintește: "Am filmat în apropiere de Tallinn, în zona din jurul micului râu Jägala, cu o stație hidroelectrică care funcționa parțial. Sus, râul avea o uzină chimică care a deversat lichide otrăvitoare în aval. Există chiar și această filmare în "Stalker": zăpadă căzând vara și spumă albă plutind pe râu. De fapt era o otravă oribilă. Multe femei din echipa noastră au avut reacții alergice pe față. Tarkovsky a murit din cauza cancerului tubului bronșic. La fel actorul Tolya Solonitsyn. Că totul a fost legat de filmările locației pentru Stalker a… citeşte
A-ti omis primul film al sau - in afara celui de diploma - ,si anume "Copilaria lui Ivan"(1962);tot odata este si cel mai premiat film al regizorului . A primit opt premii internationale , pe care insa nu mi le amintesc acum asa ca nu pot sa le enumar; daca nu ma insel a luat , printre altele premiu si la Cannes pentru regie .