Zilele Documentarului Croat la Cinemateca Union

1 Oct 2014
Pe 3 şi 4 octombrie, la Union se proiectează, cu intrare liberă, două apreciate documentare croate

În serile de 3 şi 4 octombrie, Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române găzduieşte evenimentul Zilele Documentarului Croat. În cadrul acestuia, două apreciate lungmetraje documentare croate recente vor fi proiectate şi discutate, accesul publicului fiind liber, în limita locurilor disponibile.

Evenimentul dedicat documentarului croat, care are loc în cadrul Zilelor Culturilor Slave (2-5 octombrie a.c.), este organizat de Ambasada Republicii Croaţia la Bucureşti şi Centrul Audiovizualului din Croaţia (HAVC) în colaborare cu Arhiva Naţională de Filme - Cinemateca Română.

În ultima perioadă, realizatorii croaţi specializaţi în documentar au obţinut, cu filmele lor, numeroase selecţii şi distincţii la festivaluri importante ale lumii, astfel că evenimentul găzduit de Cinemateca Union, care propune publicului bucureştean două lungmetraje documentare care s-au bucurat de succes, semnate de doi tineri cineaşti croaţi talentaţi, este unul necesar şi binevenit. Ambele filme sunt subtitrate în limba engleză, iar proiecţiile sunt urmate de dezbateri.

Programul evenimentului:

Vineri, 3 octombrie, ora 19:30
Gangsterul iubirii/Gangster te voli/Gangster of Love (foto)

Sâmbătă, 4 octombrie, ora 19:30
Norul/Oblak/The Cloud

Detalii despre filme:
Gangsterul iubirii
Coproducţie Croaţia-Germania-România, 2013, 80 min.
Regia: Nebojsa Slijepcevic
Agentul matrimonial Nediljko Babic, cunoscut şi ca „Gangsterul”, ajută o mamă singură din Bulgaria să-şi găsească un nou soţ în Croaţia. Însă o serie de întâlniri amuzant de dezastruoase dezvăluie adevărata natură a conservatorilor bărbaţi croaţi: ei ar fi mai dispuşi să moară singuri decât să se însoare cu o străină care mai are şi un copil. Unul dintre coproducătorii documentarului este Subcultura Films din România.

Festivaluri şi premii: ZagrebDox - Premiul publicului, Mediterranean Film Festival (Bosnia şi Herţegovina) - Premiul publicului, Dokuart (Croaţia) - Premiul publicului, Listpad Minsk - Premiu special pentru „o perspectivă ironică asupra realităţii”, Millenium Bruxelles - Premiul special al juriului pentru cel mai original film, SEEfest (South East European Film Festival) Los Angeles - Cel mai bun documentar, Innsbruck - Cel mai bun documentar, UnderHill Fest (Muntenegru) - Cel mai bun documentar din regiune şi Premiul publicului, Hot Docs Toronto, Karlovy Vary, Sarajevo, Raindance Film Festival (Marea Britanie), Zürich, Astra Film Festival Sibiu, Vilnius, One World Praga, DOK Leipzig etc.

Norul
Producţie Croaţia, 2011, 78 min.
Regia: Miroslav Sikavica
În 2008, bătaia sălbatică și moartea ulterioară a liceanului Luka Ritz (18 ani) au șocat publicul croat, așa cum au făcut-o şi căutarea, timp de luni întregi, a delicvenţilor juvenili care comiseseră crima. Incidentul a stârnit o campanie publică, fără precedent în Croația, împotriva escaladării violenței în rândul tinerilor. NORUL este o poveste intimă despre evenimente care nu au fost descoperite de publicitatea din jurul cazului, o poveste emoționantă despre pierderea traumatizantă a unicului fiu, a celui mai bun prieten şi a primului iubit. Documentarul îi urmăreşte pe părinții, prietenii și iubita lui Luka în lupta lor zilnică cu furia, suferinţa, dezamăgirea, angoasa și amintirile, pe parcursul primului an scurs de la moartea sa. În acelaşi timp, este şi o poveste despre importanţa şi necesitatea activismului şi solidarităţii civice în societatea contemporană.

Festivaluri şi premii: Zagreb, Zilele Filmului Croat - Cel mai bun montaj şi Cea mai bună producţie, Liburnia (Croaţia) - Cel mai bun film, ZagrebDox.

Exploreaza subiecte similare:

Nebojsa Slijepcevic, Miroslav Sikavica

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells