„You Tube Bazaar” în competiţia Festivalului Internaţional de Film Bucureşti 2016

de Cinemagia în 30 Mar 2016
Festivalul Internațional de Film București se va desfășura între 18 și 23 aprilie, la Cinema Elvira Popescu si Cinema Muzeul Țăranului

O producție românească intră anul acesta, alături de alte șase filme, în competiția pentru trofeul BIFF. „Este vorba despre un titlu pe care vi-l prezentăm cu mare bucurie din două motive, cel puțin. Pentru că este un film românesc în cursa pentru premiul BIFF 2016, după câțiva ani „secetoși”, să zicem așa și pentru că regizorul său este domnul Dan Chișu, campionul producției independente de film. Așadar, avem un personaj absolut cuceritor, faimosul Bahoi, și mediul cel mai potrivit cu egoul său de neoprit, internetul. Doamnelor și domnilor,acesta este „You Tube Bazaar”!, spun organizatorii, într-un comunicat remis Cinemagia.

În competiția BIFF mai puteți vedea, anul acesta, două producții care au făcut parte din competiția oficială a Festivalului de Film de la Berlin: „Soy Nero” și „A dragon arrives!” dar și alte producții care merită toată atenția.

„Soy Nero”, regizat de Rafi Pitts care îl are co-scenarist pe Răzvan Rădulescu. Un film la fel de ursuz și incomod precum subiectul pe care-l abordează, Soy Nero se manifestă degajat sub emblematica semnătură a lui Rafi Pitts, originile iraniano-britanice ale regizorului lăsându-și amprenta asupra încărcăturii culturale a acestei producții cinematografice.

„A dragon arrives!”

Când vorbim de filme iraniene, destui dintre noi nu (mai) așteptăm mari surprize de la o cinematografie care ne-a învățat sau, dacă vreți, ne-a cam sufocat cu drame sociale bine așezate într-un teritoriu stilistic anchilozat, de ceva timp. Tocmai de aceea întâlnirea cu filmul „A dragon arrives!” (regia Mani Haghighi) poate echivala cu o mică revoluție, mai bine spus contra-revoluție, iraniană. Suntem în anul 1965, un Chevrolet portocaliu ajunge la poarta unui cimitir așezat în mijlocul deșertului și din el coboară doi domni îmbrăcați în costume a la Blues Brothers. Mai mult nu vă spunem, pentru că trebuie să vedeți acest film, într-un fel, inclasabil.

BIFF vă prezinta încă un film premiat la începutul anului, la Berlin. Mia Hansen-Love a primit premiul pentru regia „L'avenir" (sau,„Things to Come"), unde Isabelle Hupert este, așa spun toate cronicile, impecabilă in rolul unei profesoare de filosofie, a cărei viață plăcută este spartă de o veste neașteptată și crudă.

Ma ma”, ultimul film a lui Julio Medem, autorul aclamatului „Lucia y el sexo”, este drama unei profesoare șomere, care este diagnosticată cu cancer la sîn. Dincolo de această prezentare seacă este Penelope Cruz, într-un rol de compoziție, așa cum nu am mai văzut-o de ceva timp.

Trecem într-un registru mai blînd cu „Trois souvenirs de ma jeuness / My Golden Days”, al francezului Arnaud Desplechin. Cum spune și titlul, iubirea/iubirile tinereții nu vor să plece din inima noastră, niciodată, iar asta înseamnă, poate, cel mai frumos lucru pe care-l mai păstrăm și la care nu vrem să renunțăm.

Marele premiu al juriului și Ursul de argint la Festivalul de Film de la Berlin, de anul acesta, vine și el, la BIFF 2016, iar asta ne bucură foarte, mai ales că regizorul este un nume care ne-a mai vizitat anii trecuți, Danis Tanovic. Și dacă mai e nevoie de (încă) un argument pentru ca dumneavoastră să veniți să vedeți „Death in Sarajevo”, vă spunem, doar, că scenariul este bazat pe piesa „Hotel Europa”,a filosofului francez Bernard-Henri Levy.

Festivalul Internațional de Film București, cel mai longeviv festival competițional de lungmetraj din Capitală, se va desfășura între 18 și 23 aprilie, la Institutul Francez (Cinema „Elvira Popescu”), si Muzeul Tăranului Român (Cinema Muzeul Țăranului), unde vor avea loc evenimente speciale dedicate copiilor și adulților: proiecții în premierã în România, gale, „workshop-uri”, „master-classes” etc. Organizat de Fundația CHARTA, BIFF se desfășoară cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC), al Uniunii Cineaștilor din România și al Institutului Cultural Român, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale, Principele Radu al României.

Filmele, cele mai multe fără distribuitor în România și invitații speciali din cinematografia românească și internațională, garantează o săptămână magică pentru iubitorii de artă și cultură. Filmele vor avem cel mult 2 proiecții.

Biletele se pot achiziționa de la cinematografele partenere dar și online de pe eventbook.ro

 

Exploreaza subiecte similare:

YouTube Bazaar, Dan Chişu, Ma ma

Alte știri din cinema

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Jeff Koons: Portretul unei vieți - O incursiune în viața și opera unui artist emblematic

Există puțini artiști în arta contemporană care polarizează și fascinează în egală măsură precum Jeff Koons.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
carmen_angelus_romila pe 28 octombrie 2018 13:37
Am vazut recent acest filmulet despre canalul tv facut, cu cateva mici interventii, exclusiv de un imparimit conational al filmarilor video si am ramas profund impresionat de nativitatea acestui personaj...!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells