Walesa: Man of Hope, un portret reuşit

de Gloria Sauciuc în 2 Iun 2014
Portretul reuşit al unui lider, chiar dacă suprinde numai perioada de glorie ce coincide cu lupta sindicală şi cu disidenţa - iar nu cariera ulterioară de om politic

Wałęsa: Man of Hope rulează în premieră săptămâna aceasta, aducând pe marile noastre ecrane biografia lui Lech Walesa, polonezul care a devenit - din electrician pe şantierul naval - lider al primului sindicat liber din Europa de Est, figură a dizidenţei politice în tot blocul comunist şi, mai apoi, lider politic.

Portretul polonezului carismatic şi slobod la gură este suprins cu ocazia unui interviu care începe odată cu filmul: Walesa povesteşte, iar filmul îi reconstituie în flashbackuri biografia. Cea relevantă pentru cariera lui de lider, pentru că vorbim de un film politic: participarea la protestele din 1970 (atunci când guvernul comunist polonez măreşte, într-un gest politic eronat, preţurile produselor de bază, după care opreşte revoltele muncitoreşti cu vărsare de sânge), activitatea sa ca lider sindical în fruntea unui colectiv de muncitori care vede că regimul comunist nu îi reprezintă interesele, apoi statutul de dizident ce culminează cu decernarea premiului Nobel.

Viaţa de familie este suprinsă dar tangenţial: soţia sa, deşi i se face un portret destul de profund, rămâne la nivelul de personaj secundar. Carisma însoţeşte pe Walesa în film (jucat de actorul Robert Wieckiewicz), după cum este şi trăsătura-cheie a lui Walesa din viaţa reală: sigur pe el, calm şi cu o mustaţă impunătoare, temperamental şi totuşi calculat. Actorul îi surprinde esenţa lui muncitorească, a omului care  „nu citeşte multe cărţi", după cum declară în film, dar inteligent şi cu un fin simţ politic. Cu alte cuvinte, este portretul reuşit al unui lider, chiar dacă suprinde numai perioada de glorie ce coincide cu lupta sindicală şi cu disidenţa - şi nu cariera ulterioară de om politic.

Wałęsa este distribuit în România de Independenţa Film în cinematografele: Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu, Hollywood Multiplex, Movieplex Cinema Plaza, Grand Cinema & More (Digiplex Băneasa), Cinema City Cotroceni (AFI Palace), Cityplex (Braşov), Cityplex (Constanţa), Arta 3D (Târgu Mureş).

Exploreaza subiecte similare:

Walesa: Man of Hope

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells