Victor Rebengiuc şi Marcel Iureş, "psihanalizaţi" de camera lui Constantin Popescu

de Gloria Sauciuc în 1 Nov 2012
Victor Rebengiuc şi Marcel Iureş, "psihanalizaţi" de camera lui Constantin Popescu

Sezonul 2 al serialului românesc În derivă, cu Marcel Iureş în rol titular, va avea premiera pe micul ecran al abonaţilor HBO pe 5 noiembrie, de la ora 20.30. Noul sezon se lansează cu sloganul "Drama e în detalii", susţinut de o atenţie sporită a noului regizor - Constantin Popescu Jr. - faţă de reacţiile protagonistului, psihoterapeutul Andrei Poenaru.

Camera însăşi se erijează într-un psihoterapeut tăcut, ce urmăreşte ceea ce se spune dincolo de cuvinte. Tăcut, dar curios. Pentru că această cameră a lui Constantin Popescu îşi priveşte personajul din neaşteptate unghiuri, insistă asupra mimicii şi gesturilor eroilor; îi explorează inclusiv prin travellinguri circulare, ca pe nişte produse într-un clip publicitar, e voyeuristă. Aşteaptă ca personajul din cadru să se dezbrace de mască, până la suflet. O altă alegere temerară - pe lângă cea cu travellingul circular, propriu videoclipului sau reclamelor - sunt cadrele plonjate... Un pericol iminent sau o entitate care veghează asupra personajelor jucate de Victor Rebengiuc şi Marcel Iureş e sugestia. Dar oare asta a dorit regizorul să spună?

Cert este că se observă la regizorul noului sezon o dorinţa accentuată de ieşire din monotonia pe care cadrul cu două personaje în dialog o presupune. Regia şi montajul chiar reuşesc să dea noului sezon dorita dinamică, în contrapondere cu liniaritatea primului sezon.

Ne-a interesat foarte mult să umanizăm un personaj care stă pe ecran destul de mult...

Povestea îl are şi acum ca personaj central pe psihoterapeutul Andrei Poenaru, jucat de Marcel Iureş. Protagonistul a divorţat, s-a mutat din casa familiei şi a închiriat parterul unei vile pe care l-a transformat atât într-un spaţiu de locuit, cât şi în cabinet. Prietenia cu proprietara vilei îl ajută pe Andrei Poenaru să nu se simtă atât de singur...

"Ne-a interesat foarte mult să umanizăm un personaj care stă pe ecran destul de mult, şi la care te uiţi destul de mult, care în multe privinţe e imobil, şi pe dinăuntrul şi pe dinafară. Merita insistat asupra singurătăţii personajelor, am simţit nevoia să văd ceva mai bine momentele personajului; m-au interesat foarte tare detaliile de genul cum stă cu mâinile, că sunt importante poziţiile astea - închise, deschise, semnalele pe care le transmiţi pacientului, aici am lucrat cel mai mult cu Marcel Iureş.

Ceea ce spune nu numai prin vorbe, ci şi prin gesturi e foarte important, nu numai pentru pacienţi, dar şi pentru spectator. Cred că am reuşit să conturăm foarte bine personajul din reacţii, din dialog, din nerv, din tăceri", a declarat Constantin Popescu (Principii de viaţă, Portretul luptătorului la tinereţe) pentru cititorii Cinemagia.

Din 5 noiembrie, timp de patru săptămâni, toţi cei care vor accesa hbogo.ro vor putea urmări gratuit primele cinci episoade ale noului sezon În derivă.

Noul sezon începe în forţă, cu un conflict care va rechema spectatorul în faţa micului ecran, şi care schimbă raportul de forţe dintre personaje. Gheorghe Someşanu (Florin Zamfirescu), tatăl lui Victor (Vlad Zamfirescu), militarul care s-a sinucis în sezonul 1, îl ameninţă cu un proces de malpraxis, pentru că îl consideră direct responsabil de moartea fiului său.

Andrei Poenaru este, în noul sezon, vulnerabil - măcinat de gândul că l-ar fi putut opri pe Victor să se întoarcă în armată, unde şi-a luat viaţa. În plus, Poenaru are acum clienţi dificili, şi după divorţ parcă nu mai are răbdare să-i asculte pe ceilalţi.

Printre ei, Dinu (Victor Rebengiuc), un faimos actor, director al unui teatru important, acuzat de deturnări de bani publici şi tulburat de atacuri de panică. Puteţi citi aici un interviu despre rol cu Victor Rebengiuc.

În lipsa datelor de audienţă, focus group-urile au decis realizarea sezonului 2

Carmen Harabagiu, Country Manager la HBO România, a declarat la conferinţa de presă organizată marţi seară cu prilejul lansării celui de-al doilea sezon, că decizia continuării serialului În derivă nu a venit ca rezultat al consultării cifrelor de audienţă. "Este foarte greu să cuantifici în cifre, am făcut însă un research calitativ: focus group-uri, cu un rezultat foarte bun; am avut o reacţie pozitivă a celor care au văzut serialul, aşa ne-am hotărât pentru sezonul doi!" Cât priveşte televiziunea, insrumentele de cuantificare a popularităţii unei emisiuni sau a unui serial sunt people matterele (aparate montate în televizoarele unui număr relevant de telespectatori de pe teritoriul României - n.red). HBO a mizat, însă, pe research-ul calitativ.

Mai mult, cei care au participat la focus group au venit cu idei legate de povestea din noul sezon şi de personaje. "Am ţinut cont de sugestiile lor: şi anume o problematică cât mai aproape de sufletele românilor, cât mai uşor de înţeles pentru ei. Şi asta s-a văzut în personaje, ancorate în realitatea românească de acum. Asta s-a văzut în personajul domnului Rebengiuc, în problematica copilului; cineva din focus group a remarcat acest lucru şi am ţinut cont când am adaptat personajele. Deşi nu avem cifre, avem acest rezultat calitativ; reacţia a fost pozitivă, nemaivorbind de cronicile pozitive, reacţiile de pe site-ul oficial al HBO, emailuri de la cei care ne-au urmărit programele"... 

Începând cu data de 5 noiembrie, timp de 4 săptămâni, toţi cei care vor accesa site-ul www.hbogo.ro vor putea urmări gratuit primele 5 episoade ale noului sezon În derivă, chiar înainte de premiera acestora pe canal. Primul episod al sezonului 2 din În derivă va fi difuzat pe 5 noiembrie, ora 20:30, la HBO. În fiecare zi, de luni până vineri, începând cu ora 20:30, telespectatorii îi vor putea cunoaşte pe noii pacienţi ai lui Andrei Poenaru, numai la HBO. Din a doua săptămână de difuzare, începând cu 12 noiembrie (luni), pe HBO GO vor fi încărcate episoadele 6 -10, astfel că toţi abonaţii HBO GO vor putea urmări În derivă 2 înaintea premierei de pe TV.

În derivă este bazat pe serialul israelian Be Tipul, creat de Hagai Levi. Scenariul celui de-al doilea sezon al serialului În derivă a fost rescris şi adaptat de Anca Grădinariu, Loredana Novak si Augustin Cupşa. Directorul de imagine al celei de-a doua serii este Adrian Silişteanu, la fel ca în cazul primului sezon al serialului.

Iată, mai jos, o galerie foto cu toate personajele acestui sezon. "Mouse over" peste poze pentru a citi povestea personajelor şi numele actorilor care le interpretează. Photo credits: Adi Marineci pentru HBO România

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 29 noiembrie 2012 16:32
s-au adunat atatea nume, incat e greu sa iti dai seama ca e romanesc... se distinge atat de mult de ceea ce vedem prin alte parti (tv, cinema etc).

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells