« Înapoi la pagina festivalului

Veneţia: cele mai aşteptate filme

de Ştefan Dobroiu in 28 Aug 2012
Veneţia: cele mai aşteptate filme

Marţi încep proiecţiile celei de-a 69-a ediţii a festivalului de la Veneţia, iar Cinemagia se află la faţa locului pentru a-ţi povesti tot ce vrei să ştii despre cele mai interesante şi populare titluri din selecţia importantului eveniment găzduit de laguna veneţiană. Poate că este o ediţie de tranziţie (anul acesta a fost schimbat directorul festivalului), iar o parte dintre marile producţii aşteptate au fost furate de festivalul de la Toronto (printre altele Cloud Atlas şi Argo), dar chiar are cine să calce pe covorul roşu în 2012.

Pentru noi, The Master este fără îndoială cel mai aşteptat titlu al ediţiei: ne-am pus deja în agendă să ajungem la proiecţie cu o oră mai devreme (adică la 8 dimineaţa), pentru că întârziaţii cu siguranţă vor intra cu greu în sala Darsena pe 1 septembrie, când drama lui Paul Thomas Anderson are prima proiecţie pentru presă. Se spune deja că The Master, care a iscat deja un scandal din cauza trimiterilor la scientologie, se va regăsi în palmaresul ediţiei şi că ar putea face impresie şi la Oscarurile de la anul. Filmul reprezintă revenirea lui Joaquin Phoenix la cinema şi îi oferă lui Philip Seymour Hoffman un rol, acela al liderului unui secte, numai bun pentru a fi nominalizat a patra oară la Oscaruri (a câştigat în 2006 pentru Capote).

Brian De Palma a venit cel mai recent la Veneţia în 2007, când drama sa Redacted nu a fost primită cu cele mai frumoase cuvinte. De Palma lasă deoparte filmul politic şi vine cu Passion, un thriller deja asemănat cu Basic Instinct. Rachel McAdams şi Noomi Rapace sunt două ambiţioase femei de afaceri care se vor implica într-un joc al seducţiei plin de surprize, în care regulile se schimbă neîncetat. Rapace a demonstrat deja că ştie să schimbe genurile cu uşurinţă, dar McAdams ţi-e mai familiară din drame lacrimogene şi comedii romantice, prin urmare această îndepărtare a ei de la zona de confort nu poate decât să ne intrige. Să fie Passion un Tinker Tailor Soldier Spy al lui 2012? De-abia aşteptăm să aflăm...

Rachel McAdams are un rol principal şi în To the Wonder, prima producţie a lui Terrence Malick de la câştigarea Palme d'Or-ului anul trecut cu The Tree of Life. Poate că am pierdut Argo al lui Ben Affleck, dar actorul va fi la Veneţia pentru filmul lui Malick. El îl interpretează pe Neil, un american care reînnoadă legătura cu o femeie din trecutul său după ce s-a căsătorit în Europa şi a reventi în SUA alături de noua lui soţie. De un lucru suntem siguri: nu vor fi dinozauri în To the Wonder, dar vom avea de-a face şi cu Olga Kurylenko şi Javier Bardem (în rolul unui preot), doi actori care se pot lăuda cu prezenţe în franciza James Bond.

Xavier Giannoli aduce în lagună Superstar, o dramă franceză despre un bărbat prin nimic ieşit din comun care se trezeşte, peste noapte şi fără nicio explicaţie, o vedetă naţională. Sperăm ca filmul să fie un comentariu inspirat la adresa obsesiei pentru celebritate din ziua de azi. Ramin Bahrani îl pune la treabă pe Zac Efron în At Any Price, iar Oliver Assayas spune o poveste despre maturizare în Après Mai/Something in the Air. Kim Ki-Duk vine cu Pieta, o dramă violentă despre un recuperator care decide să revină pe calea cea bună când mama sa de mult pierdută apare din nou în viaţa lui.

În aceeaşi zonă se învârte şi japonezul Takeshi Kitano, un obişnuit al festivalului în competiţie acum cu Outrage Beyond, despre clanul Sanno, care începe să neglijeze puternicele legături cu lumea interlopă pentru afaceri extrem de profitabile în lumea bună a business-ului japonez. Harmony Korine, pe care noi îl ştim din dementul Trash Humpers, din 2009, e pe cai mari în 2012 cu Spring Breakers, un film cu James Franco, Selena Gomez şi Vanessa Hudgens despre câteva fete de la colegiu care au nevoie de "ajutor" pentru ca vacanţa lor de primăvară să fie de pomină.

Foarte interesant pare The Reluctant Fundamentalist, filmul regizat de Mira Nair (câştigătoarea Leului de Aur cu Monsoon Wedding) cu Riz Ahmed în rolul unui tânăr de origine pakistaneză al cărui viitor în lumea afacerilor este dat peste cap după 11 septembrie. Drama a fost aleasă să deschidă festivalul, dar este prezentată în afara competiţiei. Susanne Bier, câştigătoare de Oscar anul trecut pentru In a Better World, vine la Veneţia cu o comedie romantică, Love Is All You Need, cu Pierce Brosnan în rolul principal. Artele marţiale chinezeşti se dezlănţuie în Tai Chi 0, film produs de Jet Li, Spike Lee ne povesteşte despre Michael Jackson şi unul dintre cele mai celebre albume ale sale, Bad, în documentarul Bad 25, iar Manoel de Oliveira ne arată că se ţine bine în spatele camerei şi la cei 104 ani ai săi cu O gebo e a sombra, cu Claudia Cardinale şi Jeanne Moreau în roluri principale. Tot în afara competiţiei vine şi Robert Redford, regizor şi actor principal în The Company You Keep, cu o distribuţie de zile mari: Julie Christie, Susan Sarandon, Nick Nolte, Stanley Tucci şi Shia LaBeouf.

Festivalul de la Veneţia are loc între 29 august şi 8 septembrie. Juriul competiţiei este condus de regizorul Michael Mann, iar palmaresul va fi anunţat în seara zilei de sâmbătă, 7 septembrie.

Cu sprijinul

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin742000 pe 28 august 2012 13:48
Ma bucur ca exista si festivaluri fara blockbustere
wildinthecountry pe 28 august 2012 15:58
As vrea sa vad The Master si Passion
alex_il_fenomeno pe 9 septembrie 2012 12:03
o sa incerc sa gasesc si eu cateva dintre ele .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells