Un enorm petrolier şi un oraş din anii ’50, recreate pentru filmările spectaculosului The Finest Hours

de Cinemagia în 3 Feb 2016
Rulează din 29 ianuarie în cinematografe, fiind distribuit în format 3D, IMAX 3D și 4DX

„The Finest Hours: Furtună Extremă”, un thriller de acţiune eroic produs de Disney şi bazat pe o întâmplare reală, este un tribut adus curajului şi voinţei umane, două forţe care pot învinge natura dezlănţuită. Filmul „The Finest Hours: Furtuna extremă” este distribuit de Forum Film România şi a avut premiera pe 29 ianuarie 2016, fiind distribuit în format 3D, IMAX 3D și 4DX.

Pelicula spune povestea teribilei furtuni care a rupt în două, în noaptea de 18 februarie 1952, un petrolier pornit spre Boston, 32 de marinari fiind prinşi în interiorul pupei, ce s-a scufundat rapid. În acelaşi timp, o parte din echipaj s-a salvat miraculos, cu ajutorul Pazei de Coastă, dar şi prin voinţa extremă a unuia dintre tinerii de la bordul petrolierului. Producătorii filmului şi-au dorit atât să readucă în prezent evenimentul – care a fost ştire de prima pagină la vremea respectivă –, cât şi să spună o poveste despre o luptă inegală şi un succes nesperat.

Pelicula, tributară realităţii

Ca să redea cât mai bine evenimentele acelei fatidice nopţi de februarie, producătorii i-au antamat în echipa peliculei şi pe doi dintre salvatorii de atunci, singurii în viaţă astăzi. E vorba de Andy Fitzgerald şi Mel “Gus” Gouthro, ambii angajaţi ai Pazei de Coastă şi implicaţi în operaţiunile de salvare pe care mulţi le-au catalogat drept „sinucigaşe”. Rolul acestora a fost să confirme, de-a lungul producţiei, veridicitatea scenelor filmate.

De altfel, filmările au avut loc în sud-estul statului Massachusetts şi de-a lungul coastei de sud a Bostonului, pentru a recrea cu fidelitate traseul petrolierului. Ultimele zile de filmări au fost programate chiar la Cape Cod, în New England, de unde a pornit operaţiunea de salvare. „A fost o experienţă extraordinară pentru întreaga echipă să putem vizita locurile în care s-a întâmplat catastrofa”, spune producătoarea Dorothy Aufiero.

Echipa de producţie a filmului, în frunte cu scenograful Michael Corenblith, a recreat un enorm petrolier T-2 şi un oraş din anii ’50, din Cape Cod. „Am frunzărit documente de Arhivă, am citit tot ce puteam citi, am colaborat strâns cu Paza de Coastă şi am avut acces la documentele lor, mai ales că evenimentul acesta este unul extrem de important în istoria nautică”, spune Corenblith.

Foarte util pentru echipă a fost şi că barca de salvare CG 36500, care a participat la operaţiunea de atunci, încă există, iar actorii au putut să o viziteze. Însă, pentru filmări, au fost închiriate câteva bărci de salvare originale.

Decizii inedite de producţie

Regizorul Craig Gillespie a decis să filmeze, timp de două zile, şi pe un fost crucişător din timpul Războiului Rece, care avea motor şi centrală similare celor de pe petrolierul lovit de furtună.  Respectiva navă este acum un muzeu în Quincy, iar filmările au avut loc în camera motoarelor, în cea a generatorului diesel şi pe punte.

Însă, pentru a recrea interiorul petrolierului, scenografii au construit o serie de decoruri, inclusiv bucătăria, cabinele echipajului, staţia de navigare şi camera motoarelor. Ce este cu adevărat uimitor e felul în care artiştii din echipa de producţie au integrat în decor şi părţi reale ale crucişătorului-muzeu, cum sunt unele cotloane şi culoare, redând astfel detalii istorice incredibile.

În ceea ce priveşte exteriorul navei petrolier, scenografii au ales să ridice un decor înalt cât de trei ori nivelul punţii, unde are loc o mare parte din acţiunea filmului. „A fost o experienţă extraordinară să ridicăm un decor de o aşa mărime, mai ales când am adus în scenă ploaia, revărsarea de apă, rezervoarele flexibile”, spune regizorul peliculei.

Din distribuţia filmului „The Finest Hours: Furtună extremă” fac parte: Chris Pine, Cassey Affleck, Ben Foster, Holliday Grainger, John Ortiz, Eric Bana. Filmul este regizat de Craig Gillespie şi produs de Jim Whitaker şi Dorothy Aufiero, după un scenariu de Scott Silver şi Paul Tamasy & Eric Johnson, fiind bazat pe cartea de non-ficţiune cu acelaşi nume scrisă de Michael J. Tougias şi Casey Sherman.

Vedetele au înfruntat „The Finest Hours: Furtună Extremă” (galerie foto)

Vedetele Ilinca Vandici, Tily Niculae, Andrei Leonte, Oana Tache, Daniel Nițoiu & Marina Neagu, Raluca Știrbeț, Dorin Chioțea și Dan Cruceru, alături de jurnaliști și bloggeri, au înfruntat forţa dezlănţuită a naturii pe apă, urmărind în avanpremieră specială filmul „The Finest Hours: Furtună Extremă”, la sala T IMAX de la Cinema City din AFI Palace Cotroceni.

„The Finest Hours: Furtună extremă” pune accentul pe voinţa omului drept cea mai importantă armă a sa. Aceşti tineri, cu diferite niveluri de experienţă (sau lipsă a ei), îşi înfrâng propriile frici şi dau piept cu unele dintre cele mai distructive forţe imaginabile ale naturii, pentru a reuşi, în final, lucruri pe care le credeau imposibile. „Este o poveste reală despre oameni reali şi despre ce sunt aceştia capabili să facă, şi cum salvarea vieţilor lor şi ale altora îi ajută să-şi înţeleagă propriile forţe”, spune Casey Affleck. 

 

 

Exploreaza subiecte similare:

The Finest Hours

Alte știri din cinema

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Jeff Koons: Portretul unei vieți - O incursiune în viața și opera unui artist emblematic

Există puțini artiști în arta contemporană care polarizează și fascinează în egală măsură precum Jeff Koons.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells