Ultimul lup, imnul naturii

de Ştefan Dobroiu în 23 Mar 2016
O ataşantă călătorie în inima conflictului dintre tradiţie şi modernitate

Poate că nu suntem conştienţi întotdeauna de această extraordinară funcţie a sa, dar cinema-ul ne facilitează accesul în lumi pe care altfel nu le-am fi putut atinge. Uneori este vorba de o lume fictivă, din mintea unui scenarist, dar alteori de unele care există sau au existat. Putem explora al doilea caz de vineri în filmul 3D Ultimul lup, în regia lui Jean-Jacques Annaud (Numele trandafirului, Şapte ani în Tibet): acţiunea are loc în Mongolia anului 1967, când un student de la Beijing ajunge într-o comunitate de păstori mongoli pentru a-i alfabetiza.

Nu este prima situaţie când Jean-Jacques Annaud explorează şocul cultural: cel mai celebru exemplu este Şapte ani în Tibet, unde îl vedem pe Brad Pitt în rol de neamţ schimbat o dată pentru totdeauna de aventurile sale în ţara asiatică. În Ultimul lup povestea foloseşte contrastul dintre mentalitatea comunistă chineză disperată să modernizeze totul în jur şi stabilitatea tradiţiilor mongole, care de mii de ani îşi petrece zilele şi anotimpurile în acelaşi fel.

În centrul atenţiei este Chen Zen (tot mai cunoscutul Shaofeng Feng), un student chinez care soseşte, împreună cu prietenul şi colegul său Yang Ke (Shawn Dou) în stepele mongole. Sarcina studenţilor este să-i înveţe pe mongoli să scrie şi să citească şi să le insufle, în acelaşi timp, idealurile comuniste. Dar socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din stepă, iar Chen Zen se va trezi curând cucerit de simplitatea vieţii din Mongolia. Să fie verdele crud ce umple colinele primăvara? Sau frumuseţea Gasmei (Ankhnyam Ragchaa), fiica liderului micii comunităţi de crescători de cai şi oi? Sau fascinaţia şi respectul mongolilor pentru rânduiala naturii şi echilibrul ei? Sau sălbăticia şi inteligenţa lupilor, pe care Zen îi aude din iurta sa friguroasă şi pe care nu va întârzia să-i întâlnească?

Cu o poveste extrem de simplă, dar gata să te atragă în centrul ei, Ultimul lup nu putea ţine departe specia titulară. Proprietarii de animale de companie vor fi cuceriţi de sensibilitatea cu care Annaud arată legătura indisolubilă dintre om şi animal şi despre continua negociere pentru o bună convieţuire. Un animal sacru în Mongolia, lupul devine, prin contrastul dintre sălbatic şi domesticit, şi un simbol al schimbării. Annaud arată şi cum invazia tehnologiei afectează natura, dar Ultimul lup nu este un semnal de alarmă, ci mai degrabă o odă superb filmată la adresa naturii şi a simplităţii vieţii umane.

Ultimul lup este filmat 3D şi poate fi văzut în cinematografele noastre în acest format. Tehnologia 3D nu strică, dar nici nu ajută poveştii, deşi Annaud caută unghiuri şi cadre care să beneficieze de avantajele tridimensionalităţii. Filmul nu uimeşte cu aceste unghiuri, ci cu superbele peisaje mongole şi modul cum acestea se transformă în ritmul succesiunii anotimpurilor. Noi încă visăm la hipnotizantele valuri ale mării de ierburi aurii din nesfârşitele întinderi ale Mongoliei şi, cum şansele le vizităm în realitate sunt destul de mici, ar trebui să profităm de această ocazie cinematografică.

Exploreaza subiecte similare:

Shaofeng Feng, Le dernier loup, Jean-Jacques Annaud

Alte știri din cinema

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Jeff Koons: Portretul unei vieți - O incursiune în viața și opera unui artist emblematic

Există puțini artiști în arta contemporană care polarizează și fascinează în egală măsură precum Jeff Koons.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Sorin87 pe 23 martie 2016 21:46
Pare ar fi un film emotionant

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells