Ultimele tuşe la „Autoportretul unei fete cuminţi”

de Ştefan Dobroiu în 17 Nov 2014
Ana Lungu, în post-producţie cu primul ei lungmetraj

Regizoarea Ana Lungu (Burta balenei) se află în post-producţie cu primul ei lungmetraj, Autoportretul unei fete cuminţi. Filmul o are în centrul atenţiei pe Cristiana (Elena Popa), o tânără de 30 de ani care încearcă să se bucure de independenţă după ce părinţii ei se mută din apartamentul pe care îl împărţeau. Filmul inspirat de experienţele personale ale regizoarei este o producţie independentă Mandragora (Aurora, Morgen, Moartea domnului Lăzărescu) şi s-ar putea lansa la anul pe marile ecrane.

Iată sinopsisul: Cristiana, 30 de ani, de „familie bună”, îşi petrece timpul între doctoratul în inginerie seismică, discuţiile cu cei doi prieteni apropiaţi, Alex şi Michelle, şi întâlnirile - rare, dar mult aşteptate - cu un bărbat căsătorit, cu care are o relaţie. După mutarea parinţilor “la casă”, rămane să locuiască singură intr-un apartament cu patru camere şi se hotărăşte să-şi ia un câine - dorinţa ei din copilărie.

"Povestea Cristianei este într-o anumită măsura povestea mea, filmul vorbind despre propria maturizare întârziată. În timp ce în societatea occidentală 'separarea de părinţi' are loc mai de timpuriu, iar influenţa părinţilor în viaţa tinerilor scade treptat, 'la noi' acest proces se desfăşoară greoi şi este mai puţin tranşant. Modelul parental încă dominant la nivelul generaţiei mele este cel autoritar, în care este valorizată atitudinea cuminte şi ascultătoare a copilului. Cristiana se confruntă cu acest tip de relaţionare de care încearcă să se desprindă, fără a fi însă dispusă să renunţe la anumite avantaje", explică Ana Lungu.

Regizoarea a folosit actori profesionişti pentru personajele principal, iar pentru personajele secundare a preferat neprofesionişti. În rolul părinţilor protagonistei apar propriii părinţi ai regizoarei, Dan şi Magdalena Lungu. Iată de ce: „Ca regizor, demersul meu a fost uneori mai aproape de documentar decât de ficţiune: multe scene au fost improvizate pornind de la situaţii date şi o parte din roluri sunt jucate de prieteni şi membri ai familiei care au acceptat să se 'joace pe ei' în poveste. Îmi place să lucrez cu neprofesionişti pentru că, spre deosebire de actori, ei nu au exersat capacitatea de a se controla în faţa camerei şi se expun mai mult, cu toate defectele care îi fac să fie mai vii, mai umani”.

Filmările au avut loc în noiembrie-decembrie 2013, cu alte câteva zile de filmări în august 2014. Producţia nu a beneficiat de sprijin financiar de la Centrul Naţional al Cinematografiei, ceea ce a făcut ca o parte importantă din bugetul estimat la aproximativ 500.000 de euro să fie reprezentată din servicii realizate pro bono de profesionişti apropiaţi proiectului.

„A fost o muncă enormă a unei întregi echipe care o iubeşte pe Ana”, spune Anca Puiu, producătoarea filmului. "E o senzaţie deosebită să poţi ajuta pe cineva să-şi îndeplinească o dorinţă. Scenariul mi-a plăcut mult de tot şi atunci am susţinut-o în demersul acesta cu totul. Nu mă dau zâna cea bună acum, dar pot să spun că la început am crezut că o fie nevoie doar de mici servicii, sfaturi, telefoane, mail-uri şi discuţii. Recunosc, m-a luat valul şi datorită curajului Anei. Era aşa determinată şi probabil de aceea a convins atâţia oameni, chiar şi pe mine. Ei bine, până acolo încât am şi jucat in film", a adăugat producătoarea. Producţia a fost ajutată de Papillon Film cu echipamente şi lumini, Castel Film a oferit camera de luat vederi, iar Cinelabs a ajutat în post-producţie, etapă ce ar trebui să fie finalizată până la sfârşitul lunii decembrie.

De imaginea filmului s-a ocupat Silviu Stavilă şi de montaj Dana Bunescu. Răspunzători de sunet au fost Vlad Voinescu, Filip Mureşan şi Marian Cazacu, iar de scenografie Vladimir Iuganu. În rolul principal masculin îl vedem pe Emilian Oprea, aşteptat la anul şi în filmul politic De ce eu? regizat de Tudor Giurgiu.

În acest moment nu există un distribuitor al filmului, dar Mandragora negociază cu o companie care ar putea distribui Autoportretul pe marile ecrane din ţară. Nu există o dată de lansare stabilită.

Foto: Marius Olteanu

Exploreaza subiecte similare:

Ana Lungu, Anca Puiu, Emilian Oprea, Elena Popa, Silviu Stavilă, Dana Bunescu, De ce eu?, Burta balenei, Autoportretul unei fete cuminţi

Alte știri din cinema

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Jeff Koons: Portretul unei vieți - O incursiune în viața și opera unui artist emblematic

Există puțini artiști în arta contemporană care polarizează și fascinează în egală măsură precum Jeff Koons.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin742000 pe 18 noiembrie 2014 13:06
Filmul pare foarte promitator din plot .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells