Tudor Giurgiu termină Cristian

de Ştefan Dobroiu în 10 Apr 2014
Thrillerul politic urmăreşte investigaţia unui tânăr procuror

Tudor Giurgiu se află pe ultima sută de metri cu filmările la cel de-al treilea lungmetraj al său, Cristian. În centrul atenţiei se află personajul titular, un tânăr şi idealist procuror care se loveşte de dificultăţi în investigarea unui caz de corupţie. Faptul că vizat este chiar un coleg mai vârstnic al său îl face pe Cristian să alunece fără să vrea pe un teren minat al descoperirilor.

Astfel, Cristian (titlu de lucru) ar putea redeschide în cinema-ul românesc o poartă spre un gen rar explorat, thrillerul politic. Imaginea noastră favorită din cele puse la dispoziţie de producătorul Libra Film este cea cu idealistul procuror Cristian (Emilian Oprea) stând la birou şi scrutând cu privirea dosarul din faţă. Ne aşteptăm la un personaj incoruptibil, cu privirea aţintită către adevăr şi gata de orice pentru a-l descoperi, în ciuda opoziţiei colegilor săi şi a altor „pioni” din lumea politică.

Despre noul său proiect, Tudor Giurgiu spune: „E un film foarte personal, probabil cel mai dificil film la care am lucrat. Mi-e greu să vorbesc încă despre el, sunt încă în perioada de dinainte de montaj când senzaţiile trăite la filmare sunt foarte puternice. Ştiu doar că publicul va descoperi un actor excepţional, Emilian Oprea, la debut în rol principal în lungmetraj”. Cristian este al treilea film al regizorului după Legături bolnăvicioase (2006) şi Despre oameni şi melci (2012).

Filmul, cu scenariul scris de Loredana Novak şi Tudor Giurgiu, a beneficiat de un buget de 1,13 milioane de euro şi a început filmările în februarie, urmând ca săptămâna aceasta să termine lucrul cu actorii şi să înceapă cât de curând post-producţia. Premiera este deja programată pentru primăvara anului viitor.

Acţiunea are loc în anul 2000, iar o parte din bugetul de producţie a fost cheltuită pentru aducerea pe marele ecran a unui Bucureşti de acum 14 ani, foarte diferit de cel din prezent. „A aduce pe ecran anii 2000 nu e o misiune uşoară, oraşul, oamenii, maşinile s-au schimbat în mod fundamental. Aşa că, de la un moment dat, am început să nu mă mai preocup (spre disperarea operatorului) de numărul de Dacia Logan care se văd în cadru”, spune Giurgiu, subliniind că filmul se concentrează pe experienţele protagonistului său şi nu pe aspectul Bucureştiului de atunci. De scenografie s-a ocupat Cristian Niculescu, recent laureat al unui premiu Gopo pentru Domestic şi răspunzător de excelenta scenografie a lui Closer to the Moon, dar şi a lui Quod Erat Demonstrandum, filmul de epocă regizat de Andrei Gruzsniczki, laureat al Premiului special al juriului anul trecut la Roma şi aşteptat pe ecrane în luna octombrie.

Emilian Oprea, interpretul personajului principal, se află la primul rol principal în lungmetraj, după colaborări cu Teatrul Naţional din Bucureşti şi Teatrul Maria Filotti din Brăila. El este însoţit pe ecran de Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Virgil Ogăşanu, Liviu Pintileasa, Lucreţia Mandric şi Attila Gasparik. De imaginea lui Cristian s-a ocupat Marius Panduru, unul dintre cei mai apreciaţi directori de imagine din România.

Exploreaza subiecte similare:

Tudor Giurgiu, Emilian Oprea, Marius Panduru, Cristian, Legături bolnăvicioase, Quod Erat Demonstrandum, Closer to the Moon, Domestic

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
spartacus pe 10 aprilie 2014 17:39
Tot astept si eu de la scenaristii si regizorii astia tineri - "cu alta mentalitate", cica - sa vina cu ideea unui film de actiune, aventuri, istoric - ceva care sa fie altceva decat a fost si este de dupa 1989 incoace. Parerea mea.
Maryanf25 pe 10 aprilie 2014 20:26
Intradevar! Incearca Nae Caranfil :)
Jane.X pe 10 aprilie 2014 21:12
Suna foarte interesant! In sfarsit un film romanesc care nu e o comedie de 2 lei, sau despre perioada comunista.

Pare interesant, astept sa apara. :D Pacat ca apare tocmai in 2015...

NmpN pe 4 august 2014 20:49
Un film romanesc care promite , abia astept sa vad ce iese
alex_il_fenomeno pe 1 octombrie 2014 22:09
Chiar pare ceva diferit de ce am vazut pana acum in cinematografia romaneasca... de urmarit!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells