Trăieşte clipa: cum să te bucuri de prezent

de Ştefan Dobroiu în 17 Oct 2016
Filmul bollywoodian lansat vineri te-ar putea atrage cu un mesaj esenţial

Cinema-ul bollywoodian, în continuare considerat răţuşca nu urâtă, ci foarte colorată, dar uşor de ignorat, a cinema-ului mondial, abordează adesea teme ce ţin de romantism, familie, afecţiune, încredere. Sunt teme strâns legate de cămin, de o vatră fizică şi psihologică în preajma căreia ne simţim compleţi, în pace cu restul lumii şi cu noi înşine. Este o temă explorată inedit şi în Baar Baar Dekho/Trăieşte clipa, cel mai nou film bollywoodian lansat pe ecranele din România şi care, dacă-i accepţi durata şi convenţiile, îţi poate da o lecţie de viaţă pentru viitor.

În centrul atenţiei sunt Jai (Sidharth Malhotra, cel mai pe val "frumuşel" al Bollywood-ului) şi Diya (interpretată de mai celebra Katrina Kaif), doi tineri pe cale de a se căsători. Dacă povestea lor începe clasic, cu o prietenie veche încă din copilărie, viitorul le va rezerva surprize: Jai e un matematician rezervat în relaţiile cu cei din jur, în timp ce Diya, o pictoriţă la începutul carierei, este plină de viaţă şi mereu pusă pe şotii. O răzvrătire a lui Jai împotriva unui viitor în care tânărul simte că nu are niciun control va provoca o ruptură cu deznodământ cinematografic surprinzător.

Intenţia regizoarei şi scenaristei debutante Nitya Mehra este evidentă: alăturarea a două firi foarte diferite şi studierea, în acest laborator sentimental, a profunzimilor inimii şi a dificultăţilor vieţii conjugale. Rezultatul se va dovedi emoţionant, iar metoda îi poate uimi mai ales pe cei nefamiliarizaţi cu direcţiile recent explorate de filmele bollywoodiene: Trăieşte clipa are şi aspecte SF, pentru că destinul îl aruncă pe Jai în mai multe perioade din viitor, filmul cheltuind o parte din buget pentru a explora aceste perioade şi aspectul societăţii de atunci. O parte relevantă din acţiune are loc în anul 2047, de exemplu.

Mare atu al filmului este chimia excelentă dintre cei doi actori şi modul cum comunică ei pe ecran. Această chimie şi carisma lor distrage atenţia de la lungimea filmului şi de la faptul că scenariul ar fi putut fi mai bine legat şi coerent. Dar este de ajuns ca unul dintre cei doi să apară pe ecran pentru ca publicul să respire laolaltă cu surprinzătoarea lor poveste de dragoste.

Nu se întâmplă des ca o regizoare să prezinte punctul de vedere al unui protagonist masculin într-un film, iar Baar Baar Dekho nu are decât de câştigat de pe urma unei viziuni feminine care să sublinieze contrastul dintre inteligenţă şi inteligenţa emoţională. Jai este un matematician strălucit şi se orientează în viaţă în funcţie de informaţii logice. Visează la carieră şi este gata să tragă pârghiile care îl vor împinge în direcţia corectă, lăsând familia şi emoţiile în secundar. Iată punctul de pornire al unei călătorii fantastice care îi va dezvălui lui Jai faptul că viaţa nu este guvernată de logică, ci de emoţie. Semnificaţia sanscrită a numelui Diyei, "lumină", este un alt indiciu asupra direcţiei urmate de Trăieşte clipa.

Poate că spectatorilor filmul le va plăcea mai puţin decât spectatoarelor, dar mesajul lui Trăieşte clipa este util pentru ambele sexe: suntem mai câştigaţi când ne bucurăm de cei din jur şi le dăruim timpul preţios decât atunci când îl folosim pentru planuri ce poate nu se vor concretiza niciodată.

Exploreaza subiecte similare:

Baar Baar Dekho, Sidharth Malhotra, Katrina Kaif

Alte știri din cinema

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Jeff Koons: Portretul unei vieți - O incursiune în viața și opera unui artist emblematic

Există puțini artiști în arta contemporană care polarizează și fascinează în egală măsură precum Jeff Koons.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells