Totul despre Noe

de Ştefan Dobroiu în 23 Feb 2014
Filmul inspirat de Biblie al lui Darren Aronofsky vine pe 28 martie

Povestea Arcei lui Noe şi a salvării unei familii, dar şi a mii de animale de furia lui Dumnezeu, dezlănţuită sub forma unui potop, se lansează în toată lumea la sfârşitul lunii martie. Regizor şi scenarist este Darren Aronofsky, implicat în proiect încă din 2007, când povestea într-un interviu că acest "sumbru şi complicat" personaj biblic l-a fascinat încă din copilărie. Ajutat de Ari Handel, scenaristul lui The Fountain, The Wrestler şi Black Swan, Aronofsky a scris scenariul pe parcursul următorilor ani, iar recent a mai trecut un hop în producţia acestui film cu un buget de nu mai puţin de 130 de milioane de dolari.

Noi am pus Noah pe lista celor mai riscante producţii ale lui 2014 (o găseşti AICI), atât din cauza bugetului generos, cât şi din cauza subiectului cu care mulţi dintre spectatori ar putea să nu se identifice, mai ales într-un peisaj cinematografic dominat în prezent de supereroi, roboţi şi extratereştri. Recent Noe a revenit în atenţie după ce studiourile Paramount l-au lăsat pe Aronofsky să lanseze propria sa versiune de montaj, după ce au testat cu publicul şase versiuni agreate de producători.

În Noe îl vom vedea pe Russell Crowe în rolul titular, un erou fără voia lui. Într-o lume lipsită de speranţă, în care ploile nu mai udă ţărâna, iar aceasta nu mai rodeşte, Noe visează în fiecare noapte un potop nimicitor, în stare să şteargă omenirea de pe faţa Pământului. Să fie semn că lumea se va sfârşi? Ca să-şi salveze familia, Noe începe construirea unui gigantice arce şi numaidecât oamenii din jur, mai preocupaţi să se lupte unii cu ceilalţi, îşi dau seama că-i aşteaptă o soartă nemiloasă, cu arca lui Noe drept unică salvare.

Bugetul de 130 de milioane de dolari i-au permis lui Aronofsky să investească sume generoase în efecte speciale şi cu siguranţă filmul său va fi spectaculos. Doar că studiourile Paramount, care sperau ca Noah să devină, datorită importantelor eşantioane de public creştin din Statele Unite, un nou Patimile lui Hristos (la un buget de 30 de milioane de dolari, filmul lui Mel Gibson a încasat 612 milioane în lumea întreagă), şi-au dat seama curând că povestea din Noah nu este pe placul publicului creştin, care a reproşat scenariului că are în centru un erou mult prea măcinat de îndoieli. Asta nu poate decât să ne bucure, pentru că a trecut de mult vremea filmelor biblice de acum o jumătate de secol, când eroul privea senin spre cer şi lua cu imensă uşurinţă cele mai grele decizii.

Pe lângă Russell Crowe în film o să-i vedem pe Jennifer Connelly în rolul soţiei eroului, Naameh, şi pe Anthony Hopkins în cel al bunicului lui Noe, Matusalem, în timp ce Logan Lerman şi Douglas Booth îi interpretează pe fiii Ham şi Shem. Emma Watson este Ila, fiica adoptivă a lui Noe, iar Ray Winstone îl interpretează pe Tubal-cain, antagonistul filmului. Pe generic apar şi Nick Nolte şi Frank Langella.

Nu poate decât să ne bucure că pe ecrane vom vedea versiunea de montaj a lui Darren Aronofsky. Conform declaraţiilor regizorului, scenariul şi montajul au fost realizate cu o atât de puternică legătură între scene încât omiterea uneia afectează întregul film, făcându-l să fie neinteligibil pentru public. Deşi au testat nu mai puţin de şase versiuni de montaj, producătorii au acceptat într-un final sa lanseze montajul agreat de Darren Aronofsky, ceea ce înseamnă că, oricât de nemulţumite ar fi audienţele creştine, publicul mondial va avea ocazia să se bucure pe ecran de mesajul nealterat al lui Aronofsky, un regizor extrem de versatil şi imprevizibil.

Vezi mai jos un trailer al filmului. Crezi că Noah va fi un succes de casă?

Exploreaza subiecte similare:

Russell Crowe, Darren Aronofsky, Jennifer Connelly, Anthony Hopkins, Ray Winstone, Noah, The Passion of the Christ, Emma Watson

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Iulidesprefilme pe 23 februarie 2014 13:57
Deşi tema, subiectul, problematica nu sunt noi în cinematografie, le mai ştim şi din Biblie, n-am nicio problemă cu tratarea lor potrivit viziunii regizorale a lui Aronofsky, care l-a ales în rolul titular pe redutabilul actor Russell Crowe...Cred că merită vizionat !
Macabru pe 23 februarie 2014 16:39
De mult timp astept sa apara acest film, mai ales dupa ce-am vizionat si trailer-ul. Ma doare-n cot de ce-or sa spuna "expertii" cinefili, sau ce incasari o sa aibe in cinematografe.. pentru mine este unul dintre cele mai asteptate filme ale acestui an (stiu ca ma repet), alaturi de "Dawn of the Planet of the Apes".
cristi23 pe 24 februarie 2014 10:59
abia astept sa vad filmul...din trailer arata grozav
Rippa pe 26 februarie 2014 18:01
can't wait to see !!!!...:D
ginamincan pe 24 martie 2014 17:00
Daca 2012 a avut succes, nu vad de ce acesta nu va avea.
Pare un film destul de bun.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells