Top Forbes. 20 cel mai bine plătiți actori ai lui 2016. Un viitor fără staruri de categorie A

de Gloria Sauciuc în 27 Aug 2016
Publicul pare să fie interesat mai mult de o poveste puternică, şi mai puţin de protagonişti celebri

Lista Forbes a celor mai bine plătiţi actori ai lui 2016 scoate la iveală - prin comparație cu încasările filmelor în care joacă actorii din clasament - o sumă de probleme la Hollywood, dar și studioul care a evitat cel mai abil tentația de a distribui staruri de categorie A.

Disney probabil va demonta sistemul starurilor de la Hollywood, comentează The Guardian într-un studiu. Numărul mic de actori din Top 20 Forbes distribuiți în producţii Disney sugerează acest fapt. Cum altfel s-ar putea ca Ben Affleck (Batman vs. Superman: Dawn of Justice, Suicide Squad) este pe locul 6 al listei Forbes, cu nu mai puţin de 43 de milioane de dolari, în timp ce Harrison Ford, cu Star Wars: The Force Awakens, este abia pe locul 20 cu încasări de 15 milioane? Strategie greşită? Idei îmbătrânite despre ce înseamnă să fii star? Toate sunt posibile, dar niciuna plauzibilă.

După opinia Variety, filmul cu supereroi Dawn of Justice care de-abia a depăşit investiția, deşi a avut încasări globale de 872 milioane de dolari, a avut strategia greșită. The Force Awakens este pe locul trei ca încasări în întreaga istorie a cinematografului, cu 2,066 miliarde de dolari. Ce s-a întâmplat? Poate că răspunsul stă într-o bizară anomalie: actorii Disney nu sunt actori din Top 20. Şi din producţiile Marvel, devenită subsidiară Disney, numai doi actori sunt în Top 10. Din distribuţia lui Star Wars, Harrison Ford este singurul actor care a ajuns în top 20, şi asta la limită. Oare studiourile Disney nu mai fac faţă concurenţei de la Universal şi 20th Century Fox, care plătesc mai bine starurile? Adevărul pare să fie mai degrabă opusul. Disney a înțeles că publicul pare să fie interesat de o poveste puternică, şi mai puţin de protagonişti celebri.

Top Forbes. 20 cel mai bine plătiți actori ai anului

1. Dwayne „The Rock” Johnson - 64,5 milioane de dolari, din filmele Central Intelligence, Fast 8 și viitorul Baywatch (cei 64,5 milioane de dolari înseamnă dublu față de încasările sale din 2015)
2. Jackie Chan - 61 de ilioane de dolari (a făcut banii cu filmele din China)
3. Matt Damon - 55 de miliaone de dolari (preponderent în urma succesului filmului Marțianul. În 2016 și-a mărit practic încasările cu 120%)
4. Tom Cruise  - 53 de milioane de dolari
5. Johnny Depp - 48 de milioane de dolari

6. Ben Affleck - 43 de milioane
7.Vin Diesel - 35 milioane de dolari
8. Shah Rukh Khan - 33 milioane dolari
8. Robert Downey Jr. - 33 milioane dolari
9. Akshay Kumar - 31,5 milioane dolari
9. Brad Pitt - 31,5 milioane
12. Adam Sandler - 30 de milioane de dolari
13. Mark Wahlberg - 30 de milioane de dolari
14. Salman Khan - 28,5 milioane de dolari (filmul Bajrangi Bhaijaan a fost un succes)
15. Leonardo Di Caprio - 27 milioane dolari
16. Chris Pratt - 26 milioane de dolari (la cei 37 de ani ai săi, e cel mai tânăr actor din listă. Cei 12 milioane avans pentru SF-ul Passengers au intrat în calculul Forbes)
17. Will Smith - 20,5 milioane (Concussion nu i-a adus binemeritata noinalizare la Oscar, dar Suicide Squad i-a ridicat veniturile)
18. Amitabh Bachchan - 20 de milioane (vajnicul star bollywoodian în vârstă de 73 de ani a apărut în patru filme în perioada analizată de Forbes. Actorul are peste 150 de filme în cariera lui de cinci decade)
19. Matthew McConaughey - 18 milioane
20. Harrison Ford - 15 milioane de dolari (datorită întoarcerii ca Han Solo în Star Wars 7)

În fond, Star Wars: The Force Awakens nu ar fi avut mai mult succes dacă ar fi avut în distribuţie actori precum Dwayne Johnson, Tom Cruise ori Johnny Depp. Nici Avengers: Age of Ultron nu ar fi marcat mai bine cu un Bradd Pitt în rolul lui Hulk sau Matt Damon în rolul lui Thor. De aceste staruri se pare că Disney/Marvel nu are nevoie, ghidându-se după reguli diferite,  în timp ce concurenţa distribuie staruri. Chiar şi Robert Downey Jr., care a ajuns în top cu 80 de milioane la încasări, nu era pe lista A înainte de rolul lui Tony Stark din Iron Man 2008. Şi dacă acum nominalizatul la Oscar se leagă irevocabil de brandul Marvel, studiourile ştiu să aducă noi figuri pentru supereroi în mod sistematic.

De cealaltă parte, actori precum Johnny Depp, pe locul 5 în lista Forbes cu 48 de milioane de dolari încasări, numit „actorul plătit cel mai în exces al anului 2015”, nu va mai putea negocia în viitor sume atât de mari. Alice Throught the Looking Glass a eșuat la box office. Probabil al cincilea film Piraţii din Caraibe va fi cântecul lui de lebădă al lui Depp cât privește salariile uriașe. Numai Harrison Ford ar fi excepţia care confirmă regula. Nu a prea dorit să se întoarcă în rolul lui Han Solo, şi au existat zvonuri că a trebuit plătit cu 25 de milioane de dolari pentru a reveni în rol.

În schimb, Ben Affleck, cu încasările lui, e din nou o carte greșită pe care au pariat studiourile. Să nu uităm că a câştigat Oscaruri ca şi producător şi scenarist, nu ca actor. Deci, se pare că plata unor sume imense pentru actori ar putea să fie de domeniul trecutului.

Cu actori extrem de bine plătiţi (Will Smith este pe locul 17 pe lista Forbes, cu 20,5 milioane dolari), Suicide Squad este aproape un eşec, având nevoie de încă 750 de milioane de dolari pentru a nu ieşi pe minus, scrie The Guardian.

În 2016, distribuirea unui actor de listă A nu mai e soluţia. În schimb, Disney, care este de departe pe primul loc ca venituri în 2016, pare să fie cel mai bine plasat într-un viitor unde starurile vor păli încet încet, comentează publicația mai sus citată.

Exploreaza subiecte similare:

Batman V Superman: Dawn of Justice, Ben Affleck, Harrison Ford, Star Wars: Episode VII - The Force Awakens, Dwayne Johnson, Tom Cruise, Jackie Chan, Matt Damon, Johnny Depp, Vin Diesel, Robert Downey Jr., Brad Pitt, Adam Sandler, Salman Khan, Akshay Kumar, Chris Pratt, Shah Rukh Khan, Mark Wahlberg, Matthew McConaughey, Will Smith

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
rob1cul pe 27 august 2016 22:00
Nu inteleg ce tot atatea articole despre cati bani primesc actorii sau cati bani fac studiourile. Cred ca nu intereseaza pe nimeni, sincer. Ce intereeaza lumea e cat de bun este filmul, INDIFERENT de gen si daca LE PLACE, iarasi INDIFERENT DE GEN!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells