TOP filme europene recente

de Gloria Sauciuc în 12 Sep 2012

Acadmia Europeană de Film a dezvăluit marţi, 11 septembrie, care sunt cele 47 de filme din întreaga Europă ce merită o nominalizare la Oscarurile Europene, ce se vor decerna pe 1 decembrie 2012 în Malta. Această listă lungă de filme conţine, practic, cele mai bune producţii din 2011 şi 2012 de pe continentul nostru. Cinemagia vi le prezintă pentru a vă completa lista cu filme ce merită văzute anul acesta.

Afișează:
1 din 48

Once Upon a Time in Anatolia

Turcia, 157 min
În regia lui: Nuri Bilge Ceylan
Scenariul: Ercan Kesal, Ebru Ceylan şi Nuri Bilge Ceylan
Producţia: Zeynep Özbatur Atakan

Filmul turcesc, în regia lui Nuri Bilge Ceylan, lua Marele Premiu la Cannes în 2011. Asemenea filmului românesc Poliţist, adjectiv, reflecţiile filozofice se nasc din contextul aplicării procedurilor poliţieneşti. Standardizate şi de cele mai multe ori absurde.

Acţiunea filmului Once Upon a Time in Anatolia are un ritm lent, subiectul este o veritabilă călătorie a poliţiei pentru a localiza un cadavru în decursul unei nopţi, asta după ce asasinul a mărturisit fapta, însă nu poate (sau nu vrea) să identifice şi locul. Primele 90 de minute se petrec într-un cadru nocturn, şi e vorba doar de dialoguri între bărbaţi. Restul filmului se petrece dimineaţa următoare, în oraş, unde procurorul şi medicul instrumentează cazul. Filmul turcesc este unul cu adevărat reuşit, o stare generală de melancolie (venind mai ales din expresia tristă a medicului jucat de Muhammet Uzuner) aminteşte de senzaţia apăsătoare pe care ţi-o dădea Poliţist, adjectiv. Ceylan mereu dă de înţeles că ceva important s-a petrecut cândva în trecut şi totuşi a rămas nerezolvat. Mobilul crimei, de asemenea, rămâne un mister, ca şi melancolia care îi apasă pe cei doi protagonişti, medicul şi procurorul. Şi tot ce ştim este că relaţia cu femeile este, se pare, motivul pentru conflictele aflate undeva în adâncul acestei poveşti.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin742000 pe 13 septembrie 2012 01:10
Cam multe filme necunoscute pe aici ( eu am vazut doar 12 din 46 (46 pentru ca a fost pus la filme europene si un film din Israel care se afla in Asia cu toate ca cinematografia israeliana e mai apropiata de cea europeana decat de cea asiatica) si pot sa pariez (desi nu imi sta in obisnuinta ) ca am vazut cele mai multe dintre userii cinemagia , pentru ca sunt consumator de filme europene (e drept mai mult din cele vechi ) A si inca ceva , consider ca daca tot e in lista un film ca Once Upon a Time in Anatolia care are rating umflat cu pompa pe imdb (7.8) dar in fond este un film lung in care nu se intampla absolut nimic , puteau sa intre si Eva , Mientras duermes, Hodejegerne , The Artist, Elena , Le gamin au vélo, La fée, No habrá paz para los malvados.
Gloria pe 13 septembrie 2012 16:01
Cosmine, The Artist, Elena si Le gamin au velo au fost toate trei nominalizate anul trecut de Academia Europeana de Film, ba au luat si premii! De ce sa mai fie eligibile si anul asta, pentru premiile din 2012?: Aicitit ca articolul se refera la cele mai bune filme cu sanse la oscarurile europene din 2012, nu? Sterge repede descrierea pe care ai facut-o lui Once Upon a Time in Anatolia, ca nu o sa te creada nimeni ca "ai vazut cele mai multe filme europene dintre userii cinemagia" din moment ce asa "citesti"un film! O regula a Academiei Europene pentru eligibilitate este ca filmele sa se fi lansat (intr/un festival sau la cinema) dupa 1 iulie anul anterior. NO HABRA PAZ PARA LOS MALVADOS am aflat ca, desi e eligibil, nu a intrunit votul membrilor EFA din Spania... deci nu e chiar asa de bun incat sa intre in lista...
Liviu- pe 13 septembrie 2012 16:42
"Sterge repede descrierea pe care ai facut-o lui Once Upon a Time in Anatolia, ca nu o sa te creada nimeni ca "ai vazut cele mai multe filme europene dintre userii cinemagia" din moment ce asa "citesti"un film!"

Too late...

Gloria pe 13 septembrie 2012 20:20
Totusi, Cosmin a ridicat corect o problema: de ce un film israelian intre productiile europene? Ei bine, m-am documentat si am dedus ca Academia considera apropiat de cultura europeana Israelul, drept pentru care in mai multi ani a inclus filme din tara asta in selectie.
cosmin742000 pe 14 septembrie 2012 00:56
Aha e ca la fotbal , Israelul , Ciprul , Azerbaidjanul joaca in campionatul european desi fac parte din Asia :)Cinematografia Israeliana e intr-adevar e apropiata de cinematografia europeana.Cea turca insa nu prea are nicio legatura . Si , ca sa o spun pe aia dreapta , nici cea britanica 0 mai apropiata de cea americana.
cosmin742000 pe 13 septembrie 2012 18:11
Pai ce pot sa zic altceva despre un film in care nu se petrece nimic , nu e nimic de citit , nimic complicat , doar o trena monotona timp de doua ore , deci NIMIC .E parerea mea ..Oricum cinematograful turc e foarte indepartat (prin coordonatele lui ) de cel european , nu zic ca e mult mai rau , dar in general daca filmele iraniene sunt supraestimate doar pentru motivul ca sunt iraniene , majoritatea dintre ele fiind chiar filme bune , filmele turcesti gen Once upon a time in Anatolia , Bal si altele sunt facute doar ca sa aiba ce rumega cei care se cred culti in cap, in realitate nefiind nimic de rumegat.Eu am adaugat filmele alea doar pentru ca sunt mai bune i opinia mea decat multe cele din lista pe care le-am vazut.Cat despre cine o sa ma creada sau nu cate filme europene am vazut eu stati liistiti , In primul rand ma doare in cot de pararea altora despre mine, apoi nu vedeti ce s-a aglomerat pe aici ? ( si nu e prima data )incat imi vine sa cred ca eu sunt singurul care se mai uita si la filme europene. De fapt din cele 7032 de filme pe care le am 3312 sunt europene ( nu ca ar trebui sa ma justific):))
cosmin742000 pe 13 septembrie 2012 20:23
3312 fara cele englezesti , turcesti si israeliene :))
witch_fm pe 15 septembrie 2012 16:14
Fără, fără! :)) Dar părerile apreciative contează? Constat si apreciez grija pentru expresie, coerenţa, concizia, calitatea de a zugrăvi clar o idee, înţelegerea, deschiderea spre dialog şi compromisul, atribute fundamentale care vin în sprijinul limitării antagonismului, a haosului şi a discordiei tot mai prezente pe forumuri şi reţele de socializare. Judecăţile nu iţi sunt gratuite sau generate de un echivoc constituit din necunoaştere ori neputinţă. Ele nu sunt ostile şi sunt susţinute şi argumentate. Se pare că vizionarea celor peste 3000 de filme europene (fără cele englezeşti, turceşti şi israeliene) nu se inscrie în banalitatea copleşitoare a unei trene monotone, cum probabil ar detracta unii profani, ci a condus, alături de experienţa cinematografică (uneori inedită, alteori alterată de rateuri epice ale marilor cineaşti), spre o maturizare a spiritului, echilibru şi armonie individuală şi socială. Motive pentru care se cer reverenţe! Later edit: Dar opinia ta despre tine contează? Cum este ea? Întreb.
alex_il_fenomeno pe 24 septembrie 2012 11:20
mai am foarte multe de vazut...
dido pe 25 august 2013 13:09
Shame e un film bun,cu un subiect dramatic...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells