« Înapoi la pagina festivalului

Tineri şi neliniştiţi

de Gloria Sauciuc in 16 Mai 2011
Tineri şi neliniştiţi

Ediţia cu numărul 64 a Festivalului de Film de la Cannes este sub semnul tinerilor. Nu mai puţin de opt filme în cinci zile de festival îi au ca protagonişti. O altă trăsătură comună pe lângă vârstă este devianţa. O tânără (Emily Browning) care se expune în mod voluntar pericolului, lăsând pe alţii să aibă control asupra propriului ei corp, vedem în Sleeping Beauty, un adolescent mânat de furie, care ajunge să fie autorul unui masacru în liceul său e subiectul producţiei We Need to Talk About Kevin; apoi, o adolescentă - Martha May Marlene (jucată de sora mai mică a gemenelor Olsen) - fuge de acasă şi ajunge în sânul a ceea ce pare a fi o sectă de tineri care pradă şi ucid, mentorul lor fiind un bărbat care face "botezul" fetelor din grup violându-le. Fiul lui Dennis Hopper este obsedat de înmormântări, participând obsesiv la acestea în filmul Restless, iar în producţia Poliss se perindă prin faţa poliţiştilor de la Deartamentul Minori fete care fac felaţie colegilor de clasă, în schimbul recuperării telefonului mobil furat de ei sau adolescente care dansează goale în faţa webcam-ului.

Până şi Piraţii din Caraibe au în distribuţie o pereche de tineri actori, cu care poate s-a încercat umplerea golului lăsat de perechea Orlando Bloom - Keira Knightley. Actriţa franceză Astrid Berges-Frisbey, de 25 de ani, dar cu un look de 17, pe post de sirenă, şi englezul Sam Claflin, misionar în film. La fin du silence ni-l aduce, ca fiu al personajului Maiei Morgenstern, pe un alt adolescent, care fură o puşcă şi e tentat să-şi ucidă familia. Eroul fraţilor Dardenne finalizează lista (deschisă, totuşi, până la sfârşitul festivalului), fiind un băieţel ce cu greu mai poate avea încredere în cineva după ce a fost părăsit. E mânat doar de gândul răzbunării.

We Need to Talk About Kevin - tendenţios
Tilda Swinton trăieşte din flashback-uri, încercând să înţeleagă unde a greşit pe parcursul vieţii ei alături de fiul care, la vârsta adolescenţei, îşi ucide colegii de liceu. Furia care îi gâlgâie în vine e foarte bine jucată de actorul Ezra Miller. O bătăie cu roşii, în care personajul Tildei Swinton pare că se îneacă într-o baie de lichid roşu precedă momentul masacrului.

Poliss  - o structură gândită parcă de mintea unui arhitect, cu personaje complexe, poveşti ce se intersectează, dialoguri excelente. Maiween le Bosco, care în 2003 filma ca actriţă în ţara noastră La Haute Tension, vine anul acesta la Cannes în calitate de regizoare cu filmul Poliss, foarte bine închegat, despre viaţa Departamentului de minori a Poliţiei. Adolescenţi devianţi, dar şi părinţi care abuzează de copiii lor, se perindă în această producţie care excelează şi la capitolul ritm. Te ţine în priză şi te surprinde.

La fin du silence - Personajul Maiei Morgenstern are un fiu cu tendinţe deviante
O familie în care mama este jucată de actriţa noastră, Maia Morgenstern, se trezeşte proiectată direct din linişte în violenţă. Băiatul cel mic are un soi de răzvrătire pe care toţi o văd ca un semn de rău augur. Regizorul Roland Edzard pune câte puţin din întâmplarea biblică ce îi are pe Abel şi Cain ca protagonişti, ceva din Shakespeare, câte ceva din propria experienţă de familie în acest film în care spectatorul trebuie să umple multe elipse, dar în care există tensiune şi un peisaj sălbatic - personaj în sine. E un munte mineral, iar ţipetele eroilor sunt întoarse, sub formă de ecou, ca un fel de voce a muntelui. Maia Morgenstern e masculul alfa al familiei, deşi tatăl nu lipseşte, actriţa mizând pe voce şi expresivitate.

Restless - Gus Van Sant propune o dramedie ce are ritmul curgerii inexorabile spre nefiinţă
Mia Wasikowska şi Henry Hopper sunt protagoniştii acestui film selecţionat în secţiunea Un Certain Regard, despre o fată bolnavă în stadiu terminal ce se îndrăgosteşte de un băiat fascinat de înmormântări, şi a întâlnirii lor cu fantoma unui pilot kamikaze japonez din Al Doilea Război Mondial.
 
Martha May Marlene - un portret al  modului în care alienarea se insinuează
Elizabeth Olsen este Martha, o tânără care fuge de acasă şi ajunge în sânul unei noi familii, atipice. Un bărbat alfa, mentorul grupului, îi ghidează pe membrii acestuia, fete şi băieţi, într-o direcţie din care nu va mai exista scăpare. Tinerii pradă şi ucid, iar Martha dovedeşte lipsa unui sistem al valorilor sau poate e pur şi simplu incapacitatea ei de a se împotrivi.  

Sleeping Beauty - un joc excelent al tinerei actriţe Emily Browning, cadre cu actriţa nud ca nişte tablouri renascentiste, însă tendenţios în intenţie şi fără un mesaj clar.

Lucy (Emily Browning) e o tânără studentă, stăpânită de un fel de pasivitate radicală. Dă cu banul atunci când e vorba de o aventură erotică, sau afişează o răbdare totală când vine vorba de îndeplinit tot felul de munci necalificate. Într-o zi răspunde la un anunţ din ziar, şi după un interviu la biroul Clarei este în secret testată pentru rolul Frumoasei din Pădurea adormită. Acceptă straniul job. În prima vizită într-un conac, la ţară, Clara îi explică lui Lucy că urmează a fi sedată: "Vei adormi: apoi te vei trezi. Va fi ca şi cum orele astea nu ar fi existat vreodată." Bătrânii bogaţi care o vor vizita în Camera Frumoasei Adormite se gândesc că Lucy nu va putea nici să se opună, nici să-i privească. Singura regulă e că nu va exista penetrare. În rolul Frumoasei din Pădurea adormită, Lucy va face pe moarta. Primul vizitator o venerează, al doilea e sadic, al treilea o scapă pe jos din greşeală. Evenimentele din cameră rămân, totuşi, fără ecou până când prietenul ei Birdmann îi moare în braţe. Aşa îşi pierde Lucy singura prietenie autentică. În schimb, dezvoltă o curiozitate tot mai mare cu privire la ce i se întâmplă noaptea: cumpără o cameră-spion, încercând apoi să înregistreze: va surprinde, din păcate, tentativa de sinucidere a unuia dintre bărbaţi, şi propria supradoză accidentală. La trezire, Lucy strigă şi urlă. Vraja în sfârşit s-a rupt.

Piratii din Caraibe: Pe ape şi mai tulburi - sirena şi misionarul sunt o alternativă mai fresh a lui Orlando Bloom şi a lui Keira Knightley
În cele două roluri de tineri, frumoasa şi enigmatica Syrena, şi vajnicul misionar Philip Swift au apărut franţuzoaica Astrid Berges-Frisbey şi englezul Sam Claflin: "Voi juca un misionar pe nume Philip Swift, care apără valorile în care crede şi încearcă să îndrepte relele lui Barbă Neagră", a spus Claflin. "Philip porneşte într-o călătorie surprinzătoare, în care o întâlneşte pe Syrena.Ţinând cont că nu a mai cunoscut vreo femeie, chiar este o răsturnare de situaţie". Pe de altă parte, sirena Syrena are colţi şi e capabilă să facă arşice carnea unui pirat.

Le gamin au velo - fraţii Dardenne destul de buni, dar nu în cea mai bună formă a lor cu acest film
Cyril, de aproape 12 ani, are un singur plan: să-şi găsească tatăl, care l-a lăsat un timp la orfelinat. Din întâmplare o întâlneşte pe Samantha (Cecile de France), care conduce un salon de coafură şi care îl lasă să stea la ea peste weekend. Cyril nu îşi dă seama că Samantha ţine la el, deşi acest lucru i-ar putea linişti furia.

cu sprijinul

Părerea ta

Spune-ţi părerea
legiune pe 16 mai 2011 10:48
Filme superficiale, gargara de filme cu iz de .... sa ne abtinem. Doar la pirati o sa ma uit, restul niste porcarii.
Anna-Maria pe 16 mai 2011 12:19
@legiune: daca tu consideri ca filmele astea sunt de duzina (nu sunt toate bune, dar oricum...) si daca tu astepti doar Piratii din Caraibe... lasa-ne :-j

Personal, de-abia astept sa vad We need to talk about Kevin, Sleeping Beauty si Restless :D

mihhnea pe 16 mai 2011 17:33
@Anna-Maria
exact, cele 3 filme din festival care le astept cu nerabdare!

ChristianCage00 pe 16 mai 2011 20:34
SLEEPING BEAUTY! Presimt o performanta de Oscar pentru Emily Browning.
Sorin87 pe 16 mai 2011 23:08
foarte frumos
alex_il_fenomeno pe 17 mai 2011 11:21
eu cred ca multe dintre ele sunt filme extraordinare ! de abia astept sa le vad !
xerses pe 17 mai 2011 16:55
Sper ca Sleeping Beauty sa "ia fata" celorlalte filme aflate in competitie.
legiune pe 17 mai 2011 17:58
@Anna-Maria. Buna noi am considerta ca nu sunt subiecte originale si si prea banale. Am considerat dupa multitudinea de carti citite ca subiectele tratate nu prezinta un interes. Nuditatea din ele este neinteresanta de ce sa vedem poze miscatoare cand putem sa admiram creaturile planetei pe viu.
Din filmele prezentate am hotarat ca doar piratii ar fi suficent de amuzant datorita actorului principal care impreuna cu secenaristii, regizorul au creat un personaj "pitoresc" pentru viziunea noastra.
Ps: explica expresia "... lasa-ne :-j", deoare ce in limba romana are mai multe intelesuri.

andreea pe 18 mai 2011 09:56
ahahhahhaha
HAHA pe 19 mai 2011 11:53
Mai @legiune , Piratii e cel mai prost film care chiar nu inteleg cum si-a facut loc la Cannes !! Iubitor de efecte speciale lasa-ne cu desenele tale animate in pace

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells