TIFF 2007: Programul complet

21 Mai 2007
TIFF 2007: Programul complet

12 filme din 12 tari se vor intrece anul acesta in Competitia celei de-a sasea editii a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) pentru a obtine Trofeul Transilvania. Fie ca e vorba despre un film mut in alb-negru (argentinianul "Antena" / "La antena"), fie ca sunt filme de stare despre iesirea din adolescenta (suedezul "Adio, Falkenberg!") sau dileme morale (sirbescul "Capcana" / "Klopka"), fie ca in rolul principal al unui film italian e un cunoscut coregraf roman, Eduard Gabia ("Cover Boy"), fie ca prezinta relatii turmentate, acide intre parinti si Copii (islandezul "Copii" / "Börn"; americanul "Cum sa-ti recunosti sfintii" / "A Guide to Recognizing Your Saints"), fie ca sunt filme deja premiate (spaniolul "Albastru inchis aproape negru" / "Azul oscuro casi negro" sau chilianul "Familia sfanta" / "La sagrada familia"), toate filmele Competitiei TIFF sunt semnate de regizori aflati la debut sau la al doilea lungmetraj. Romania e reprezentata in acest an in Competitia TIFF de acelasi film care o reprezinta si in cadrul Competitiei oficiale de la Cannes - "Patru luni, trei saptamani si doua zile" - Amintiri din Epoca de Aur. Regizorul Cristian Mungiu revine in Competitia TIFF, dupa ce in prima editie a festivalului, in 2002, a castigat Trofeul Transilvania cu debutul sau in lungmetraj, "Occident".

Prezentam mai jos lista completa a filmelor ce vor putea fi vizionate in cadrul TIFF 2007

DESCHIDERE CLUJ
Patru luni, trei saptamini si doua zile - Amintiri din Epoca de Aur / 4 Months, 3 Weeks, 2 Days – Tales from The Golden Age (Romania)
Regia: Cristian Mungiu
Cu: Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov, Alex Potocean, Luminita Gheorghiu, Adi Carauleanu.
Festivaluri si premii: Cannes 2007 - Palme d'Or, premiul FIPRESCI

DESCHIDERE SIBIU
Cocosul decapitat/The Beheaded Rooster (Romania-Germania-Austria-Ungaria)
Regia: Radu Gabrea
Cu: David Zimmerschied, Alicja Bachleda, Ioana Iacob, Axel Moustache

INCHIDERE CLUJ
Lumea noua/Nuovomondo (Italia)
Regia: Emanuele Crialese
Cu: Charlotte Gainsbourg, Vincenzo Amato, Vincent Schiavelli
Premii: Leul de Argint, Premiul CinemAwenire, Premiul FEDIC, Premiul Pasinetti, Premiul SIGNIS, Premiul UNICEF la Festivalul de film de la Venetia 2006; Nominalizare la Cea mai buna regie - Premiile Academiei Europene de Film, 2007

COMPETITIE

Antena/La antena (Argentina)
Regia: Esteban Sapir
Cu: Alejandro Urdapilleta, Valeria Bertuccelli
Festivaluri si premii: Deschidere oficiala, Rotterdam 2007

Capcana/Klopka (Serbia)
Regia: Srdjan Golubovic.
Cu: Nebojsa Glogovac, Natasa Ninkovic, Miki Manojlovic
Festivaluri si premii: Marele premiu la Sofia 2007; Prezentat in Forum la Festivalul de la Berlin.

Fost baterist/Ex Drummer (Belgia-Olanda-Italia)
Regia: Koen Mortier.
Cu: Norman Baert, François Beukelaers, Barbara Callewaert
Festivaluri si premii: Rotterdam 2007

Albastru inchis aproape negru/Azul oscuro casi negro (Spania)
Regia: Daniel Sánchez Arévalo.
Cu: Quim Gutiérrez, Marta Etura, Antonio de la Torre
Festivaluri si premii: Cel mai bun actor debutant, Cel mai bun regizor debutant si Cel mai bun actor intr-un rol secundar la premiile Goya 2007; Premiul pentru cel mai bun scenariu si Premiul Special al juriului la Festivalul de la Málaga 2006; Cel mai bun actor spaniol la Premiile Sant Jordi 2007; Cel mai bun debut in regie la festivalul de film de la Stockholm 2006; Cel mai bun actor, Cea mai buna actrita si Violette d’Or la Toulouse Cinespaña 2006; Label Europa Cinemas si Premiul UAAR la Festivalul de film de la Venetia 2006.

Adio, Falkenberg!/Farväl Falkenberg (Suedia)
Regia: Jesper Ganslandt.
Cu: Holger Eriksson, David Johnson, John Axel Eriksson
Festivaluri si premii: Nominalizat pentru Cea mai buna regie, Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu si Cel mai bun actor intr-un rol secundar la premiile Guldbagge 2007. Prezentat la Venetia 2006

Familia sfinta/La sagrada familia (Chile)
Regia: Sebastian Campos.
Cu: Patricia López, Néstor Cantillana, Sergio Hernández
Festivaluri si premii: Premiul SIGNIS la Festialul de film independent din Buenos Aires 2006; Premiul Titra Film la Geneva 2005; Mentiune Speciala la Festivalul de film Latino-American Lleida; Premiul FIPRESCI si Marele Premiu la Toulouse 2006; Premiul Paoa la Festivalul de film Viña del Mar 2005.

Repriza/Reprise (Norvegia)
Regia: Joachim Trier
Cu: Anders Danielsen Lie, Espen Klouman-Høiner, Viktoria Winge, Christian Rubeck
Festivaluri si premii: Premiul Don Quijote si Globul de cristal pentru cel mai bun regizor la Festival International de Film de la Karlovy Vary; Laleaua de Aur la festivalul de la Istanbul 2007; Premiul Discovery la Toronto 2006.

Patru luni, trei saptamini si doua zile - Amintiri din Epoca de Aur / 4 Months, 3 Weeks, 2 Days – Tales from The Golden Age (Romania)
Regia: Cristian Mungiu
Cu: Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov, Alex Potocean, Luminita Gheorghiu, Adi Carauleanu.
Festivaluri si premii: Cannes 2007 - Palme d'Or, premiul FIPRESCI

Copii/Börn (Islanda) Regia: Ragnar Bragason Cu: Gisli Orn Gardarsson, Nina Dogg Filippusdottir, Olafur Darri Olafsson Festivaluri si premii: Premiul Edda pentru cel mai bun scenariu la Premiile Edda 2006, Islanda. Prezentat la Rotterdam 2007.

Cum sa-ti recunosti sfintii/A Guide to Recognizing Your Saints (SUA)
Regia: Dito Montiel.
Cu: Rosario Dawson, Robert Downey Jr., Chazz Palminteri
Festivaluri si premii: Cel mai bun actor la Gijón 2006; Premiul de regie si Premiul Special al juriului la Sundance 2006; Premiul Saptamanii Criticilor si Premiul Isvema la Venetia 2006.

Adio, dragostea mea!/Wir werden uns wiederseh'n (Elvetia)
Regia: Oliver Paulus, Stefan Hillebrand.
Cu: Tom Jahn, Pola Kinski, Isolde Fischer
Festivaluri si premii: Premiul publicului la Festival de la Selb, prezentat in Festivalul international de Film de San Sebastian.

Fotomodelul/Cover Boy (Italia)
Regia: Carmine Amoroso.
Cu: Eduard Gabia, Chiara Caselli, Luca Lionello
Festivaluri si premii: Troia 2007

SUPERNOVA

Inland Empire (SUA)
Regia: David Lynch.
Cu: Laura Dern, Jeremy Irons, Justin Theroux, Harry Dean Stanton
Festivaluri si premii: Premiul Future Film Festival Digital Awards la Festivalul de film de la Venetia 2006, Premiul special pentru cel mai bun film experimental acordat de catre Asociatia criticilor din America in 2006.

Lumea noua/Nuovomondo (Italia)
Regia: Emanuele Crialese
Cu: Charlotte Gainsbourg, Vincenzo Amato, Vincent Schiavelli
Festivaluri si premii: Leul de Argint, Premiul CinemAwenire, Premiul FEDIC, Premiul Pasinetti, Premiul SIGNIS, Premiul UNICEF la Festivalul de film de la Venetia 2006; Nominalizare la Cea mai buna regie – Premiile Academiei Europene de Film, 2007.

Ploaie de vara / El camino de los ingleses (Spania)
Regia: Antonio Banderas
Cu: Alberto Amarilla, María Ruiz
Festivaluri si premii: Premiul Label Europa Cinemas la Festivalul International de la Berlin 2007.

Noaptea florii-soarelui/La noche de los girasoles (Angosto) (Spania)
Regia: Jorge Sánchez-Cabezudo
Cu: Carmelo Gómez, Judith Diakhate
Festivaluri si premii: Cel mai bun actor la Premiile Cinema Writers Circle din Spania 2007; Cel mai bun film de debut la Saint Jordi 2007; Cel mai bun actor intr-un rol secundar acordat de Uniunea actorilor din Spania 2007.

Red Road (Anglia)
Regia: Andrea Arnold
Cu: Kate Dickie, Tony Curran, Nathalie Press
Festivaluri si premii: Premiul special al juriului la Cannes 2006, Premiul Carl Foreman pentru cel mai promitator debut la Premiile BAFTA 2006; Cel mai bun actor intr-un film scotian (Tony Curran), Cea mai buna actrita intr-un film scotian (Kate Dickie), Cea mai buna regie, Cel mai bun scenariu si Cel mai bun film Premiile BAFTA scotiene; British Independent Film Awards 2006 pentru Cel mai bun actor si Cea mai buna actrita; Cel mai bun debut al anului 2007 acordat de Asociatia Criticilor de film din Londra

Lista neagra/Zwartboek (Olanda)
Regia: Paul Verhoeven
Cu: Carice van Houten, Sebastian Koch
Festivaluri si premii: Nominalizat la Premiile BAFTA 2007 pentru cel mai bun film strain; Cea mai buna actrita, Cel mai bun regizor si Cel mai bun film la Nederlands Film Festival; Premiul Rembrandt 2007 pentru Cea mai buna actrita olandeza si Cel mai bun film olandez; Young Cinema Award pentru Cel mai bun film strain la Festivalul de film de la Festivalul de la Venetia, 2006.

Zece canoe/Ten Canoes (Australia)
Regia: Rolf de Heer
Cu: Crusoe Kurddal, Jamie Gulpilil, Richard Birrinbirrin
Festivaluri si premii: Premiul special al juriului in sectiunea Un Certain Regard, Cannes 2006; Cel mai bun film, Cea mai buna regie, Cea mai buna imagine, Cel mai bun montaj, Cel mai bun scenariu original, Cel mai bun sunet acordate de Institutul de Film Australian (echivalentul Oscarului in Australia); Cel mai bun film, Cea mai buna imagine, Cel mai bun montaj acordate de Asociatia Criticilor din Australia; Prezentat la Festivalul Mar del Plata 2007.

Cind se lasa intunericul / Nar morkret faller (Suedia)
Regia: Anders Nilsson.
Cu: Oldoz Javidi, Lia Boysen, Reuben Sallmander
Festivaluri si premii: Premiul Amnesty la Festivalul International de la Berlin 2007; 4 nominalizari la Premiile Guldbagge 2007.

Timp / Shi Gan (Coreea de Sud)
Regia: Kim Ki-duk
Cu: Hyeon-a Seong, Jung-woo Ha, Ji-Yeon Park
Festivaluri si premii: Marele premiu la Chicago 2006.

Buenos Aires, 1977/Cronica de una fuga (Argentina)
Regia: Adrian Caetano
Cu: Rodrigo De la Serna, Pablo Echarri, Nazareno Casero
Festivaluri si premii: Cel mai bun regizor, Cel mai bun film, Cel mai bun actor debutant, Cel mai bun scenariu si Cel mai bun actor intr-un rol secundar la Premiile Clarin 2006. Prezentat la Cannes, 2006

Natura moarta / Sanxia haoren (China)
Regia: Jia Zhang-ke
Cu: Tao Zhao, Sanming Han
Festivaluri si premii: Leul de Aur la Festivalul de film de la Venetia 2006.

Dreptatea celor napastuiti/La raison du plus faible (Belgia)
Regia: Lucas Belvaux
Cu: Eric Caravaca, Lucas Belvaux, Claude Semal
Festivaluri si premii: Prezentat la Cannes 2006, competitia oficiala.

Toti oamenii regelui/All the King’s Men (SUA)
Regia: Steve Zaillian
Cu: Sean Penn, Jude Law, Anthony Hopkins, Kate Winslet

Totul pe gratis/Sve dzaba (Bosnia-Herzegovina, Serbia si Muntenegru, Croatia)
Regia: Antonio Nuic
Cu: Enis Beslagic, Franjo Dijak, Bogdan Diklic, Natasa Janjic, Moamer Kasumovic, Daria Lorenci
Festivaluri si premii: Premiul pentru Cel mai bun actor intr-un rol principal la Sarajevo 2006. Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cea mai buna actrita in rol secundar si Cel mai bun scenariu la festivalul din Pula, Croatia 2006.

AFR - Moartea unui prim ministru/AFR (Danemarca)
Regia: Morten Hartz Kaplers
Cu: Kofi Annan, Reimer Bo Christensen, Morten Hartz Kaplers
Festivaluri si premii: Marele Premiu la Rotterdam 2007.

Martori/Les Temoins (Franta)
Regia: Andre Techine
Cu: Michel Blanc, Emmanuelle Béart, Sami Bouajila, Johan Libereau, Julie Depardieu.
Festivaluri si premii: Prezentat in Competitia oficiala a Festivalului de film de la Berlin 2007.

Euforia/Eyforiya (Rusia)
Regia: Ivan Vyrypayev
Cu: Polina Agureyeva, Maksim Ushakov, Mikhail Okunev
Festivaluri si premii: Little Golden Lion la Festivalul de film de la Venetia 2006; Marele premiu la Festivalul de film de la Varsovia 2006; Premiul Golden Lily la Festivalul de la Wiesbaden.

Amantii obisnuiti/Les amants reguliers (Franta)
Regia: Philippe Garel
Cu: Louis Garrel, Clotilde Hesme
Festivaluri si premii: Premiul Cesar 2006 pentru Tanara speranta masculina (Louis Garrel); Premiul FIPRESCI la Premiile Academiei Europene de Film 2006; Premiul Lumiere 2006 pentru cea mai buna regie; Leul de argint si Osella de aur la Festivalul de film de la Venetia, 2005.

Fiii/Sønner (Norvegia)
Regia: Erik Richter Strand
Cu: Ingrid Bolsø Berdal, Marika Enstad, Nils Jørgen Kaalstad
Festivaluri si premii: Premiu special la Festivalul de la Mannheim-Heidelberg 2006

Irina Palm (Anglia)
Regia: Sam Garbarski
Cu: Marianne Faithfull, Miki Manojlovic, Siobhan Hewlett
Festivaluri si premii: Premiul ziarului "Berliner Morgenpost", Festivalul de la Berlin 2007.

FARA LIMITA

Furtuna din senin / El Cielo dividido (Mexic)
Regia: Julián Hernández
Cu: Miguel Ángel Hoppe, Fernando Arroyo, Alejandro Rojo
Festivaluri si premii: Premiul criticilor pentru Cel mai bun regizor si cel mai bun scenariu, Guadalajara, 2006; Prezentat in sectiunea Panorama, Berlin 2006

Soaptele zeilor / Gerumaniumu no yoru (Japonia)
Regia: Tatsushi Omori
Cu: Hirofumi Arai, Reona Hirota, Megumi Sawara
Festivaluri si premii: Tokyo 2005, Locarno 2006.

Shortbus (SUA)
Regia: John Cameron Mitchell
Cu: Sook-Yin Lee, Paul Dawson, Lindsay Beamish
Festivaluri si premii: Premiul publicului la Atena 2006; Cel mai bun scenariu si Cea mai buna scenografie la Gijón 2006; Premiul producatorilor la Independent Spirit 2007; prezentat la Cannes 2006.

Electroma (Franta)
Regia: Daft Punk
Cu: Peter Hurteau, Michael Reich
Festivaluri si premii: Quinzaine des realisateurs, Cannes 2006

Inca un film gay / Another Gay Movie (SUA)
Regia: Todd Stephens
Cu: Michael Carbonaro, Jonah Blechman, Jonathan Chase
Festivaluri si premii: Cel mai bun actor (Michael Carbonaro), L.A. Outfest 2006. Prezentat la Festivalul Tribeca, 2006.

Podul / The Bridge (SUA)
Regia: Eric Steel
Festivaluri si premii: Prezentat in selectie oficiala la festivalurile Tribeca (competitia de documentare), Roma, San Francisco, Londra, Sarajevo, 2006.

Daca tot esti aici / So lange du hier bist (Germania)
Regia: Stefan Westerwelle
Cu: Michael Gempart, Leander Lichti
Festivaluri si premii: Premiul Juriului la Festivalul Gay & Lesbian de la Barcelona 2006; Mentiune speciala pentru Cel mai bun film de debut la Locarno 2006; Cel mai bun film la Festivalul Gay & Lesbian de la Torino 2007.

Fara regrete/Huhwihaji anha (Coreea de Sud)
Regia: Leesong Hee-il
Cu: Han Lee, Young-hoon Lee
Festivaluri si premii: Prezentat in sectiunea Panorama, Berlin 2007

Avida (Franta)
Regia: Benoit Delépine, Gustave de Kervern
Cu: Benoit Delépine, Gustave de Kervern, Velvet, Anselme, Fernando Arrabal, Anne Benett, Claude Chabrol, Kati Outinen
Festivaluri si premii: Prezentat la festivalurile de la Cannes, Salonic 2006, Tribeca 2007.

Offscreen (Danemarca)
Regia: Christopher Boe
Cu: Nicolas Bro, Lene Maria Christensen
Festivaluri si premii: Cel mai bun actor la Premiile Bodil 2007; Cel mai bun montaj la Festivalul Robert 2007; Premiul Young Cinema la Venetia 2006.

Printesa / Princess (Danemarca)
Regia: Anders Morgenthaler
Voci: Thure Lindhardt, Stine Fischer Christensen, Margrethe Koytu, Tommy Kenter
Festivaluri si premii: Melies de Argint, Festivalul de la Sitges, Premiul juriului de tineret la Flanders 2006. Prezentat la Cannes, 2006.

Nocturne pentru regele Romei / Nocturnes pour le roi de Rome (Franta)
Regia: Jean Charles Fitoussi
Cu: Cécile Bouissou, Amélie Dumont, Achille Straub, Frederick Weibgen
Festivaluri si premii: Saptamana Criticii, Cannes 2006

Masina-capcana / Immer nie am meer (Austria)
Regia: Antonin Svoboda
Cu: Christoph Grissemann, Dirk Stermann, Heinz Strunk
Festivaluri si premii: Prezentat la Festivalul de la Rotterdam, 2007

UMBRE

Monstrul/Gwoemul (Coreea de Sud)
Regia: Joon-ho Bong
Cu: Kang-ho Song, Hie-bong Byeon, Hae-il Park
Festivaluri si premii: Prezentat in sectiunea Quinzaine de Realisateurs la Festivalul International de la Cannes 2006. Cel mai mare succes de box-office din istoria Coreei

Macel / Severance (Germania-Anglia)
Regia: Christopher Smith
Cu: Toby Stephens, Claudie Blakley, Andy Nyman
Festivaluri si premii: Premiul Juriului si Premiul pentru cel mai bun film la Puchon 2006. Prezentat la festivalul de la Locarno 2006.

Paprika (Japonia)
Regia: Satoshi Kon
Cu: Megumi Hayashibara, Tôru Furuya, Kôichi Yamadera
Festivaluri si premii: Prezentat in competitie oficiala la Festivalul International de la Venetia 2006.

Rondul de zi / Dnevnoy dozor (Rusia)
Regia: Timur Bekmambetov
Cu: Konstantin Khabensky, Mariya Poroshina, Vladimir Menshov
Festivaluri si premii: prezentat in proiectie speciala la Festivalul de la Berlin 2007

Omul-problema/Den brysomme mannen (Norvegia)
Regia: Jens Lien Cu: Trond Fausa Aurvaag, Petronella Barker, Per Schaaning
Festivaluri si premii: Premiul ACID la Cannes 2006; Marele Premiu, Premiul Criticii Internationale, Premiul Juriului SCI FI si Marele Premiul al Juriului de Tineret la Festivalul International Gérardmer 2007; Cel mai bun actor, Cea mai buna regie, Cel mai bun scenariu si nominalizari pentru Cel mai bun film si Cel mai bun actor/Cea mai buna actrita intr-un rol secundar la Premiile Amanda din Norvegia 2006.

Arta viselor/La Science des rêves (Franta)
Regia: Michel Gondry
Cu: Gael García Bernal, Charlotte Gainsbourg, Alain Chabat
Festivaluri si premii: prezentat la Festivalul de la Berlin, 2006.

Prada usoara/Fritt vilt (Norvegia)
Regia: Roar Uthaug
Cu: Ingrid Bolso Berdal, Rolf Kristian Larsen
Festivaluri si premii: prezentat la Festivalurile de la Goteborg, Seattle, San Francisco

Umbre – scurtmetraje fantastice si de groaza, sectiune competitiva

ZILELE FILMULUI ROMANESC

Lungmetraje
Restul e tacere/The Rest is Silence
Regia: Nae Caranfil
Cu: Florea Vizante, Ovidiu Niculescu, Mirela Zeta

California Dreamin’ (nesfirsit)/California Dreamin’ (endless)
Regia: Cristian Nemescu
Cu: Armand Assante, Jamie Elman, Razvan Vasilescu, Maria Dinulescu, Alexandru Margineanu, Laura Voicu, Gabriel Spahiu, Andi Vasluianu, Constantin Dita

Patru luni, trei saptamini si doua zile - Amintiri din Epoca de Aur / 4 Months, 3 Weeks, 2 Days – Tales from The Golden Age
Regia: Cristian Mungiu
Cu: Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov, Alex Potocean, Luminita Gheorghiu, Adi Carauleanu.

Ingerul necesar/An Angel Hooked on Me
Regia: Gheorghe Preda
Cu: Anca Florea, Constantin Florescu, Emily Daller

Cocosul decapitat/The Beheaded Rooster
Regia: Radu Gabrea Cu:
David Zimmerschied, Alicja Bachleda, Ioana Iacob, Axel Moustache

Hirtia va fi albastra/Paper Will Be Blue
Regia: Radu Muntean
Cu: Paul Ipate, Dragos Bucur, Tudor Istodor, Andi Vasluianu, Adi Carauleanu
Festivaluri si premii: Cel mai bun film strain la Antalya Golden Orange 2006, Premiul Special pentru cel mai bun regizor festivalul Cottbus 2006, Premiul special al juriului la Namur 2006, Mentiune speciala, Sarajevo, 2006; Cel mai bun actor intr-un rol secundar, Premiile Gopo 2007, Romania.

Scurtmetraje

Program scurtmetraje I

Dimineata
Regia: Radu Jude

Lectia de box
Regia: Alex Mavrodineanu

Si binele trebuie sa aiba margini
Regia: Gabriel Achim

Climbing the Giraffe
Regia: Eva Pervolovici

Carne
Regia: Miruna Boruzescu

Parinti si copii
Regia: Raluca Mirescu

Apa
Regia: Constantin Popescu Jr.

Program scurt metraje II

Datorie
Regia: Vlad Trandafir

Bricostory
Regia: Andreea Paduraru

Last Day of December
Regia: Bogdan Apetrei

Amatorul
Regia: Marian Crisan

Casa de piatra
Regia: Paul Manolescu

Sasha, Grisha si Ion
Regia: Igor Cobileanski

Vineri in jur de 11
Regia: Iulia Rugina

Program de scurt metraje III

Don’t Get Me Wrong
Regia: Adina Pintilie

Botosani, capat de linie
Regia: Vlad Cirdeiu si Cristian Corduneanu

Lampa cu caciula
Regia: Radu Jude

Examen
Regia: Paul Negoescu

Zilele Filmului Romanesc Off I

Low Cost
Regia: Nora Agapi si Stephan Lucon

Electro
Regia: Matei Alexandru Mocanu

Zilele Filmului Romanesc Off II

Line
Regia: Anton Groves

Acasa
Regia: Paul Negoescu

Balastiera
Regia: Adina Pintilie

The Untyings
Regia: Romi Chiorean si Katherine Leggett

ZIUA FILMULUI MAGHIAR

Lungmetraje

Aer curat / Friss levegö
Regia: Agnes Kocsis
Cu: Izabella Hegyi, Júlia Nyakó, Anita Turóczi
Festivaluri si premii: Prezentat la Cannes in sectiunea Saptamana Criticii 2006; Premiul FIPRESCI, Varsovia; Cel mai bun debut la Saptamana Filmului Maghiar, Budapesta 2007; Cel mai bun film, Bruxelles, 2007; Mentiune speciala, Hong Kong 2007

A mea si numai ai mei / Egyetleneim
Regia: Gyula Nemes
Cu: Krisztián Kovács, Orsolya Tóth
Festivaluri si premii: Prezentat in sectiunea Saptamana Criticii la Venetia 2006; Cea mai buna actrita (Orsi Toth) la Saptamana Filmului Maghiar, Budapesta, 2007

Campionul din Balcani / Balkán bajnok
Regia: Réka Kincses
Festivaluri si premii: Cel mai bun film documentar la Saptamana Filmului Maghiar, Budapesta, 2007

Sátántangó
Regia: Bela Tarr
Cu: Mihály Vig, Putyi Horváth, László Lugossy
Festivaluri si premii: Premiul Caligari la Berlin 1994.

Scurtmetraje

Before Dawn
Regia: Bálint Kenyeres Elõbb-utóbb
Regia: István Madarász

Moszny
Regia: Róbert Lakatos

Határeset
Regia: Péter Szalay

CE SE-NTAMPLA, DOCUMENTARULE?

Nimeni nu e perfect / No Body is Perfect (Franta) R
egia: Raphaël Sibilla
Cu: Kevin Aviance, Matty Jankowski
Festivaluri si premii: prezentat la Festivalul de la Locarno, 2006

Picnic la cimitir / Moadon beit hakvarot (Israel)
Regia: Tali Shemesh
Cu: Lena Bar, Minya Rubin, Tali Shemesh
Festivaluri si premii: Nominalizare pentru cel mai bun documentar la Premiile Academiei Europene de Film

Cu sau fara acordul parintilor / This Film is Not Yet Rated (SUA)
Regia: Kirby Dick
Festivaluri si premii: Premiul Asociatiei criticilor de film din Austin 2007. Inclus in selectia oficiala a Festivalului de la Sundance, 2006

Omul grizzly / Grizzly Man (SUA)
Regia: Werner Herzog
Festivaluri si premii: Premiul CFCA pentru Cel mai bun documentar acordat de Asociatia Criticilor de Film din Chicago 2006; Cel mai bun documentar acordat de Cercul Criticilor de Film din Florida in 2005; Cel mai bun documentar la premiile Gotham 2005; Cel mai bun documentar la Premiile Independent Spirit 2006; Cel mai bun documentar acordat de Asociatia Criticilor din Kansas 2006; Cel mai bun documentar acordat de Asociatia Criticilor din Los Angeles 2005; Cel mai bun film de non-fictiune acordat de Asociatia Criticilor din America 2006; Cel mai bun film de non-fictiune acordat de Asociatia Criticilor din New York 2005; Cel mai bun documentar acordat de Asociatia Criticilor Online 2006; Cel mai bun documentar acordat de Asociatia Criticilor din San Diego 2005; Cel mai bun documentar acordat de Asociatia Criticilor din San Francisco 2005; Premiul Alfred P. Sloan la Sundance 2005; Cel mai bun documentar acordat de Asociatia Criticilor din Toronto 2005.

Marea privatizare / Der Große Ausverkauf (Germania)
Regia: Florian Opitz
Cu: Bongani Lubisi, Simon Weller, Minda Lorando, Delfin Seriano jr., Dona Rosa
Festivaluri si premii: prezentat la festivalurile de la Goteborg, Visions du reel, Nyon, Hong Kong, Toronto, 2007

Manipularea controversei / Manufacturing Dissent (SUA)
Regia: Rick Caine, Debbie Melnyck
Cu: Dave Barber, Peter Bart, Tony Bennett
Festivaluri si premii: prezentat la festivalurile Visions du reel, Nyon, Toronto, 2007

Arta rimei / The Art of Rhyme (SUA)
Regia: Kevin Fitzgerald
Cu: Muhammad Ali, Planet Asia, The Notorious B.I.G. Mos Def, Eminem, Tupac Shakur
Festivaluri si premii: Premiul Special al juriului la Festivalul de film de la Florida 2002; Premiul publicului pentru Cea mai buna coloana sonora la Festivalul de film independent de la Los Angeles 2000; Premiul juriului pentru cel mai bun documentar la Festivalul de film Urbanworld 2000; Premiul Maverick pentru cel mai bun documentar la Festivalul de film Woodstock 2000.

Dincolo de padure / Einst süße Heimat (Austria)
Regia: Igor Gerald Hauzenberger
Festivaluri si premii: prezentat la festivalul de la Rotterdam, 2007

Operatiunea Cineastul / Operation Filmmaker (SUA)
Regia: Nina Davenport
Cu: Liev Schreiber
Festivaluri si premii: Premiul KNF la Festivalul de film de la Rotterdam 2007.

EVENIMENTE SPECIALE

Am o slujba naspa rau/I really hate my job (Anglia)
Regia: Oliver Parker
Cu: Neve Campbell, Shirley Henderson, Oana Pellea, Alexandra Maria Lara

Morometii (Romania)
Regia: Stere Gulea
Cu: Victor Rebengiuc, Luminita Gheorghiu, Gina Patrichi

La rascruce de drumuri – Caravana tiganeasca / When the Road Bends – Tales of a Gipsy Caravan (SUA)
Regia: Jasmine Dellal
Cu: Fanfara Ciocarlia, Taraf de Haidouks, Esma Redzepova, Antonio El Pipa
Festivaluri si premii: Premiul publicului la Flanders 2006; Premiul publicului la Festivalul de film de Jeonju; Premiul Impact of Music la Festivalul de film independent de la Nashville 2006; Premiul publicului la Festivalul de film independent de la San Francisco.

Offset (Germania)
Regia: Didi Danquart
Cu: Alexandra Maria Lara, Razvan Vasilescu, Felix Klare

Nasul / Don (India)
Regia: Farhan Akhtar
Cu: Shahrukh Khan, Priyanka Chopra, Arjun Rampal, Om Puri
Festivaluri si premii: prezentat in sectiunea Forum a Festivalului de la Berlin, 2007

Rautaciosul adolescent / The Malicious Adolescent (Irina Petrescu tribute)
Regia: Gheorghe Vitanidis
Cu: Irina Petrescu, Ioana Bulca, Iurie Darie, Virgil Ogasanu
Festivaluri si premii: Cea mai buna actrita (Irina Petrescu) la Festivalul de film de la Moscova 1969.

Scurta poveste Regia: Radu Igaszag

3x3

NEIL LABUTE (SUA)

In compania barbatilor/In the Company of Men
Cu: Aaron Eckhart, Stacy Edwards, Matt Malloy, Emily Cline
Festivaluri si premii: Premiul Special al juriului la Festivalul de film Deauville 1997; Channel 4 Director's Award – Mentiune Speciala la Festivalul de film Edinburgh 1997; Premiul Independent Spirit pentru Cel mai bun debut actoricesc si Cel mai bun Scenariu de debut in 1998; Cel mai bun film de debut acordat de asociatia criticilor din New York 1997; Cel mai bun film de debut acordat de asociatia criticilor din Texas 1997; Marele premiu la Sundance 1997; Golden Alexander la Thessaloniki 1997.

Forma lucrurilor/The Shape of Things
Cu: Gretchen Mol, Paul Rudd, Rachel Weisz, Fred Weller

Sora Betty/Nurse Betty
Cu: Renée Zellweger, Greg Kinnear, Morgan Freeman, Chris Rock
Festivaluri si premii: Cel mai bun scenariu, Cannes 2000; Globul de Aur 2001 pentru Cea mai buna actrița intr-un rol principal (Renee Zellweger); Cel mai bun film strain la British Independent Film Awards 2000.

NICOLAS ROEG (Anglia)

Rataciti in desert/Walkabout
Cu: Jenny Agutter, Luc Roeg, David Gulpilil
Festivaluri si premii: Prezentat in competitia oficiala la Festivalul de la Cannes, 1971.

Nu privi acum / Don’t Look Now
Cu: Julie Christie, Donald Sutherland
Festivaluri si premii: Premiul BAFTA si alte 6 nominalizari la Premiile BAFTA, 1974

Puffball
Cu: Kelly Reilly, Miranda Richardson, Donald Sutherland
Premiera mondiala.

ION POPESCU GOPO (Romania)

Scutmetraje

Scurta istorie
Festivaluri si premii: Palm d’Or la Cannes, 1957.

Homo Sapiens

3 mere

Lungmetraje

Comedie fantastica
Cu: Dem Radulescu, George Mihaita, Cornel Coman
Festivaluri si premii: Prezentat in competitia oficiala a Festivalului de la Berlin 1975.

De-as fi Harap Alb
Cu: Florin Piersic, Cristea Avram, Emil Botta, Constantin Codrescu
Festivaluri si premii: Cea mai buna regie la Moscova, 1965.

Povestea dragostei
Cu: Diana Lupescu, Mircea Bogdan, Nicolae Ifrim

PAS IN DOI

Camera de supraveghere / Frakchi (Coreea de Sud)
Regia: Whang Cheol-Mean
Cu: Choo Heon-Yeop, Kim Hwang-Geun, Lee Hyun-Hwa
Festivaluri si premii: Premiul FIPRESCI la Rotterdam 2005 si Mentiune Speciala la Buenos Aires 2005.

Interviu / Interview (Olanda)
Regia: Theo van Gogh
Cu: Katja Schuurman, Pierre Bokma

Mami si tati / Mama i tata (Bosnia-Herzegovina)
Regia: Faruk Loncarevic
Cu: Sabina Bambur, Zagorka Borota, Vjekoslav Ramljak
Festivaluri si premii: Premiul special al juriului, Sarajevo 2006. Prezentat la Festivalul Tribeca, 2007

Viata e in alta parte / La vraie vie est ailleurs (Elvetia)
Regia: Frederic Choffat
Cu: Sandra Amodio, Vincent Bonillo, Dorian Rossel
Festivaluri si premii: Premiul publicului, Stuttgart, 2006; prezentat in selectie oficiala la Festivalurile de la Locarno, Sao Paolo, Montreal, 2006

Unde la soare e frig / Where It Is Cold in the Sun (Romania)
Regia: Bogdan Dumitrescu
Cu: Gheorghe Visu, Oana Pellea

Tema de casa / La tarea (Mexic)
Regia: Jaime Humberto Hermosillo
Cu: Xanic Zepeda
Premii: Mentiune speciala la Moscova 1991.

Intimitati in toaleta / Intimidades de un cuarto de bano (Mexic)
Regia: Jaime Humberto Hermosillo
Cu: Emilio Echevarría, Álvaro Guerrero, Martha Navarro.

In pat / En la cama (Chile)
Regia: Matias Bize
Cu: Blanca Lewin, Gonzalo Valenzuela
Festivaluri si premii: Marele premiu la Valladolid 2005.

ATACURI TERORISTE

Zi noapte, zi noapte / Day Night, Day Night (SUA)
Regia: Julia Loktev
Cu: Luisa Williams, Josh Phillip Weinstein
Premii: Premiul Prix Regards Jeune in cadrul sectiunii Quinzaine des Realisateurs, Cannes 2006; Premiul FIPRESCI la Festivalul Intl de Film de la Chicago, 2006; Premiul Someone to Watch in cadrul Independent Spirit Awards.

Cind timpul a stat in loc / Frozen Days (Israel)
Regia: Dani Lerner
Cu: Anat Klausner, Sandra Sade
Premii: Cel mai bun film la Festivalul Intl. de la Haifa, 2005.

Cavite (Filipine-SUA)
Regia: Neill Dela Llana, Ian Gamazon
Cu: Ian Gamazon, Edwin Lagda, Edgar Tancangco
Premii: Premiul Someone to Watch la Independent Spirit 2006; Premiul Maverick la Woodstock, 2005.

BALKANIADA

Miine dimineata / Sutra ujutro (Serbia)
Regia: Oleg Novkovic
Cu: Uliks Fehmiu, Nada Sargin, Lazar Ristovski
Premii: Mentiune Speciala la Festivalul Brothers Manaki; Premiul FIPRESCI si Marele Premiu la Cottbus si Mentiune Speciala la Karlovy Vary, 2006.

Ostatec / Omiros (Grecia)
Regia: Constantine Giannaris
Cu: Stathis Papadopoulos, Theodora Tzimou, Yannis Stankoglou

Inghetat de frica / Dondurmam gaymak (Turcia)
Regia: Yuksel Aksu
Cu: Nejat Altinsoy, Mehmet Amca, Levent Aras
Premii: Cel mai promitator regizor si Premiul special al juriului la Ankara 2007; Premiul special al juriului la Istanbul 2006

Maimute in iarna / Maimuni prez zimata (Bulgaria)
Regia: Nevena Andonova
Cu: Bonka Ilieva-Boni, Diana Dobreva, Angelina Slavova
Premii: Marele Premiu la Cottbus; Premiul East of West la Karlovy Vary 2006.

Legaturi bolnavicioase / Love Sick (Romania)
Regia: Tudor Giurgiu
Cu: Ioana Barbu, Maria Popistasu, Tudor Chirila, Tora Vasilescu, Valentin Popescu
Premii: prezentat in sectiunea Panorama a Festivalului de Film de la Berlin 2006.

Bar (Cipru)
Regia: Aliki Danezi-Knutsen
Cu: Stela Fyrogeni, Ahilleas Grammatikopoulos, Michael McKell
Premii si festivaluri: prezentat la Salonic 2001

SHOOTING STARS

Sindromul Babylon / Babylonsjukan – Gustaf Skarsgard (Suedia)
Regia: Daniel Espinosa
Cu: Nina Wähä, Gustaf Skarsgard, Paulina Hawliczek, Mikael Wranell

Pe muchie de cutit / Sta Oria – Panayota Vladi (Grecia)
Regia: Savvas Karydas
Cu: Yiorgos Kendros, Tasos Nousias, Panayiota Vlandi

Lista neagra / Zwartboek – Halina Reijn (Olanda)
Regia: Paul Verhoeven
Cu: Carice van Houten, Halina Reijn, Sebastian Koch, Thom Hoffman

186 de kilometri / Jan Uuspõld läheb Tartusse - Rain Tolk (Estonia)
Regia: Andres Maimik, Rain Tolk
Cu: Jan Uuspõld, Meelis Adamson, Juss Haasma

Mort in trei zile / In 3 Tagen bist du tot - Sabrina Reiter (Austria)
Regia: Andreas Prochaska
Cu: Karl Fischer, Michou Friesz, Ines Honsel

Carnagiu / Coisa Ruim – Afonso Pimentel (Portugalia)
Regia: Tiago Guedes
Cu: Adriano Luz, Manuela Couto, Afonso Pimentel, Sara Carinhas

Jade Warrior - Tommi Eronen (Finlanda)
Regia: Antti-Jussi Annila
Cu: Tommi Eronen, Markku Peltola, Jingchu Zhang

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells