Thrillerul Mlaştina – un „True Detective” iberic

de Cinemagia în 8 Ian 2016
Din 15 ianuarie, Transilvania Film aduce pe ecranele cinematografelor din România marele câștigător al premiilor Goya 2015

Din 15 ianuarie, Transilvania Film aduce pe ecranele cinematografelor din România marele câștigător al premiilor Goya 2015: thrillerul Mlaștina – un True Detective iberic, plasat în mlaștinile Andaluziei la cinci ani după moartea lui Franco.

Regizorul Alberto Rodriguez a câștigat inimile spaniolilor amatori de senzații tari, și câte o nominalizare la fiecare secțiune a premiilor Goya, în 2012 cu Unit 7, un film de acțiune despre lupta unei brigăzi antidrog din Sevilia. Doi ani mai târziu, cu aproape aceeași echipă (co-scenarist, director de imagine, compozitor și editor) regizorul și scenaristul Rodriguez lansează Mlaștina iar filmul ajunge rapid în topul filmelor spaniole, criticii numindu-l “un sufocant thriller polițist cu un subplot politic subtil” (Hoy Cinema). Mlaștina are în centru doi detectivi, unul versat din garda veche, celălalt la început de carieră și de stânga, trimiși să investigheze o dispariție care în scurt timp se dovedește a fi doar una dintr-o serie sinistră de crime.
„Când poetic, când morbid, Marshland este un film noir de atmosferă, care te loveste în moalele capului.” (The Independent)

Sinopsis

Doi adolescenți dispar dintr-un oraș din mijlocul mlaștinilor din Guadalquivir. Doi detectivi sunt trimiși de la Madrid: folosesc metode diferite, dar niciunul nu se află în cel mai bun moment al carierei. Curând își vor da seama că mai mulți tineri au dispărut în ultima vreme, și că există o sursă de bunăstare locală: traficul de droguri.

„Habar nu ai câtă durere poate să suporte un om înainte să moară.” (Juan)

Raul Arevalo și Javier Guttierez îi interpretează pe cei doi detectivi. Amândoi au fost nominalizați la premiile Goya pentru cel mai bun actor, iar Guttierez a plecat acasă cu trofeul. Pedro (Arevalo) e un polițist tânăr, de stânga, cinstit, și decis să-și facă treaba repede și bine, iar Juan (Guttierez) este perfect opusul, din garda veche, oricând gata să pocnească un martor necooperant sau să îmbete posibile surse de informații. O altă apariție importantă este tatăl furios al adolescentei dispărute, interpretat de Antonio de la Torre, cunoscut și ca partenerul Olimpiei Melinte din thrillerul spaniol Canibal.

Faptul că atât subiectul cât și atmosfera aduc aminte de serialul True Detective este o pură coincidență. Regizorul își amintește că era la montaj când a primit un sms de la Raul Arevalo, care spunea:„Ne-au copiat!!". Așa a aflat de existența serialului din care era practic imposibil să se fi inspirat. Marshland a fost filmat în octombrie 2013 iar True Detective a ieșit pe HBO în februarie 2014.

Alberto Rodriguez, s-a născut la Sevilia, pe 11 mai 1971 și a studiat imagine și sunet la Școala de Științe Informatice de la Universitatea din Sevilla. Cariera sa de film a început în 1997, cu scurt-metrajul Banca, filmat cu un buget infim, dar care i-a adus 15 premii, astfel încât în 1999 și-a permis să îl refilmeze în Cinemascope. În 2005, odată cu filmul 7 Fecioare, Rodriguez s-a remarcat ca unul dintre cei mai promițători tineri regizori tineri din panorama spaniolă. În 2012, filmul Unit 7 i-a adus 16 nominalizări la premiile Goya, și două câștiguri. În 2015, după succesul de public și critici al filmului Mlaștina, Alberto a fost distins cu titlul de Fiu al Andaluziei.

Regizorul povestește că ideea filmului Mlaștina a apărut la o expoziție foto semnată Atin Aya, pe care a văzut-o în anul 2000, împreună cu directorul de imagine și prietenul Alex Catalan. Opera fotografului originar din Sevilia era devotată captării ultimelor rămășițe ale unui stil de viață care a existat în mlaștinile râului Guadalquivir de secole. Multe dintre fotografii erau portrete ale localnicilor și transmiteau un amestec de neîncredere, resemnare și duritate.

Regizorul Alberto Rodriguez gradează povestea cu abilitate și eficiență, marcându-și drumul cu fabuloase tușe stilizate, cum ar fi filmările cu drona care fac peisajul să arate ca suprafața unui creier malefic sau ca un sistem capilar mustind de secrete. (The Guardian)

În prima săptămână filmul va rula în:
București, Cluj Napoca, Constanța, Brașov, Bârlad, Pitești, Târgu Mureș

 

 

Exploreaza subiecte similare:

La isla mínima, Alberto Rodríguez

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells