The Descendants, din 3 februarie la cinema

de Gloria Sauciuc în 3 Feb 2012
The Descendants, din 3 februarie la cinema

De la Alexander Payne, autorul filmului de Oscar Sideways, The Descendants, cu George Clooney în rol principal şi cinci nominalizări la Oscar, are premiera în cinematografele româneşti din 3 februarie.

Acţiunea filmului are loc în Hawaii, urmărind călătoria pe alocuri comică, alteori tragică a lui Matt King (George Clooney), soţ indiferent şi tată a două fete, care va trebui să îşi reconsidere trecutul şi să se gândească la viitor atunci când soţia lui suferă un accident lângă insula Waikiki.

Evenimentul îl va face pe Matt să se apropie mai tare de cele două fete, şi în acelaşi timp să lupte cu tentaţia de a vinde posesiunile familiei, terenuri moştenite pe insulele Hawaii.

Filmul e un portret aspru dar sensibil, atent şi nuanţat al unor sentimente în forma lor cea mai adâncă, toate pe fundalul unor insule Hawaii luxuriante. Anthony Lane, de la New Yorker scrie că "The Descendants e ultimul film al lui Payne, care analizează minuţios cazul bărbatului blazat, cu ajutorul unei galerii de personaje ce porneşte de la personajul lui Matthew Broderick din "Election", continuând cu cel al lui Jack Nicholson din "About Schmidt" şi al lui Paul Giamatti din "Sideways".

Matt King interpretat de George Clooney se alătură personajelor din filmele anterioare ale lui Alexander Payne, de indivizi cu defecte care-şi croiesc drumul într-o lume nebună, plină de emoţii acre-dulci şi surprize; nu e nici erou, nici anti-erou. King nu e bărbatul care i-ar plăcea să fie. Fiicele sale neascultătoare nu au încredere în el, soţia sa aflată în primejdie l-a înşelat şi verii săi faliţi îl văd pe el şi trustul pe care-l deţine ca pe o puşculiţă cu bani. Mai rău de-atât, e înconjurat de un peisaj bogat, fertil uimitor care sfidează tumultul din sufletul său. Toate astea îl conduc pe Matt spre o revelaţie care s-ar putea să fie ciudată, comică şi, uneori absurdă, care, cu toate astea, îi schimbă ideea despre dragoste, despre a fi tată şi ce înseamnă să fii bărbat adevărat.

Alexander Payne a fost întotdeauna atras de situaţii ciudate din viaţa de zi cu zi care pot fi considerate comice, devastatoare şi relevatoare, toate în acelaşi timp. Când a citit romanul aclamat al lui Kaui Hart Hemmings, The Descendants, a fost imediat atras de contrastele majore. Era portretul unui bărbat care se luptă cu o veste îngrozitoare, cu cei mai dificili oameni şi cele mai imposibile decizii din viaţa sa.
   

Hemmings a reuşit să împletească cultura havaiană cu povestea ei despre un om tulburat căutând izbăvirea deoarece ea însăşi a crescut într-o familie havaiană nu prea convenţională, fiind fiica vitregă a unui cunoscut campion de surf şi politician local, Fred Hemmings, Jr. Când a început să scrie poveşti scurte, a început să îmbine teme despre familie, pământ, istorie şi moştenire. "Descendenţii" a început ca o nuvelă, pe care Hemmings a început s-o scrie din perspectiva fiicei mici, Scottie, dar s-a hotărât să facă un salt îndrăzneţ pentru o autoare tânără: s-o scrie din punctul de vedere al lui Matt King, un bărbat de vârstă mijlocie. Riscul a schimbat tot. Povestea, şi apoi romanul, n-au mai fost despre un clan de indivizi feroce care fac ce fac, ci despre un tată care încearcă să se agaţe de familia lui.“Imediat ce am făcut trecerea la perspectiva lui Matt, povestea şi-a găsit ritmul. Miza era foarte mare pentru el."

Miza asta a condus la titlul romanului, care face referire nu numai la descendenţa comică a lui Matt, ci şi la descoperirea a ceea ce înseamnă să fii un descendent havaian şi ceea ce înseamnă proprii descendenţi pentru el. Hemmings l-a creat pe Matt pentru a reflecta un subset distinctiv de persoane havaiene, o generaţie care are în trecut căsătorii între misionari albi şi proprietari de pământ de neam regal havaian, averea lor fiind creată din prăzile sistemului de plantaţii ale Hawai-ului colonial.



Părerea ta

Spune-ţi părerea
nicolas84 pe 3 februarie 2012 09:50
Unii nu l-au agreat dar eu pur si simplu il recomand. Chiar mi-au lipsit filmele de gen.
andreeeeeeea pe 3 februarie 2012 14:17
yay, de cand il astept! :)
CosminHorrorMaster pe 3 februarie 2012 18:08
Pun pariu pe 1 miliard ca aveam un comentariu aici si era ceva de genul: "The Descendants, din 3 februarie la cinema sau de acum pe torrente"!!!
nicolas84 pe 3 februarie 2012 23:23
cica faci reclama la ce nu trebuie !!! na,na,na shame on you:))))
marcusARCUS pe 3 februarie 2012 19:04
Nu mi-a placut atat de mult dar merita vazut.In orice caz,Clooney nu merita o nominalizare la Oscar.
doinarac pe 4 februarie 2012 12:45
de acord.
doinarac pe 4 februarie 2012 12:56
Nici mie nu mi s-a parut un film atat de deosebit , incat sa merite o nominalizare la Oscar, si prestia lui George Clooney mi s-a parut normala.

Prestatia lui Leonardo DiCaprio mi s-a parut mai buna , merita o nominalizare la Oscar .

Sau daca e sa vb de George Clooney, mi s-a parut mult mai natural si firesc in "The Ides of March", si mai "fit" rolul...
Am citit , si in Tv mania : "Anul asta s-a mai lansat o productie despre o familie dezbinata "We need to talk abut Kevin" care e mult mai expresiva si mai zguduitoare. "
.....
Sincer as dori sa ia Oscarul oricare din ceilalti 4, dar nu George Clooney pentru rolul asta , desi pare favorit...

aur_11 pe 6 februarie 2012 15:18
Asta nu e film de Oscar: mi s-a parut plictisitor .
Putea si el "sa se prefaca" mai mult ca sufera.
De obicei cand iti moare cineva, de care ai fost totusi apropiat , avea 2 fete cu sotia (!!!) , suferi mai mult .
Si cand moare un cunoscut ... suferi cat de cat ...

alex_il_fenomeno pe 7 februarie 2012 18:54
un film pe care il asteptam de mult timp !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells