The Counselor: un thriller greoi, dinamizat - însă - de distribuţie

de Gloria Sauciuc în 18 Nov 2013
Filmul în premieră The Counselor nu îi va dezamăgi pe cei care iubesc atmosfera sumbră marca McCarthy şi nici pe cei care vor răzbi prin încrengătura deturnărilor suportate de transportul de droguri, ori prin păienjenişul de replici

The Counselor rulează în premieră săptămâna aceasta, concentrând o distribuţie de prima mână, coordonată de nimeni altul decât Ridley Scott, cu un scenariu scris de romancierul Cormac McCarthy (No Country for Old Men). Putem vorbi de locuri comune cu filmul fraţilor Coen: o disecare lungă a violenţei, cu multă vărsare de sânge, şi cu numeroase descrieri verbale ale violenţei, atmosfera sumbră, destinul implacabil al personajelor, umorul unor replici sau situaţii; pe lângă acestea, o valiza cu bani în No Country for Old Men, un transport de heroină în valoare de 20 de milioane de dolari în The Counselor, plus un personaj misterios, un fel de „recuperator” de neînvins - Chigurh (Javier Bardem) în No Country for Old Men.

Cameron Diaz (Malkina) este alternativa feminină a lui Chigurh în The Counselor, mai sexy, dar la fel de letală. Diaz e o contradicţie în acest film - are toate datele unei femei frumoase, dar - cu toate astea - este respingătoare. Personajul ei, o blondă trecută de prima tinereţe, iubitoare de animale de pradă (şi la rândul ei tatuată cu pete de ghepard) este la fel de misterios precum Chigurh. Angelina Jolie a mai fost avută în vedere pentru rol, dar o scenă erotică bizară pe care personajul Malkina o face, a determinat-o probabil pe Jolie să renunţe.

Cormac McCarthy a scris scenariul filmului, iar asta se vede prin aceea că nu a putut renunţa la dialogurile foarte stufoase, fiind un relativ dezechilibru între secvenţele de acţiune, foarte ritmate, şi dialogurile de câteva ori teziste, pseudo-filozofice, meditative. Povestea însăşi este foarte întortocheată, încât cu greu te prinzi cine este în spatele deturnărilor repetate ale transportului de droguri. Dar Ridley Scott reuşeşte să depăşească standardul filmelor de Hollywood cât priveşte scenele violente: nici victimele nu cad secerate pe loc, nici gloanţele nu zboară fără ţintă: în schimb, reprezentările violenţei sunt foarte naturaliste şi, din punct de vedere vizual, şocante.

"Caution"/„Avertizare” - asta e cuvântul pe care îl foloseşte insistent personajul Westray (Brad Pitt), atunci când îi explică naivului protagonist, jucat de Michael Fassenbender, despre regulile traficului de droguri. Acesta şi este, de altfel, întregul mesaj al filmului: o avertizare că traficul de droguri e, în esenţă, o activitate extrem de periculoasă şi nicidecum o simplă afacere, un lucru pe care filmul îl explorează pe îndelete.

The Councelor este, ca şi No Country for Old Men, tot o incursiune în lumea violenţei - de data aceasta traficul de droguri transfrontalier din Mexic în Statele Unite - o lume tenebroasă patronată de personaje anonime, dar primejdioase. Figurile principale ale filmului sunt numai aparent cele masculine: Michael Fassbender este Avocatul, cel care vede în traficul de droguri o sursă de "easy money", Javier Bardem este Reiner, un traficant mai experimentat şi pitoresc (dar, în fond, aproape la fel de naiv), iar carismaticul Westray (Brad Pitt) e o combinaţie exotică între americanul get-beget cu pălărie de cowboy, traficantul de droguri îmbrăcat la patru ace şi amatorul de filosofie orientală, gata oricând să se retragă din viaţa opulentă şi să trăiască modest. Scriam „aparent” întrucât Cameron Diaz are una dintre cele mai importante partituri din film. În postura iubitei avocatului apare Penelope Cruz, într-un rol inocent, dar destul de limitat ca amplitudine.

Filmul reuşeşte să aibă un ritm bine susţinut şi alert, bine punctat de episoadele de acţiune care alternează cu secvenţele de tensiune psihologică. Ca fundal, de data aceasta nu este numai peisajul dezolant din Sudul Texasului ca în No Country for Old Men: e vorba aici şi de o elită, iar backgroundul protagonistului este într-adevăr unul opulent: o maşină de lux, o casă impresionant amenajată, hoteluri şi restaurante selecte.

Mişcările filmului în afara registrului violent sunt, totuşi, limitate: câteva secvenţe caută să fie metaforice, dar sunt lipsite de subtilităţi (drogurile ajung în Statele Unite în cisterna unei vidanje), la care se adaugă cele câteva secvenţe comice în registrul cinic. Protagonistul, în ultimă instanţă, nu acţionează eroic, mai degrabă veridic, ceea ce îndepărtează filmul de formula hollywoodiană, spre salvarea lui. Avocatul şi cei cu care dialoghează au tendinţa de a fi tezişti (orice implicare în traficul de droguri are mereu consecinţe tragice, sau lumea interlopă este doar pentru cei duri), aspect subliniat şi în două monologuri destul de bombastice, ambele punctate de cinism şi de raportări cu pretenţii filosofice, care descriu caracterul ostil al lumii drogurilor.

Ca o concluzie, thriller-ul The Counselor nu va dezamăgi pe cei care iubesc atmosfera sumbră marca McCarthy şi nici pe cei care vor răzbi prin încrengătura deturnărilor suportate de transportul de droguri, ori prin păienjenişul de replici.

Exploreaza subiecte similare:

The Counselor, ridley scott, Cormac McCarthy, No Country for Old Men, Javier Bardem, Cameron Diaz, Brad Pitt, Michael Fassbender, Penélope Cruz

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Dacianus pe 18 noiembrie 2013 20:45
foarte faina recenzia ... am rezonat in total acord la fiecare apreciere sau remarca mai critica
Phantom_sub pe 18 noiembrie 2013 23:25
Nota patru. Dezamagire totala. Regizorul e de vina, actorii au jucat foarte bine.
Kos_min pe 19 noiembrie 2013 09:20
Am vazut filmul la cinema. Un 4 spre 5 i-as da.Actorii buni, scenariul si regia slaba!
alex_il_fenomeno pe 17 ianuarie 2014 03:30
Nu stiu ce sa spun, pare putin diferit. Il voi incerca.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells