« Înapoi la pagina festivalului

The Bling Ring, de Sofia Coppola, plăcerea vinovată

de Gloria Sauciuc in 17 Mai 2013
The Bling Ring, de Sofia Coppola, plăcerea vinovată

Joi seară, Thierry Frémaux, delegatul general al Festivalului de Film de la Cannes, a deschis în stilul său jovial secţiunea competiţională Un Certain Regard, invitând pe scenă - mai întâi - juriul (preşedintele Thomas Vinterberg, şarmantele actriţe Ludivine Sagnier şi Zhang Ziyi, plus producătorul Enrique Gonzalez Macho şi Ilda Santiago), după care pe Sofia Coppola şi distrbuţia filmului The Bling Ring.

Apropiat de mockumentary, The Bling Ring împrumută şi elemente specifice reality show-ului. Porneşte de la un caz real, fiind un portret indirect al cultului pentru celebrităţi, şi al unei generaţii voyeuriste, care îşi exhibă viaţa privată pe Facebook.

The Ring Bling a fost proiectat în afara competiţiei Un Certain Regard. Emma Watson şi Taissa Farmiga (American Horror Story), alături de tinerii debutanţi Claire Julien, Katie Chang şi Israel Broussar au alcătuit distribuţia. Nu rataţi galeria foto din finalul articolului (copyright Mediafax Foto)!

După filmul Somewhere (2010), plasat în lumea actorilor celebri, Sofia Coppola a fost receptivă la un subiect din cam acelaşi mediu. „The Ring Bling" este supranumele dat unui grup de adolescenţi din lumea obsedată de faimă a oraşului Los Angeles, grup care a jefuit casele mai multor celebrităţi. Când a citit în Vanity Fair articolul lui Nancy Jo Sales intitulat „Suspecţii purtau Louboutin", Sofia Coppola s-a gândit să facă un film despre distracţia aceasta ilegală şi despre adolescenţii implicaţi. După întâlnirea cu Sales, Coppola a descoperit că existau o mulţime de poveşti interesante care nu se regăseau în articolul original şi s-a decis să scrie scenariul. Grupul real era din Hollywood Hills. Obsedat de o viaţă de lux, îşi urmărea victimele celebre online şi a sustras din casele acestora peste 3 milioane de euro, în bunuri de lux. Printre victimele lor s-au numărat Paris Hilton, Orlando Bloom şi Rachel Bilson, iar gaşca a devenit cunoscută în mass-media ca „The Ring Bling".

Filmul este interesant prin cazul în sine, şi prin faptul că atrage spectatorul în casele celebrităţilor, acolo unde paparazzi şi mass-media nu prea are acces. Sofia Coppola ne face să gustăm această plăcere vinovată, deschizându-ne, de exemplu, uşile dressingului real al lui Paris Hilton. Dar, dincolo de asta, producţia nu are valoare cinematografică. În primul rând prin lipsa unei dramaturgii proprii filmului. Grupul de prieteni merge din casă de celebritate în casă de celebritate, sunt vreo două-trei inserţii cu testimoniale, portretele acestor tineri sunt creionate din câteva fraze şi cam asta e tot.

Emma Watson e de văzut, însă, pentru ipostaza total nouă - schimarea ei de la adolescenta Hermione (seria Harry Potter) la adolescenta Nicki din The Bling Ring ne-a surprins plăcut. Ea joacă afectat, ca o divă wannabe, pentru că personajul ei este o adolescentă ce iubeşte luxul şi celebritatea, considerând că luarea hainelor unor celebrităţi aduce simultan şi faima. Personajul ar ieşi caricatural, dacă Watson nu l-ar ţine bine în mâini.

Filmul are momente amuzante şi personaje ce nouă ni se vor părea aproape ireale - mama fetelor jucate de Watson şi Farmiga le instruieşte acasă, una din lecţii având-o ca model pe... Angelina Jolie.

Iată câteva declaraţii ale realizatoarei şi ale actorilor.

Sofia Coppola: „Când am citit articolul din Vanity Fair, m-am gândit că semăna cu un film: era incredibil, avea tineri frumoşi care erau răi într-o lume a luxului. Cred că declaraţiile lor m-au şocat: cum păreau să credă că n-au făcut nimic grav şi cum erau cu precădere interesaţi de faima pe care le-au adus-o jafurile. Întreaga poveste părea să spună atât de multe despre epoca noastră şi a fost posibilă cu Facebook şi Twitter".

Coppola a mai însemnat în caietul de presă oferit jurnaliştilor la Cannes că „am citit notiţele jurnalistei şi rapoartele de poliţie şi m-am întâlnit cu câţiva dintre ei pentru a încerca să înţeleg cât mai multe! De-a lungul cercetării, structurarea poveştii şi găsirea unei modalităţi de a pune aceste personaje în poveste şi de a le face simpatice au fost adevărate provocări. În ceea ce priveşte părinţii, am urmărit pe mama uneia dintre fetele implicate la un reality show TV şi m-am bazat pe personalitatea ei, pe ceea ce am văzut. Am încercat să fiu empatică, nu să judec. Nu vreau să spun că ceea ce au făcut este în regulă, dar vreau ca publicul să-şi formeze propria părere. Nu-mi place să spun publicului ce să simtă. Însă, se vede modul în care cultura poate afecta copiii care nu au valori puternice din familie [...] Pentru personaje, am început cu ideea din povestea reală, dar apoi am cam inventat propriile mele personaje, plecând de la fapte, şi le-am combinat cu oameni reali pe care îi cunosc".

Referitor la stilistica filmului, care este diferit de anteriorul Somewhere, prin naraţiunea mai simplă şi cadrele mai scurte, Sofia Coppola a declarat: „Se potriveşte cu materialul, care îmi dictează mereu cum să fac un film. Mai mult decât atât, după ultimul meu film, Undeva, aveam dispoziţia să fac ceva mai rapid. Dar există şi cadre lungi, cum ar fi cel al casei văzute de sus, cu cei doi copii intrând şi ieşind din cameră în cameră. Să filmăm de pe deal a fost ideea lui Harris Savides, director de imagine. Îmi place cadrul şi mă bucur că Harris a insistat pentru el, pe când eu încercam să găsesc diverse modalităţi să arăt jafurile. Harris contribuit mult la filmele mele, m-a susţinut şi m-a ajutat să le fac".

Întrebată dacă The Bling Ring este o fabulă, Coppola cataloghează filmul ca "o poveste care trage un semnal de alarmă ...".

Pe de altă parte, Emma Watson consideră rolul lui Nicki ca fiind eliberator. Watson spune: „ Am de făcut lucruri pe care eu, Emma, nu le-aş face niciodată. Este distractiv să explorezi o parte diferită din tine prin intermediul unui personaj. Acesta mi-a dat permisiunea să fac o mulţime de lucruri nebuneşti".

Taissa Farmiga joacă rolul surorii adoptate a lui Nicki, Sam. În opinia lui Farmiga, „Sam vrea doar să se distreze. Unul dintre lucrurile pe care Sofia ne-a pus să le facem a fost să realizăm un 'panou al viziunii', pentru care decupezi din reviste imagini şi fraze care te inspiră şi le pui pe panou să arăţi unde vrei să fii peste cinci ani, lucruri care te inspiră sau pe care vrei să le faci. Una dintre chestiile decupate pe care le-am descoperit spunea „fă ce naiba vrei“, ceea ce o reprezintă din plin pe Sam. Ea este în căutarea distracţiei şi o va găsi". Lui Claire Julien, care - ca fiică a cineastului laureat cu Oscar, Wally Pfister - a crescut în strălucirea hollywoodiană, i s-a părut uşor să intre în pielea personajului. Pe de altă parte, debutanta Katie Chang are rolul Rebeccăi, liderul grupului. Colega ei, Emma Watson spune: „Katie este perfectă pentru Rebecca. Arată foarte bine în toate ţinutele, este dulce şi cred că este foarte interesant că a fost distribuită în acest rol, pentru că vrei să o urăşti, dar este ceva foarte uman, viu şi uimitor în Katie".

The Bling Ring ar putea fi adus în România anul acesta de către distribuitorul Forum Film.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Alex4Fun90 pe 17 mai 2013 13:20
Sper sa fie adus , suna bine
alex_il_fenomeno pe 22 iunie 2013 10:56
Mi-as dori sa avem ocazia sa il urmarim cu totii.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells