Terrence Malick, o privire contemplativă asupra filmografiei

de Gloria Sauciuc în 21 Iul 2011

Miercuri scriam despre lansarea la noi, în luna septembrie, a DVD-ului cu filmul The Tree of Life, posesorul Palme d'Or-ului de anul acesta. Totodată făceam o prezentare a incomparabilei producţii, iar astăzi vă aducem mai aproape universul regizorului Terrence Malick, în care contemplarea, atitudinea filozofică mulată pe o structură de film de acţiune, plus vocea din off care povesteşte şi panoramarea sunt trăsăturile definitorii. Merită să acordaţi câteva seri din această vară descoperirii minunatului regizor, a cărui carieră de peste 30 de ani în film s-a concretizat în numai cinci lungmetraje.

Afișează:
1 din 5
Badlands, 1973

Primul lungmetraj al lui Terrence Malick, Badlands, 1973, a fost inspirat din povestea asasinului Charles Starkweather, care a ucis 11 oameni de-a lungul a opt zile. Prietena lui, Caril Ann Fugate, pe atunci de 15 ani, l-a însoţit tot timpul. După ce a fost prins, Starkweather a fost executat, iar Fugate a stat 18 ani la închisoare înainte de a fi eliberată condiţionat. Malick a scris el însuşi scenariul, modificând anumite elemente - Kit, de 25 de ani ( Martin Sheen), împreună cu prietena lui mult mai tânără, Holly (Sissy Spacek) străbat Statele Unite, omoară tot ce le iese în cale, dar aventura lor are ceva surprinzător şi, în mod ciudat, de vis.

În timpul scrierii scenariului, Malick a realizat un storyboard care să dea o idee asupra filmului pe care vrea să-l facă. Iar influenţele nu au venit doar din lumea filmului - Malick declara în 1975 într-un interviu că îl atrag poveştile celor inocenţi care îşi depăşesc limitele, referindu-se la Huckleberry Finn, Tom Sawyer, fraţii Hardy şi Nancy Drew. De aici poate vocea din off a lui Sissy Spacek, atunci când povesteşte despre senzaţiile frumoase şi priveliştile călătoriei - şi prea puţin despre crimele pe care cei doi le comit.

Deşi atmosfera anilor '50 e reconstituită fidel, Malick nu îşi construieşte filmul pe reperele culturale ale timpului prezent din film, încercând să păstreze o atmosferă de basm, ieşită în afara unui anume moment în timp.

Badlands expune mărcile stilului lui Malick: cadre lungi cu panorame ale peisajelor, voce din off care povesteşte, o atitudine filozofică mulată pe un scenariu de acţiune. După mai mulţi ani, Sissy Spacek relata: "După ce am lucrat cu Terry Malick, am înţeles modul lui de gândire: Artistul primează, orice altceva e pe locul doi."Martin Sheen declara despre Malick: "Pe atunci nu aveam repere de valoare în lumea filmului, dar m-a cucerit abordarea lui spirituală, teologică. A fost o ocazie de a explora latura spirituală a vieţii,.... mi-a arătat că spiritualitatea nu era străină de opera lui."

Părerea ta

Spune-ţi părerea
zeno.marin pe 21 iulie 2011 11:04
Mi-a placut mult acest articol Gloria! M-as bucura sa mai apara asemenea informari interesante.
Daca ar fi sa aleg din aceasta prezentare, atunci categoric "Balands", pe care nu retin daca l-am vazut (deci cel mult risc sa-l revad) si categoric "The Thin Red Line". E desigur o chestiune strict de preferinte, dar in ce ma priveste pot sa sar peste aproape orice film cu Richard Gere si cu siguranta toate filmele cu Colin Farrell.

Vorador pe 22 iulie 2011 22:40
Colin Farrell are si unele filme pe care le consider bune. Iti recomand sa vezi In Bruges,Phone Booth sau Minority Report(bazat pe un roman SF scris de Philip K. Dick,foarte buna cartea).
21robert pe 24 iulie 2011 00:07
da ce nu-ti place tie la Colin? ia zi ce ai vazut cu el de tea determinat sa zici ca nu te mai uiti la nimic cu el...?
legiune pe 21 iulie 2011 11:18
Multumim
Bayard pe 21 iulie 2011 11:46
Mie nu mi-au placut filmele lui Malick.... oricum, cele prezentate in articol. Nu planuiesc sa vad nici Tree...
smiley3abe pe 21 iulie 2011 12:27
The Thin Red Line nu a luat Oscar pentru cel mai bun film...
zeno.marin pe 21 iulie 2011 13:03
Asa este, insa a obtinut un numar fantastic de mare de nominalizari. Probabil s-au simtit cu constiinta incarcata... OBS: mai exista o ecranizare a lui "The Thin Red Line" realizata in 1964. Sunt curios sa o vad (si) pe aceea.
xerses pe 21 iulie 2011 16:50
Este important pentru mine sa am o astfel de reviuire....
Dragomara pe 22 iulie 2011 10:01
"Merită să acordaţi câteva seri din această vară descoperirii minunatului regizor, a cărui carieră de peste 30 de ani în film s-a concretizat în numai cinci lungmetraje." Aşa o să fac, cu toate că nu mă prea atrag filmele de război şi western-urile, am să mă uit pentru interpretarea filosofică personală.
alex_il_fenomeno pe 22 iulie 2011 11:27
este un regizor de perspectiva , care sper sa ne incante cu multe filme de succes !
Tyybi1 pe 26 august 2012 19:35
Cam putine pareri.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells