Taken 2, intens, dar repetitiv

de Ştefan Dobroiu în 11 Oct 2012
Taken 2, intens, dar repetitiv

În 2008, Taken lua lumea întreagă pe nepregătite, cu un Liam Neeson într-o formă de zile mari, ritm extrem de alert, cascade convingătoare şi lupte corp la corp imaginative şi lipsite de menajamente. Un excelent produs de divertisment marca Luc Besson, Taken reuşea să încaseze mai bine de 200 de milione, cu un buget de zece ori mai mic, confirmându-l în acelaşi timp pe Liam Neeson ca actor de acţiune. În acest context, normal că aşteptările privind lansarea continuării Taken 2: Teroare în Istanbul au fost mari, iar alegerea echipei, de a livra practic acelaşi lucru într-o locaţie nouă, a dezamăgit. Află din cronica de mai jos cum să faci ca Taken 2 să devină o soluţie bună de petrecere a timpului liber în weekend.

Prima soluţie este să nu-ţi treacă prin minte să te uiţi la Taken înainte de a vedea continuarea! Cu cât ţii mai puţine minte din primul film, cu atât ai mari şanse să-ţi placă premiera de vineri. Nu trebuie decât să ştii că Bryan Mills, fostul agent CIA interpretat de Liam Neeson, se află la Istanbul, unde e însoţit de fiica sa Kim (Maggie Grace) şi fosta soţie Lenore (Famke Janssen, o ştii din seria X-Men). Din nefericire pentru familia Mills, rudele traficanţilor de carne vie albanezi ucişi în primul film se află şi ei la Istanbul, căutând o răzbunare cât mai sângeroasă, ceea ce va duce la urmăriri pe viaţă şi pe moarte în decorul exotic al Istanbulului.

Faptul că regizorul Olivier Megaton a dat Parisul pe Istanbul e unul din plusurile noii producţii (o să mai vezi Istanbulul şi în Skyfall, categoric cel mai aşteptat film al lunii octombrie), capitala Turciei, cu bazarul ei ultra-aglomerat, străzile înguste şi arhitectura complicată de mileniile de demolări şi construcţii, complicând mult misiunea şi aşa complicată a lui Mills, aceea de a scăpa de o întreagă armată de albanezi hotărâţi să-l facă să plătească, în cele mai dureroase moduri, pentru tratamentul aplicat fraţilor lor întru fărădelegi.

Problema este că unde Teroare în Paris era imprevizibil şi în acelaşi timp în mare parte verosimil, Teroare în Istanbul nu se ridică la acelaşi nivel de inventivitate şi preferă să meargă pe o cărare sigură, folosind în acelaşi timp câteva artificii care numai credibile nu sunt. Dacă ignori modul în care scenariul se încăpăţânează să-l ajute pe erou, ai toate şansele să te bucuri de film, pentru că Megaton reuşeşte să creeze suficientă tensiune astfel încât să te ţină înţepenit pe scaunul de cinema. Am apreciat îndeosebi coloana sonoră, care ritmează inspirat urmăririle de maşini şi confruntările fizice dintre protagonişti, dar şi efectele sonore, aproape "dureroase" în timpul unor bătăi cu pumnii de o nemaipomenită ferocitate.

Cum spuneam mai sus, dacă te aştepţi ca Teroare în Istanbul să întreacă Taken, o să fii dezamăgit. Dar dacă vrei 90 de minute de acţiune (de fapt 60, pentru că sequelul pierde vremea cu o introducere cam lungă), chiar ai de ce pune premiera de vineri pe lista filmelor de vizionat.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
wildinthecountry pe 11 octombrie 2012 14:39
Capitala Turciei nu este Istanbul...ci Ankara !
imagine pe 15 octombrie 2012 21:57
bine punctat, dar na.... la scoala de cinematografie nu se face geografie.... pun pariu ca nici matematica... :))
Marin10 pe 11 octombrie 2012 22:06
Mai bine vad Looper.
liviu pe 12 octombrie 2012 09:10
Iar regizorul primului "Taken" e Pierre Morel. Nu Olivier Megaton.
tonymaestrul pe 12 octombrie 2012 17:02
Domnule Stefan Dobroiu ai facut praf articolul :) mai bine stateai in banca ta :)
lordus pe 12 octombrie 2012 23:25
Stefan stii ca la CTA a fost sala plina?Si abia se gaseau bilete?ASta spune totul despre asteptarile acestui film...E unul din cele mai bune filme de actiune ale anului.Si parerea mea e ca e cam la acelasi nivel cu prima serie.
nicolas84 pe 13 octombrie 2012 10:39
Stiu ca a mai spus-o cineva dar simt si eu nevoia: Daca ai probleme cu geografia mai bine abtine-te ! Auzi "capitala Turciei"-> Bwhahahahahahaha.
ambulantier pe 14 octombrie 2012 17:06
domnule DOBROIU,cu toata stima,nu stiu citi ani ai si cite filme ai vazut,dar cind e vorba de LIAM,deja criticile nu mai au valoare nici ptr filme lui nici ptr el.
alykacy pe 14 octombrie 2012 20:47
nea dobroiu pe langa faptul ca esti praf la geografie dai si cu oistea in gard in ceea ce priveste filmul.tocmai ma intorc de la cimena . sala a fost plina si toata lumea a fost foarte multumita de ceea ce s vizionat!!! asa ca lasa-neeeeee
imagine pe 15 octombrie 2012 21:59
pai nu stii cum e meseria de critic? daca nu gasesti ceva negativ care sa iti umple 3/4 din articol, nu simti ca ti-ai facut meseria.... din tonul articolului presupui ca e un film slab in totalitate, dar n-o fi chiar asa....
imagine pe 15 octombrie 2012 22:00
dobroiule, ia-l pe tarkovsky in brate si da-te mare si pretios.... ca deh, e tarkovsky, da bine, chit ca iti place sau nu cu adevarat....
Tyybi1 pe 19 octombrie 2012 14:50
Este un film super bun. Merita vazut.
alex_il_fenomeno pe 11 noiembrie 2012 11:04
actiunea va fi la ea acasa, cel putin asa se prefigureaza.
AndreBlack pe 20 ianuarie 2013 09:17
A fost mult mai fain decat primul Taken . Maggie Grace arata si joaca exceptional .
Tyybi1 pe 2 mai 2016 21:23
Un articol foarte interesant!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells