Super-soldații. Experimente pentru a crea luptători invincibili

de Gloria Sauciuc în 27 Sep 2015
Scenarii de Hollywood, dar și experimente militare derulate de către diferite guverne reale

American Ultra: Agent descoperit, în premieră în cinematografele noastre, este o comedie de acţiune ce spune povestea lui Mike (Jesse Eisenberg). Fără să ştie acest lucru, Mike este de fapt un agent CIA letal, rezultatul unui experiment întreprins de Guvern.

În X-Men Origins: Wolverine, supereroul care dă numele filmului este și el un rezultat al unui program secret de producție a unui super-soldat. Asemenea lui Sabretooth și Weapon XI. Trecem astăzi în revistă câțiva eroi care au super-puteri datorită experimentelor care s-au făut asupra lor. Înainte de asta, să nu uităm că scenariile acestea, ce au adus pe marile ecrane super-sodați, nu sunt deloc departe de relitate, așa cum am tinde să credem la o primă privire.

Mai puțin cunoscute sunt programele derulate în realitate de către guvernul american pe soldați și pe simpli cetățeni, în beneficiul militar, în căutarea de noi tehnici de luptă sprijinite pe știința și tehnologia de ultimă oră. „Dovada succesului meu este decizia Comitetului Olimpic de a exclude din mediul olimpic tot ceea ce noi facem”, declara Michael Goldblatt, fost conducător al DARPA (Defense Advanced Research).

Armata americană a testat relativ recent un medicament, modafinil - cunoscut sub denumirea comercială de Provigil - care permite soldaților să stea treji timp de 40 de ore fără efecte adverse. Și aceeași agenție finanțează cercetări și mai neconvenționale pentru înlăturarea nevoii de somn, de exemplu stimularea magnetică trascraniană, conform publicației Livescience.com.

Pentagonul a cheltuit circa 20 de milioane de dolari din 1972 în 1996 pentru testarea puterilor extrasenzoriale (ESP), precum vederea la distanță. Asemenea clarvăzători încercau să vizualizeze locuri pe care nu le mai văzuseră, de exemplu bazele nucleare din timpul Războiului Rece, conform aceleiași publicații mai sus citate. Marina Americană a încercat, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, să îmbunătățească vederea marinarilor astfel încât aceștia să poată vedea lumina infraroșie. Totuși, în mod natural, lungimea infraroșie de undă se află în afara spectrului vizibil pentru om, așa că mai mulți voluntari au fost hrăniți cu suplimente alimentare din ficat de știucă. Rezultatul a fost că, după luni de alimentație controlată, voluntarii au căpătat o vedere îmbunătățită către spectrul infraroșu.

Și alte națiuni, în război, au speculat aportul de vitamina A - în Japonia, piloții de vânătoare au primit un preparat care potența absorbția vitaminei A, ceea ce a dus la îmbunătățirea vederii lor de noapte cu până la 100%.

Dar să ne reîntoarcem la ficțiune, și să vedem în filme cum au fost transformați soldații obișnuiți în super-soldați.

Clone trooperii din Star Wars Episodul II: Atacul Clonelor (2002) și Star Wars Episodul III: Răzbunarea Sith (2005)

Clonați genetic după temutul vânător de recompense Jango Fett (Temura Morrison), aceste mașini de luptă constituiau grosul armatei Republicii în Războiul Clonelor. Genele acestora au fost manipulate pentru o maturizare accelerată, făcându-i să crească și să se maturizeze de două ori mai repede decât oamenii.

Obi-Wan (Ewan mcGregor) a observat că ceva se întâmplă și a ajuns pe planeta Kamino, a încercat să arunce o privire, observând că ceva nu este în regulă. Atunci când cancelarul Palpatine (Ian McDiarmid) a întors clonele împotriva comandanților lor Jedi, s-au născut multe bătălii computer-generated.Trooperii erau o masă uriașă fără fețe, cu căști, dar mult mai amenințători decât droizi de luptă.

Wolverine

Desigur că e un mutant, deci s-a născut chiar cu o super putere, cu puteri de vindecare superumane, cu simțuri la fel de ascuțite ca un animal de pradă, însă misteriosul trecut al lui Wolverine (și motivul pentru care are un schelet și gheare dintr-un aliaj metalic, adamantium) vin dintr-un program militar numit Weapon X.

În cadrul unei facilități militare clandestine, oamenii de știință experimentau pe mutanți pentru a-i transforma în arme. În X2: X-Men United, Wolverine (Hugh Jackman) se trezește și descoperă că a fost răpit de către colonelul William Stryker (Brian Cox), cercetător militar, și i s-a făcut un implant cu o substanță aproape indestructibilă.

În X-Men Origins: Wolverine, asta se spune și mai explicit. Jackman este actorul care l-a făcut pe Wolverine durul de astăzi, cu atitudinea intransigentă, care se ridică deasupra super-soldatului obișnuit (Și care e, pentru unii, mult mai cool decât alți super-soldați din Universul Marvel și din Proiectul X: Deadpool, Sabretooth și Lady Deathstrike).

RoboCop

În primul film, Alex Murphy (Peter Weller), un polițist veteran din Detroit, este mutilat și lăsat mort de către interlopul Clarence Boddicker (Kurtwood Smith), numai pentru a renaște în postura lui RoboCop, produsul megacorporației Omni Consumer Productstook care a preluat ceea ce îi mai rămăsese lui Murphy din față și creier și i le-a implantat unui corp de cyborg, construind super-soldatul suprem în slujba legii și a ordinii.

Din păcate, ca și Wolverine, Robo-Cop își regăsește prea mult din trecutul său uman. Deși aflat sub o cască, personajul lui Weller reușește să recupereze fiecare dram de omenie din Murphy.

 
  

Exploreaza subiecte similare:

American Ultra

Alte știri din cinema

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells