Studiu - Cât de „bazate pe fapte reale” sunt unele filme

de Cristina Grigore în 1 Dec 2016
The Imitation Game are cel mai mic scor; află titlul care a reflectat cel mai bine faptele şi personajele din care s-a inspirat

Filmele inspirate din fapte reale atrag, în general, mai mult public. Ne întrebăm însă, cât de bine au respectat ele sursele sau faptele reale. Site-ul Infomation is Beautiful a realizat un studiu pe 14 filme de Oscar şi poate oferi astfel, după o analiză „scenă cu scenă” a fiecărei pelicule, procentul în care aceasta reflectă realitatea. În banda corespunzătoare fiecărui film sunt reprezentate, în culori diferite, informaţiile aferente scenelor găsite „neştiute” (cu surse secrete sau inexistente), „adevărate”, „cât de cât adevărate”, „mai mult false” ori „false”.

Cel mai mic procentaj a obţinut povestea cinematografică a lui Alan Tudyk, The Imitation Game, din care singurele informaţii 100% adevărate au fost cele legate de faptul că a avut un rol covârşitor în construirea maşinii de calcul Enigma şi descifrarea codurilor naziste şi de faptul că a fost arestat din cauza orientării sale sexuale după război.

„Restul filmului nu mai are de-a face cu realitatea. Sigur, a reda ceva atât de complex precum construirea maşinii Enigma şi criptografia nu este deloc o sarcină uşoară. Însă acest film pur şi simplu face abstracţie de sursele istorice”, notează studiul, care arată, pe nivelul indulgent de studiu „Flexibil – hai că aşa sunt filmele!”, că The Imitation Game a obţinut un scor de numai 41,4%.

Fruntaşele graficului sunt Selma şi The Big Short, ale căror scoruri maxime se menţin la alegerea nivelului de acurateţe determinat după „Numai adevărul absolut” (fiind urmate de Rush şi Bridge of Spies). The Imitation Game, însă, coboară la 18,6%. Nici American Sniper nu excelează în „adevăruri”; procentajul obţinut este de 29,4%.

Exploreaza subiecte similare:

The Imitation Game, Selma, The Big Short, Bridge of Spies, Rush, American Sniper

Alte știri din cinema

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells