Speed, după 20 de ani

de Ştefan Dobroiu în 14 Iun 2014
Povestea filmului care i-a transformat în staruri pe Keanu Reeves şi Sandra Bullock

Pe 10 iunie 1994 se lansa în cinematografele americane Speed: Cursa infernală, un extraordinar succes de casă şi de critică şi unul dintre action-urile de referinţă ale anilor '90. Fără să fie cu totul necunoscuţi înainte de apariţia lor în filmul debutantului Jan de Bont, Keanu Reeves şi Sandra Bullock au devenit staruri peste noapte după goana lor cu minim 80 de kilometri la oră pe străzile din Los Angeles. Iată câteva detalii mai puţin cunoscute despre producţia filmului.

Speed reambalează ideea dintr-un film japonez, The Bullet Train, o producţie din 1975 în care un tren shinkansen nu poate încetini la mai puţin de 80 kilometri pe oră, altfel bomba de la bordul său va exploda. Scenaristul Graham Yost (Broken Arrow, The Pacific) intensifică implicarea factorului uman prin folosirea unui autobuz al cărui şofer trebuie să ocolească nenumăratele obstacole din Los Angeles fără să încetinească sub viteza deja pomenită. Scenariul a fost rescris de Joss Whedon, pe atunci un tânăr şi foarte apreciat "doctor de scenarii" (script doctor) aflat la începutul unei cariere ce va culmina cu mega-hitul anului 2012, The Avengers. Whedon a scris imensa majoritate a dialogurilor şi, dacă ai apreciat replici precum "Nu! Oamenii săraci sunt săriţi de pe fix, Jack. Eu sunt excentric", lui i se datorează.

Iniţial, rolul lui Annie trebuia să fie răspunzător de momentele comice ale filmului, iar producătorii au vrut-o pe Ellen DeGeneres pe afiş. În urma unor rescrieri, Annie a devenit un aghiotant de nădejde pentru Jack, salvând de mai multe ori situaţia aparent fără ieşire a călătorilor din autobuz.

Este ciudat că rolul lui Annie a fost refuzat de zeci de actriţe cunoscute la Hollywood. Pe lista publicată de imdb se află nume precum Glenn Close, Jessica Lange, Meryl Streep, Sigourney Weaver, Jane Seymour, Anjelica Huston, Kim Basinger, Halle Berry, Kathleen Turner, Debra Winger, Geena Davis, Carrie Fisher, Melanie Griffith, Michelle Pfeiffer, Emma Thompson, Daryl Hannah, Meg Ryan, Jennifer Jason Leigh, Demi Moore, Jodie Foster, Marisa Tomei, Diane Lane, Sarah Jessica Parker, Brooke Shields, Julia Roberts, Winona Ryder şi Cameron Diaz. Începi să te întrebi cui NU i-au oferit rolul înainte de a ajunge la Sandra Bullock, pe atunci cunoscută doar datorită comediei romantice Love Potion No. 9 şi rolului secundar din Demolition Man.

Annie a transformat-o pe Bullock într-un star al Hollywood-ului, iar actriţa nu va rata ocazia să-şi mărească puterea în Cetatea Filmului, câştigând între timp un Oscar pentru The Blind Side şi apărând, la aproape 50 de ani, în hitul 3D multi-nominalizat la Oscar 2014 Gravity. Descrisă de Washington Post drept "capabilă, independentă şi în acelaşi timp irezistibil de vulnerabilă", Annie va deveni personajul emblematic pentru începutul carierei lui Bullock, mulându-se perfect pe personalitatea actriţei.

Înainte de film Keanu Reeves apăruse aproape excusiv în filme independente şi comedii. A convins că i se potriveşte genul action în Point Break, lansat cu un an înaintea Cursei infernale. Filmul l-a pus o dată pentru totdeauna pe harta genului, iar actorul va da lovitura câţiva ani mai târziu în Matrix, SF-ul fraţilor Wachowski cu puternic efect în domeniul efectelor speciale de la Hollywood. Spre deosebire de Sandra Bullock, care a evoluat constant în carieră, Reeves a intrat în declin după trilogia Matrix, tot încercând de câţiva ani, fără prea mare succes, să revină convingător în atenţie. Spre deosebire de Bullock, Reeves a refuzat apariţia în sequelul Speed 2: Cruise Control, desfiinţat de critici în 1997 şi cu încasări dezamăgitoare.

Speed a fost unul din marile succese de casă ale anului 1994. Realizat cu o sumă estimată la 25-30 de milioane de dolari, a încasat 350 de milioane, devenind una dintre cele mai rentabile producţii ale anilor '90. În România filmul s-a lansat pe 30 septembrie 1994 şi a fost văzut de 465.000 de români, într-o perioadă în care conaţionalii noştri aveau unde vedea filme şi în oraşele mai mici ale ţării. În topul general al încasărilor anului 1994, Speed s-a clasat pe locul cinci, întrecut de A doua cădere a Constantinopolului, Minciuni adevărate, Jurassic Park şi Mrs. Doubtfire.

Exploreaza subiecte similare:

Sandra Bullock, Keanu Reeves, Joss Whedon, Speed, Speed 2: Cruise Control, Ellen DeGeneres

Alte știri din cinema

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
robertsandu pe 14 iunie 2014 21:05
Excelent film. Filmat si montat ca la carte. Iar sunetul e de exceptie.
GAMBITT pe 14 iunie 2014 23:08
SUPER FILM IMI PLACE AL NEBUNIE I-A LANSAT PE ACTORII PRINCIPALI SI MAI E LANSAT SI DE ZIUA MEA PE 10 IUNIE
spartacus pe 15 iunie 2014 20:31
Dak Reeves ar fi jucat si in partea a doua, aceasta ar fi avut net incasari mai mari decat cele pe care le-a avut cu Jason Patrick, nu ma indoiesc de acest lucru.
cristi23 pe 26 iulie 2014 18:21
super film.una din preferatele mele si una din primele experiente ca spectator de cinema.....am o multime de amintiri placute legate de acest film....
H4cK3RuL pe 22 ianuarie 2016 10:54
Unul dintre cele mai interesante filme cu Sandrei Bullock, filme care a si lansat-o enorm in cariera.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells