Şi cine a fost, de fapt, Steve Jobs?

de Ştefan Dobroiu în 22 Aug 2013
Kutcher rămâne Kutcher în filmul inspirat de viaţa fondatorului Apple

Multe sprâncene s-au ridicat când a fost anunţată alegerea lui Ashton Kutcher în rolul lui Steve Jobs, cel care a schimbat lumea comunicaţiilor şi consumul entertainmentului cu „i”-urile sale. Din nefericire, ale noastre nu au coborât la loc după vizionarea de ieri a filmului, pentru că „frumuşelul” Ashton Kutcher nu prea reuşeşte să se identifice cu imaginea lui Jobs o dată ce dă jos barba purtată de acesta în tinereţe.

Cu toate problemele sale, filmul regizat de Joshua Michael Stern pune câteva puncte pe aceleaşi i-uri pomenite mai sus: ca să laşi o amprentă trebuie să fii diferit, să-ţi asumi ceea ce te face diferit şi să lupţi până în pânzele albe pentru a-ţi impune punctul de vedere. Nu există nicio îndoială că Steve Jobs a schimbat o dată pentru totdeauna lumea aşa cum o ştim, iar filmul său biografic explorează suişurile, coborâşurile, trădările şi succesele din cariera eroului său, fără a face eforturi să-l transforme într-un model sau măcar într-un tip simpatic.

Pe noi filmul ne-a impresionat şi dintr-un alt punct de vedere: primele secvenţe, cu un Steve Jobs şi Steve Wozniak (Josh Gad) în a doua jumătate a anilor '70 făcând posibil computerul personal prin miniaturizarea plăcilor de bază, arată ce evoluţie tehnologică ieşită din comun s-a produs în doar câteva decenii. Spectatorul are parte de o explorare a evoluţiei computerului, de la lăzile de fire şi plastic din anii '80, mai puţin performante decât telefoanele mobile din buzunar, până la strălucitoarele laptopuri din zilele noastre, în a căror producţie designul are parte de aceeaşi atenţie ca şi inovaţia propriu-zisă.

Din acest punct de vedere, Jobs ar fi trebuit de fapt să se cheme Apple, pentru că dezvoltarea companiei şi luptele la putere din sânul ei ocupă mult mai mult din minutele filmului decât ceea ce i se întâmplă lui Steve Jobs. Nu se pomeneşte aproape nimic despre viaţa personală a lui Jobs şi câteva monoloage scorţoase şi uneori lacrimogene îşi scot şi ele din ritm spectatorul. Fără a fi o experienţă cinematografică eşuată, biopicul are probleme mai mari decât nonidentificarea lui Kutcher cu Jobs, iar aceste probleme se ascund în scenariu...

Este imposibil să nu faci o comparaţie între Jobs şi The Social Network, filmul lui David Fincher despre fenomenul Facebook şi omul din spatele său, Mark Zuckerberg. Atât Jobs cât şi Zuckerberg au schimbat imaginea lumii despre conectare. Cu gadget-uri sau o platformă socială care mai că a mutat viaţa socială în mediul online, cei doi pot fi termeni de comparaţie şi în mediul cinematografic, iar aici Jobs pierde detaşat.

Fondatorul Apple mai are o şansă într-un nou proiect de film biografic, întâmplător scris de Aaron Sorkin, omul din spatele dialogurilor extraordinare din Reţeaua de socializare. În acest moment în curs de scriere, noul proiect i-ar putea face dreptate antreprenorului, căci premiera de vineri nu pare a trece de suprafaţa lucrurilor în încercarea sa de a explora geniala „nebunie” a celui care a ajuns să fie copiat de toţi producătorii de telefonie şi gadget-uri din întreaga lume.

Exploreaza subiecte similare:

Jobs, Ashton Kutcher, The Social Network, Aaron Sorkin, Josh Gad, Joshua Michael Stern, David Fincher

Alte știri din cinema

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Părerea ta

Spune-ţi părerea
andreea7214 pe 22 august 2013 15:38
Deci cu alte cuvinte filmul nu a fost o catastrofa , dar a fost slab ...
DeadSea07 pe 22 august 2013 20:35
Cred ca filmul a fost grabit (nu stiu de ce gandesc asa) mai bine se facea in 2017-2018
TheJesus pe 23 august 2013 00:30
De acord cu tine.
xerses pe 23 august 2013 11:01
Eu abia astept sa vad filmul asa ca voi lasa comentariile dupa vizionare.
vladimir84 pe 24 august 2013 12:00
Ashton Kutcher e un actor bun, pana acum nu a dezamagit.
alex_il_fenomeno pe 28 august 2013 18:39
Voi incerca sa vad daca a fost intr-atat de slab...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells