Serialul The Exorcist, noua luptă cu demonii

de Ştefan Dobroiu în 23 Nov 2016
Un sequel al hitului din 1973, serialul combină drama relevantă cu momentele şocante

Lansat de postul Fox în a doua jumătate a lunii septembrie, The Exorcist a intrat abia acum pe harta noastră a serialelor captivante, prin urmare îl recomandăm cu întârziere. Ajuns deja la episodul opt, The Exorcist a intrat într-o pauză de difuzare până pe 9 decembrie. Iată mai jos ce te-ar putea atrage la această revizitare a luptei între bine şi rău imaginată de autorul William Peter Bletty şi transformată de William Friedkin într-un horror clasic.

Acţiunea are loc în zilele noastre, când carismaticul părinte Tomas (Alfonso Herrera) face tot posibilul să revitalizeze comunitatea de credincioşi din mica sa parohie dintr-un cartier al oraşului Chicago. Printre enoriaşi este şi familia Rance, formată din Angela (Geena Davis), Henry (Alan Ruck) şi fiicele lor Katherine (Brianne Howey) şi Casey (Hannah Kasulka). Când Angela îşi exprimă îngrijorarea că familia ei este afectată de o prezenţă demonică, părintele încearcă să o liniştească, dar un coşmar în care vede un preot exorcist încercând (şi eşuând) să salveze un băieţel posedat din Mexic îl convinge pe Tomas că Angela ar putea avea dreptate. Destinul îi va aduce pe Tomas şi pe preotul din coşmar, Marcus (actorul britanic Ben Daniels), în ajutorul familiei Rance.

Dezvoltat iniţial ca un sequel al filmului pentru marele ecran, noul Exorcistul beneficiază de atuurile adaptării pentru televiziune, ceea ce permite scenariştilor să extindă povestea în mai multe direcţii. Serialul nu se sfieşte să pună semnul egal între biserică, politică şi bani, astfel încât rezultatul final este mai relevant decât te-ai putea aştepta de la o producţie de televiziune de vizionat doar pentru momentele horror. Faptul că oraşul Chicago va fi în curând vizitat de Papă complică mult lucrurile pentru eroi, ca şi creşterea numărului de infracţiuni violente, ce ar putea sublinia o tot mai intensă prezenţă demonică în oraş. Iată un fundal pe care scenariştii îl utilizează convingător pentru o broda o poveste captivantă.

Anul acesta a mai fost lansat un serial excelent, cu o formulă similară. Este vorba de Outcast, creat de Robert Kirkman (The Walking Dead) şi având în centrul atenţiei doi parteneri nevoiţi să colaboreze pentru a împiedica valul neliniştitor de posedări demonice din micul lor orăşel. Senzaţia că atât eroii, cât şi spectatorii nu pot vedea întreaga hartă a răului şi nu pot decât intui intenţiile demonilor este la fel de neliniştitoare în ambele titluri, care reuşesc cumva să nu se repete, pentru că Outcast priveşte oraşul ca o comunitate, în timp ce Exorcistul se concentrează pe experienţele extreme ale familiei Rance, în buna tradiţie a filmului original.

Cronica Outcast, aici.

În Exorcistul lupta cu propriii demoni este la fel de importantă ca încleştarea dintre bine şi rău. Amândoi preoţii au problemele lor: jurămintele de castitate ale lui Tomas sunt ameninţate de atracţia lui pentru Jessica (Mouzam Makkar), o tânără din trecutul său, iar Marcus, o adevărată oaie neagră a bisericii, este prins între credinţă şi misiunea sa de preot exorcist şi intrigile politice din sânul instituţiei. Orgoliul şi misterioase experienţe personale anterioare vor deveni piedici în confruntarea cu demonul ce bântuie familia Rance. Acesta e un alt plus al serialului, căci scenariul îi oferă o faţă (Robert Emmet Lunney) şi numeroase scene ce explorează înfricoşătoarele sale interacţiuni cu victima sa.

Primit mai bine de public decât de critici, Exorcistul are tot ce-i trebuie pentru a te ţine în priză şi se poate lăuda şi cu o doză consistentă de imprevizibil. La doar două episoade de finalul primului sezon este foarte greu de intuit în ce direcţie merge povestea şi cum se va termina răfuiala dintre preoţi şi demon.

Exploreaza subiecte similare:

Geena Davis, Alfonso Herrera, Alan Ruck, Brianne Howey, Hannah Kasulka, The Walking Dead, Outcast, William Friedkin, Robert Kirkman, The Exorcist, Robert Emmet Lunney, Ben Daniels

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells