Serial nou: Dracula

de Ştefan Dobroiu în 31 Oct 2013
Cu ce atrage producţia a cărei acţiune începe în România?

Este întotdeauna amuzant şi neliniştitor să fim martorii unei noi producţii de televiziune care cimentează şi mai abitir credinţa mondială că România = ţara vampirilor. Întâmplător, noul serial difuzat în SUA de NBC, Dracula, a fost filmat în ţara vecină, la Budapesta, dar acţiunea începe în România, în anii 1880. Doi aventurieri pătrund într-un cavou unde dau peste un ciudat sarcofag străpuns de ţepuşe, cu un fel de mumie înăuntru. Nici câteva minute mai târziu, puţin sânge curge printre buzele mumiei, iar aceasta revine la viaţă căpătând aspectul lui Jonathan Rhys Meyers...

Interesant la Dracula este că amestecă în aceeaşi reţetă Anglia victoriană şi mitologia lui Dracula, propunând spectatorului un spectacol opulent, colorat, sexy şi violent. După episodul românesc al poveştii, Dracula apare în Londra, unde pozează în tânăr magnat american decis să cucerească aşa-zisa Lume Veche. Este de la început perceput ca un intrus fascinant, un propovăduitor al cunoaşterii (îşi uimeşte invitaţii unui bal cu un vizual exemplu al eficienţei electromagnetismului), dar curând cei din jur îşi dau seama că personajul are faţete mult mai sumbre.

Devine evident că sosirea lui Dracula, cunoscut acum sub numele Alexander Grayson, are un plan întunecat: vrea să se răzbune pe legendarul Ordin al Dragonului, duşman de moarte al vampirilor, ai cărui membri din vechime l-au şi închis în sarcofagul de metal, condamnându-l la o imobilă şi eternă captivitate. Grayson ştie că membrii din prezent ai Ordinului se numără printre cei mai proeminenţi oameni de afaceri ai Londrei, cu averi inestimabile obţinute din vânzarea de petrol. Un atu al serialului este că scenariştii fac comentarii inteligente şi foarte actuale pe seama petrolului şi a nevoii disperate a oamenilor să-l obţină.

Dar poţi avea un serial despre Dracula fără să apară şi Mina în cadru? Desigur că nu. La balul de prezentare a sa în înalta societate londoneză, Alexander o cunoaşte pe Mina Murray (australianca Jessica De Gouw, lansată în serialul Arrow/Arcaşul), o studentă la medicină uluitor de frumoasă şi inteligentă. Mina şi Alexander sunt fascinaţi unul de celălalt, scenariştii sugerând că eroina ar fi încarnarea soţiei lui Dracula, de pe vremea când acesta se numea încă... Vlad Ţepeş! Faptul că Mina are o relaţie cu întreprinzătorul jurnalist Jonathan Harker (Oliver Jackson-Cohen, pe care l-am putea vedea curând într-un film de acţiune de la Hollywood) complică şi mai mult lucrurile, că aşa e în seriale. Personajul Jonathan Harker, transformat în jurnalist după ce era avocat în romanul lui Bram Stoker (interpretat de Keanu Reeves în ecranizarea lui Francis Ford Coppola din 1992), pare a fi o nouă dovadă că înformaţia şi cunoaşterea devin un leitmotiv al scenariului.

Primul episod al lui Dracula a fost difuzat în SUA pe 25 octombrie şi a fost vizionat de mai bine de cinci milioane de telespectatori, ceea ce înseamnă că am putea avea parte de un al doilea sezon după difuzarea celor zece episoade programate iniţial. În Marea Britanie difuzarea va începe chiar în noaptea de Halloween. Aşteptările sunt mari, pentru că scenariştii şi regizorii primelor zece episoade sunt Steve Shill, Andy Goddard, Brian Kelly şi Tim Fywell, care şi-au făcut mâna cu titluri de succes precum Dexter, Dinastia Tudorilor, Downton Abbey şi recentul Masters of Sex. Cu toţii sunt experţi în crearea unei atmosfere incitante, combinând parfumul de epocă, erotismul şi violenţa.

Ne-a plăcut la primul episod şi faptul că scenariştii reinventează mitologia lui Dracula, oferindu-i un aliat sub forma unui inamic tradiţional. Nu spunem cine, dar suntem siguri că motivaţiile celor doi vor fi explorate cu atenţie în episoadele următoare ale serialului.

Exploreaza subiecte similare:

Jonathan Rhys Meyers, Jessica De Gouw, Oliver Jackson-Cohen, dracula, Keanu Reeves, Francis Ford Coppola, Dexter, The Tudors, Downton Abbey, Masters of Sex

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
ADYTHEONE pe 31 octombrie 2013 11:19
Da sigur, trebuie sa ne mandrim ca așa vede Terra un mare domnitor român, un monstru. Rușine celor care știu doar atât despre marele Vlad Țepeș
Dacianus pe 31 octombrie 2013 19:26
E mai mult decat clar ca lui Vlad (care el insusi se semna in documente Dracula si nu Tepes, porecla despre care nu stim ce parere avea) i-ar fi placut sa fie cunoscut drept cel mai ingrozitor razboinic. Pana la urma el aplica tactici de teroare psihologica cu intentie, nu numai din sadism. Faptele lui erau remarcabile prin groaza pe care o trezeau chiar intr-o epoca plina de fapte inspaimantatoare, nu vad de ce nu i-am respecta alegerea strategica, daca tot vorbim de respect. Mai ales azi cand sarbatorim Ziua Groazei. :D
cristi23 pe 31 octombrie 2013 13:02
as vrea sa vad serialul.......macar legenda lui dracula continua sa ne faca reclama buna....
Yesup pe 31 octombrie 2013 18:40
M-am uitat la primul episod,pare destul de ok in comparatie cu resul filmelor si serialelor de rahat despre vampiri. Actorii sunt promitatori dar voi astepta si urmatoarele episoade pana sa imi fac o parere mai solida.
Cristian-Marius-Matei pe 31 octombrie 2013 22:27
cam slabutz scenariul era loc si de mai bine
Phantom_sub pe 31 octombrie 2013 22:34
E foarte original serialul.
constanta pe 1 noiembrie 2013 13:02
Extrem de slab pilotul...ratingul mare dar asta nu inseamna ca a fost si bun. Mi-am placut de Meyers in The Tudors si Match Point...dar aici pispirel si cu vocea usor pitigaiata, iti face impresia ca trebuie sa se ridice pe varfuri ca sa ajunga la jugulara victimei , te face doar sa zambesti, parca-l parodiaza pe Dracula...Sa nu mai zic de Van Helsing...obosit tare si ala.
alex_il_fenomeno pe 20 decembrie 2013 17:31
Voi incerca sa vad, eu cel putin as avea niste asteptari...
Dracula4Season2 pe 26 aprilie 2015 00:36
Frumos articol, Stefan Dobroiu, pentru un serial care nu numai revendica o continuare a acestei povesti de dragoste eterna, originala, dar o exhumeaza prin acest apel de a semna aceasta petitie: https://www.change.org/p/please-produce-dracula .
Dragi fani, daca ati semnat deja petitia va rog din inima sa o impartasiti prietenilor si familiilor dumneavoastre pentru ca momentan inca mai sunt nevoie de vreo 11.000 de semnaturi. Ar fi frumos sa le aratam cinefililor entuziasti de pretutindeni ca Romania sustine acest serial care reuseste sa imbine atat de elegant elementele de avantgarda cu cele mitologice prin etalarea extraordinar de competenta a actorilor si in special cea a lui Jonathan Rhys Meyers.
Imi iau aceasta permisiune, D-le Dobroiu, de a impartasi acest articol pe pagina de fani a lui Jonathan Rhys Meyers Romania de pe FB cu multa recunostinta.
www.facebook.com/JonathanRhysMeyersRomania

www.change.org/p/please-produce-dracula

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells