Se face un Home Alone românesc, cu o bunicuţă protagonistă. Interviu cu regizorul

de Gloria Sauciuc în 3 Feb 2012
Se face un Home Alone românesc, cu o bunicuţă protagonistă. Interviu cu regizorul

Omul din spatele celui mai popular film românesc din 2011, Naşa, este un spaniol: Jesús del Cerro, unul dintre cei mai activi regizori de la noi. Tocmai a terminat flmările la Ho Ho Ho 2, sequelul celui mai bine vândut film din 2009 după Amintiri din Epoca de Aur 1, a turnat anul trecut S-a furat mireasa, o comedie cu Alexandra Cătălina Grama (Jojo) în rol principal, pregăteşte pentru filmări în luna martie lungmetrajul Mamaia, iar luni, 30 ianuarie, încheia turnajul la The Treehouse Song, un mediumetraj produs de Dragoş Bucur, Dorian Boguţă, Alexandru Papadopol, prin actoriedefilm.ro.

Jesús del Cerro, un narator mai degrabă sentimental (să ne amintim scena finală din Naşa, cu acea poză de familie din încheiere) compune expresiv cadrele, dând filmelor sale ritm şi trezindu-ne emoţii, chiar în lipsa unor scenarii mai puţin bune pe care trebuie să lucreze.

Iată în continuare interviul luat regizorului în pauza de la filmările The Treehouse Song.

Sunteţi regizorul celui mai popular film românesc din 2011, Naşa. Există o formulă pentru "blockbusterul" românesc? O veţi refolosi?
Cred că o formulă pentru blockbuster, aici sau oriunde altundeva, nu există. Am dorit să fac o comedie sinceră, pentru România, gândindu-mă la publicul de aici. Asta am încercat.

Ce poţi spune despre români şi despre modul în care gândesc? Pentru că am mai avut comedii în 2011, dar Naşa a fost cea mai de succes.
Există mai multe aspecte care fac un film să fie popular. De exemplu, am încercat două lucruri: să văd ce anume place românilor şi ce îi face să râdă, şi apoi cum trebuie să fie o comedie în general, independent că e în România sau în altă parte. Pentru că, desigur, aş minţi dacă aş pretinde că sunt român. Am avut actori buni de comedie, şi asta a fost important.

Regizorul celui mai popular film românesc din 2011 caută protagonistă pentru o  comedie pe tiparul lui Home Alone. Castingul este în derulare...

Dă-ne amănunte despre Ho Ho Ho 2, sequel-ul filmului din 2009.
Am reuşit să terminăm filmările, care au durat două luni. Au fost nişte filmări plăcute,  dar şi dificile, pentru că am lucrat mult cu copii, în unele zile am avut până la 15-16 copii. Personajele principale sunt cei mici, iar actriţei din rolul principal a trebuit să-i dau suficient timp să se şi odihnească, pentru că la filmări aveam nevoie ca ea peste tot.

Spune-mi despre celelalte proiecte alte tale, despre S-a furat mireasa.
S-a finalizat, am filmat în vara lui 2011 şi acum finalizăm montajul de sunet, o să fie gata în vreo zece zile. Şi aici e tot o comedie.

Când va fi lansat în România?
Probabil la primăvară, dar cu siguranţă anul acesta.

De cât timp lucrezi în România, şi de ce ai ales ţara noastră?
Ca şi cu alte lucruri, e o coincidenţă. Poate că şi România m-a ales pe mine. Atunci când am făcut o versiune românească a unui serial spaniol, Cu un pas înainte, am venit practic pentru două săptămâni. Am continuat cu filmul Contra timp, şi aşa, în ultimii cinci ani, am tot lucrat aici. Am avut până atunci experienţă în Spania, unde am regizat filme de televiziune.

Ce ne poţi spune despre proiectele în derulare?
În martie-aprilie voi filma un alt proiect produs de Mediapro, e vorba de Mamaia, o comedie. Şi mai există un proiect internaţional pentru 2013.

Puteţi să ne spuneţi cine joacă în Mamaia?

Castingul e în derulare.


Care este subiectul?
E o comedie, dar mai mult în genul filmului independent. Filmul e produs de Mediapro, şi e despre o doamnă în vârstă care se luptă pentru casa ei: e un fel de Singur acasă, dintr-o perspectivă diferită, "mamaia" locuieşte într-o mansardă şi atunci când se pune problema demolării, îşi va apăra casa şi îi va convinge pe toţi să se oprească.

Ce gen de doamnă în vârstă veţi căuta pentru rol?
Trebuie să fie amuzantă, să joace foarte bine comedie, să fie foarte activă, să interpreteze practic rolul lui Macaulay Culkin din Home Alone, o doamnă deschisă să facă tot felul de lucruri în casă, tot timpul, şi în acelaşi timp o femeie modernă, pentru că acţiunea se întâmplă în 2012. Ea trebuie să-şi apere casa, şi să lupte.

Cum interpretezi lipsa comediilor din cinematograful românesc?
Cred că majoritatea regizorilor ţintesc festivalurile, şi într-adevăr au avut mare succes. Însă trebuie să ne gândim şi la cei care se duc la cinema să vadă un film şi vor pur şi simplu să se simtă bine. Există regizori pentru filme de artă, şi există regizori care trebuie să facă filme pentru consum. Un film comercial nu trebuie neapărat să fie un film prost. Şi eu merg la filme de artă, dar publicului trebuie  să-i dăm şi ceea ce vrea să vadă.

Care e comedia dumneavoastră preferată?
Îmi plac toate comediile clasice, de exemplu Billy Wilder.

Dar dintre filmele româneşti?
Mi-a plăcut Pescuit sportiv al lui Sitaru. Şi Filantropica lui Nae Caranfil. Cu el am discutat înainte de filmările la Closer To the Moon, şi mi-am dat seama că se gândeşte la public, şi că îi plac comediile.

Ce regizori te-au inspirat, de-a lungul timpului?
Mi-au plăcut mult filmele internaţionale, mai ales cele americane ale lui Frank Capra. Dintre regizorii contemporani, îmi plac mai ales Spielberg şi Scorsese.

Cum te-au influenţat?
Desigur, m-au influenţat, dar nu aş putea spune că am luat ceva de la ei. De exemplu, îmi place Lars von Trier, dar nu aş putea face un film precum Lars von Trier cu toate că îmi plac filmele lui. Nu poţi face un film în stilul altui regizor, pentru că nu eşti sincer cu tine. Şi nici un actor nu ar putea juca un rol dintr-un alt film.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
viorellll pe 3 februarie 2012 12:08
Decat sa faca un film ca si Nasa , mai bine se lasa de regie ...
Brian pe 3 februarie 2012 18:48
asa zic si eu , de cat sa faca un home alone 2 ca si titanic 2 mai bine o lasa balta de pe acuma :))
spartacus pe 3 februarie 2012 12:51
E clar - alti bani cheltuiti aiurea pe un film in trendul plin de "succesuri" din ultimii ani... Astia habar nu au ce insemnă un film comercial.
nicolas84 pe 3 februarie 2012 12:59
wow...super veste. o sa fie maga hit de hit cocalaresc.
andreeeeeeea pe 3 februarie 2012 13:08
neinteresaaaant.
Alexandru_Negur pe 3 februarie 2012 13:40
Alt film de rahat. Si unde drac.ului e castingul in derulare? Si-a anuntat familia si prietenii? Halal productii romanesti.
Teddy-T pe 3 februarie 2012 17:52
Home alone romanesc?
plagiator :)))

Crist11 pe 3 februarie 2012 20:08
stai tu linistit, ca pana si plagiatori fac ceva frumos chiar daca nu e original, iar astia o sa faca nimic.
Crynick pe 3 februarie 2012 17:56
Daca ne gandim ca cel mai prost film al anului,Nasa,este cel mai popular,ne putem da seama de inteligenta spectatorilor din salile de cinema de la mall
Vorador pe 3 februarie 2012 20:31
De ce se fac numai comedii,telenovele si filme in care vezi calorifere(nu stiu daca ati observat asta)?
De ce sa nu facem si noi un horror sau thriller inteligent,(gen Primal Fear,The Usual Suspects sau Phone Booth,fiindca nu cred ca au costat asa de mult filmele astea dar sunt al naibii de bune).Am vazut Aurora,dar ala este un fel de Crima si Pedeapsa de a lui Dostoevsky.

WikdMovies pe 3 februarie 2012 20:32
De cele mai multe ori, un film strain e bun...Apoi cei din SUA, americanii, fac un remake, care este varza...Acum un remake romanesc? Nu prea cred...
alinaboo pe 4 februarie 2012 15:20
Pai normal.Romanu' face reclama la orice e de prost gust.Avem multi regizori buni, care creeaza filme de calitate, insa din pacate lor nu li se face la fel de multa reclama.Pentru ca la noi domina prostia.De ce sa ii dam publicului ceva inteligent, cand putem foarte bine sa ii oferim in continuare imbecilitate cu lingurita?
E strict parerea mea despre filmele astea care sunt deloc originale, dar apar totusi pe banda.Nu zic ca toti ar trebui sa ne uitam la filme artistice, greu de inteles.Da, intr-adevar uneori vrei sa te relaxezi urmarind un film usor.Dar chiar era nevoie de inca un esec cinematografic care sa o ia pe urmele filmului "Nasa" care nu a avut tocmai un succes ametitor?
Oameni buni uitat-va la o serie de filme mai vechi si la o serie de filme contemporane.O sa observati o mare diferenta intre cele doua cateogrii: ORIGINALITATEA...pe care nu prea mi se pare ca o mai intalnim atat de des acum.

alex_il_fenomeno pe 7 februarie 2012 19:02
un regizor pus pe fapte . printre putinii care inca mai fac filme de divertisment . bravo lui !
ilincageorgecristian pe 1 decembrie 2012 16:36
FELICITARII ,UN MARE REGIZOR,MULT SUCCES IN CONTINUARE.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells