Saptamana 1-7 Iunie

de Alin Moise în 1 Iun 2007
Saptamana 1-7 Iunie

E treaba stiuta deja cum ca asa-zisa "regula" a Cannes-ului: favoritul nu este niciodata premiat, a fost indoita la editia de anul acesta a festivalului (afectand anumite pariuri puse), cu rezultatul unui Palme d’Or pentru Cristian Mungiu al nostru, direct din bratele lui Jane Fonda.

Si, pentru ca, nota bene, este vorba de cea mai mare performanta din istoria cinematografului romanesc, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" va deschide Transilvania International Film Festival, la Cluj (incepand cu 4 iunie si la Sibiu). 10 zile de filme incep asadar, cu Nicolas Roeg, David Lynch, Emanuele Crialese, Andrea Arnold s.a. si ale lor ultime creatii, in a 6a editie a festivalului. Cu Mungiu, evident, ca mare favorit.

Cat despre cei care nu fac deplasarea, acestia au trei motive sa iasa din case saptamana aceasta si sa se indrepte spre cinematograf, dincolo de satisfactia jetului de aer conditionat din mall-uri. Cel mai important este California Dreamin’ (nesfarsit), filmul regretatului Cristian Nemescu, premiat si el anul acesta la Cannes, in sectiunea Un Certain Regard. Cu Maria Dinulescu, Razvan Vasilescu si Armand Assante in rolurile principale, California Dreamin’ (nesfarsit) e plasat in anul 1999 si spune povestea unui tren care transporta echipament militar si soldati americani spre Kosovo, si care e blocat pentru cinci zile intr-un sat romanesc, punct de control, unde seful garii, Doiaru (Vasilescu), mafiotul local, cuprins de un curios exces de zel, refuza americanilor libera trecere. In asteptarea actelor de la institutiile abilitate, soldatii americani se vor trezi brusc subiect al atentiei localnicilor: intai al tinerelor fete iesite la ‘vanatoare’, apoi al primarului (Ion Sapdaru), care da o petrecere in cinstea noilor-veniti, incearcand sa-i castige de partea lui pentru a-si regla socotelile cu Doiaru.

Al doilea motiv se numeste Living&Dying, filmul lui Jon Keeyes cu Michael Madsen, Edward Furlong si Bai Ling. Crime/thriller despre o luare de ostatici care merge prost cand doi asasini intra in ecuatie si ameninta sa execute pe toata lumea. Actiune, rasturnari de situatie spectaculoase si un tagline care nu poate sa nu va faca sa zambiti: "patru hoti, doi ucigasi, un telefon mobil si mult prea multe arme".

Pentru final, ceva istorie a filmului de animatie romanesc, demers curajos in acest domeniu unde interesul publicului e destul de scazut. Pe durata a 80 de minute, in "O scurta poveste", Radu Igazsag intreprinde o calatorie inapoi in timp, cu ajutorul vechilor filme. Fragmente din 45 de filme de animatie, realizate de 37 de regizori, selectionate dintr-o arhiva care cuprinde circa 1200 filme de animatie din perioada 1927 – 1990, si deci reintalniri cu autori ca Marin Iorda (cel cu "Haplea"), Ion Popescu Gopo (Palme d’Or la Cannes in 1957 pentru scurt-metraj cu "Scurta Istorie"), George Sibianu, Constantin Mustetea si alti clasici ai animatiei romanesti. Pentru nostalgici, si nu numai.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells