Saptamana 1-6 februarie 2008

de Gloria Sauciuc si Stefan Dobroiu în 1 Feb 2008
Saptamana 1-6 februarie 2008

Canibalism, un barbier barbar si atmosfera gotica: asta aduce perioada 1-6 februarie in cinematografe. Ati ghicit deja – incepem cu recomandarea noastra pentru saptamana in care tocmai am intrat:

Sweeney Todd, barbierul diabolic din Fleet Street, in regia lui Tim Burton; muzical – (ati avut cosmaruri pe note muzicale in care gaturi erau sectionate si ramasite umane tocate?) - cu Johnny Depp si Helena Bonham Carter in rolurile unui barbier si, respectiv, a unei placintarese pragmatice. Iar mintea barbierului e intunecata de suferinta, dorinta de razbunare si nebunie, iar cea a placintaresei de nevoia acerba de a avea clienti, nemaipunand la socoteala ca ea (dna Lovett) e indragostita. Si cei doi poate nu s-ar fi cunoscut daca nu era... hm viciatul, insidiosul Judecatorul Turpin care intemniteaza pe nedrept pe barbier pentru a-i lua nevasta. Dupa 15 ani barbierul se intoarce in orasul de care il leaga atatea suferinte si are sansa sa-l reintalneasca pe Judecatorul Turpin (Alan Rickman). Si sa vezi atunci duet Johnny Depp - Alan Rickman in care primul urmeaza sa realizeze cu briciul "the closest shave", iar cel de-al doilea, pe scaunul din salonul rudimentar , fara nicio grija ori mustrare de constiinta, canta despre frumusetea femeii... Hm, si mai este si cuptorul de placinte al dnei Lovett, incapator si cosmaresc... totul pe fondul Londrei de secol XIX, neguroase, mai mult fictionala decat reala, opera scenografului Dante Ferretti ( Gangs of New York).

Saptamana continua tare cu "Nunta lui Tuya", un film cu un Urs de Aur la Berlin, anul trecut, o poveste sensibila despre Tuya (Yu Nan) – femeie din zona rurala, desertificata a Mongoliei, care trebuie sa aiba grija de copii si sotul imobilizat la pat, in final fiind nevoita sa ia o decizie sfasietoare. Tuya’s Marriage este, practic, o felie de viata, desi nu se afunda prea adanc in sufletele personajelor, definindu-le – mai mult - dupa lupta lor zilnica pentru subzistenta. Povestile lor sunt interesante si emotionante, indeajuns incat sa captiveze si sa trezeasca atentia. Tuya insasi e un personaj puternic, ce poarta pe umerii sai o familie, si totusi suficient de vulnerabila pentru a se face draga spectatorului. Relatia ei cu Bater, imobilizat la pat, sau cu naivul - desi bine intentionatul Shenge - sunt credibile si miscatoare, iar Wang reuseste sa compenseze stangacia povestii de dragoste cu teme ale daruirii si datoriei. Asa ca, desi filmul e o poveste destul de obisnuita – doar contextul in care e plasata atrage prin exotism – totusi isi atinge obiectivele, castigand prin omenie sincera.

Am lasat la sfarsit Asterix la Jocurile Olimpice, fara ca acest film sa fie cel din urma – cel putin nu la incasari... Cinemagia pune chiar pariu ca Asterix ... o sa urce pe prima treapta a podiumului la box office saptamana aceasta, iar un pic de umor frantuzesc (cam grosier), cateva aventuri ale celebrilor Asterix si Obelix (cam ilogice) si unele dintre cele mai bune efecte speciale facute vreodata in Hexagon chiar n-au ce sa strice (nu foarte) marilor ecrane din Romania. De aceasta data Asterix si matahalosul Obelix dau fuga in Grecia, pentru a-l ajuta pe prietenul lor Alafolix (descoperiti echivalentul roman al numelui in timpul filmului) sa castige mana printesei Irina, care a dat sfara in tara ca nu se va marita decat cu vajnicul castigator al Jocurilor Olimpice. Cel mai periculos adversar al lui Alafolix este romanul Brutus, fiul lui Cezar, care nu s-ar da in laturi de la nimic pentru a si-o „adjudeca” pe Irina, uneltind in acelasi timp asasinarea lui Cezar (Alain Delon). In felul lor total pe dinafara Asterix si Obelix vor face tot posibilul sa-i dejoace planurile lui Brutus, in timp ce vor inventa cateva sporturi si se vor bate cu de-alte Michael Schumacher si Zinedine Zidane. De vazut mai ales pentru glumele de interior, Cezar-ul lui Alain Delon si „rotitele” Irinei, interpretata de frumoasa Vanessa Hessler. -

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells