S-a stins un vulcan

de Mihnea Columbeanu în 10 Nov 2009
S-a stins un vulcan

Mergea agale pe Calea Victoriei, cam prin zona magazinului "Gioconda", într-o seară din toamna lui 1975... Adolescentul de şaisprezece ani îşi ia inima-n dinţi şi-l interpelează:
- Domnul Dinică...
Se întoarce încet, puţin contrariat...
- Bună seara... Îmi puteţi da şi mie, vă rog, un autograf...?
Treptat, pe chipul umbrit, conturat în contre-jour de lumina vitrinei, apare acel inimitabil rânjet malefic cu colţurile gurii arcuite în jos, trăsnind a Lăscărică, Paraipan şi Stănică Raţiu - de data asta, în semn de refuz binevoitor, o dată cu un clătinat din cap:
- ...Nu te superi, da' nu dau autografe.

Aşa era Gheorghe Dinică - Gigi, pentru câţiva privilegiaţi - pe cât de imens ca actor, pe atât de opus oricăror vedetisme. Nu dădea autografe, nici interviuri, nu primea reporteri să-i răscolească universul casnic, nu se ducea la premiere ca să se urce pe scenă (decât cu rare excepţii, cum ar fi "Prin cenuşa imperiului", unde Andrei Blaier l-a rugat insistent, datorită ponderii avute pentru valoarea finală a filmului de către acel inegalabil Diplomatul).

Uneori, seara, uşor abţiguit, mai pica prin casa câte unor prieteni, aducând cu sine lumină şi haz acid - cum îmi povestea un coleg de liceu, Călin Cristescu: tocmai rula un film american pe TVR1, şi Dinică se amuza: "Ia uite-i pe ăştia, îşi dau cu cacao pe faţă - nu ca noi, aici, care ne tăvălim prin noroi pe bune!"

...Sau, în microbuzul unei echipe de filmare, picotind pe locul din faţă. La un moment dat, o frână bruscă. Tresare nea Gigi: "Ce-i, mă, ce e?" "Nimic, maestre, am ferit un biciclist..." Nu trece mult, altă smucitură. "Asta ce-a ai fost, mă?" "Să iertaţi, tot un biciclist..." - la care Dinică: "Eh... ţară de biciclişti...!"

1983-84... "Ploşniţa" lui Maiakovski, în regia lui Horea Popescu, la Naţional. Dinică, într-un epocal Oleg Baian - umplea scena cu culoare, perfidie, umor biciuitor, o coregrafie măiestru-comică de să mori... Eram zeci de oameni pe scenă, în două tabloui (Piaţa şi Nunta) iar magnetismul lui ne electriza pe toţi. Alţi actori şi figuranţi, pe la arlechini şi prin buzunare, nu se mai dădeau duşi, sorbind din ochi grupul de monştri sacri din fruntea distribuţiei, cu Dinică în centru - şi asta, la fiecare reprezentaţie! O binecuvântre de la Dumnezeu a fost, acest dar nepreţuit - două stagiuni să am parte de un colţişor din scena stăpânită de Gheorghe Dinică.

Doi ani mai târziu, acelaşi Horea Popescu îşi ecranizează, aproximativ, propriul spectacol cu "Gaiţele" lui Kiriţescu, în "Cuibul de viespi". Eram asistent de regie, de-acum - şi din nou se pogorâse asupră-mi un privilegiu divin; mă ocupam de o distribuţie de-a dreptul olimpiană: Tamara Buciuceanu, Coca Andronescu, Ileana Stana Ionescu, Ovidiu Iuliu Moldovan, George Constantin - şi, în celebrii Ianache şi Georges, micuţii titani Marin Moraru şi Gheorghe Dinică, două zvârlugi capabile să răspândească în jur efluvii divine cu şfichiuiri de geniu. I-aţi văzut cumva citind scrisorile lui Mircea Aldea către Wanda Serafim - mai exact: Dinică citind, Marinuş dându-i replica. Dacă nu, daţi-mi voie: n-aţi văzut nimic! O bijuterie comică, făurită pe scena Naţionalului şi transpusă cu acel prilej şi pe peliculă. Pur şi simplu, să te îmbolnăveşti de râs, fericire şi admiraţie - şi mai multe nu!

Moraru şi Dinică - ce cuplu! Ce incredibil au putut ridica textul filosofic al lui Diderot "Nepotul lui Rameau", în regia lui David Esrig! Compoziţia alunecoasă, vie, cu mii de sclipiri şi tot atâtea umbre a lui Dinică, făcea ca dialogul teoretic să devină captivant ca o mixtură de thriller şi comedie irezistibilă. Sau, tot în acea vreme, a anilor de aur de la Bulandra, "Umbra" lui Evgheni Schwartz - acelaşi cuplu de platină, în regia aceluiaşi Esrig. Şi tot David Esrig începuse pregătirile pentru «En attendant Godot», la vremea când a ales libertatea - aşa că peste câţiva ani, sub coordonarea lui Grigore Gonţa, cei doi nedespărţiţi prieteni şi mari actori au pus totuşi în scenă spectacolul, încercând să aplice notaţiile din caietul de regie rămas în posesia lor. Dincolo de unele soluţii discutabile de finalizare scenică, ne-au dăruit un Estragon şi un Vladimir cum poate nici chiar Beckett nu visase...



Ce avea Dinică, de era atât de mare? De unde-i venea...? Greu de răspuns, greu de definit - omul era pur şi simplu un avatar al desăvârşirii.

Cele aproape o sută de filme (doar trei mai lipseau!) în care a apărut între 1964 şi 2010 (când aşteptam să-l vedem în Tillius, din "The Mouth of Truth", de Noah Kadner), s-au plasat în mod inevitabil pe întreaga scală valorică, de la zero la zece - însă chiar şi în cele mai slabe, Dinică rămânea Dinică. Oricât de fuşerit scenariul, oricât de ineptă regia, oricât de însăilată post-procesarea, nimic nu-l putea face să se compromită. Era una cu profesiunea şi arta dramatică. Pe întreaga sinusoidă astfel parcursă, strălucesc în continuare Bastus, Stănică Raţiu, Lăscărică, Călăreţu, Paraipan, Salamandră, Butnaru, Tăticu', Diplomatul, Ion, Nae Girimea, N.M. Sisescu, Georges, Magnificenţiu, Vasile Potop, Mache Puzderie, Căpălău, Nae Gheorghidiu, Pavel Puiuţ, Aurică Fieraru - şi atâţia alţii...

Pagina
1 2

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Lucian333 pe 10 noiembrie 2009 16:42
Frumos articolul Mihnea, sa-i fie tarana usoara maestrului Dinica, altul ca el nu o sa mai existe.
claudiu-daniel-lugoj pe 10 noiembrie 2009 16:43
pacat Dumnezeu sal odihneasca.
Ale pe 10 noiembrie 2009 16:45
Dumnezeu sa-l ierte!.....A fost un actor Exceptional cu E mare...o sa ne lipseasca...Sa se odihneasca in pace!
ralux pe 10 noiembrie 2009 16:49
:(( Dumnezeul sa-l ierte...cel mai bun actor roman:(
andreea ioana pe 10 noiembrie 2009 16:51
dumnezeu sa-l ierte! toti oamenii buni se duc primii ,,, ca sa fie mai aproape de Dumneze :(
redmen pe 10 noiembrie 2009 17:01
Trist.
ana54 pe 10 noiembrie 2009 17:08
dumnezeu sa-l odihneasca
cristi pe 10 noiembrie 2009 17:10
trista zi...alt maestru pleaca dintre noi...sigur nu o sa fie singur acolo sus...
toni pe 10 noiembrie 2009 17:17
DUMNEZEU SA IL ODIHNEASCA!
trandafiru galben pe 10 noiembrie 2009 17:25
- Dumnezeu e suparat pe noi... Sper ca maestru sa il mai bucure.. si sa ne puna o vorba buna la fel ca mari actori care au parasit scena mult prea timpuriu ,,, * Condoleantee :(:(
alexandru pe 10 noiembrie 2009 17:27
Plangem de dorul lui. Dumnezeu sa il odihneasca
Enachi S. Daniel pe 10 noiembrie 2009 17:35
Ne-a lasat o mostenire inestimabila in filmoteca romaneasca; personal ii voi fi recunoscator pe vecie pentru acest lucru.
doi_mytyci pe 10 noiembrie 2009 17:40
am "crescut" cu filmele acestui MARE ACTOR care alaturi de ceilalti artisti ai generatiei sale, au scris istoria filmului si teatrului romanesc. "Ieri" ii vedeam in filme tineri si frumosi, azi aud cum Domnul ii cheama la EL . Sper ca existenta noastra sa nu se termine aici iar, cind v-om ajunge si noi acolo sa-i vedem asteptindu-ne cu nou spectacol.
codrin pe 10 noiembrie 2009 17:41
a fost unul dintre cei mai talentati actori imi pare foarte rau pentru ce sa intamplat am ramas socat cand am auzit.sa-i fie tarana usoara!!!!multe condoleante si familiei.
spirid72 pe 10 noiembrie 2009 17:47
Drum bun maestre.
laurentiu pe 10 noiembrie 2009 17:52
Sa-i fie tarana usoara!
alex pe 10 noiembrie 2009 17:53
A fost si este cel mai mare actor roman .Dumnezeu sal odihneasca.
3ndo pe 10 noiembrie 2009 17:56
si ce voce... s-a dus sa cante romante cu maestrul iordache.
stalker74 pe 10 noiembrie 2009 18:01
Disparitia lui ma face sa ma gandesc la Stefan Iordache.....Ce personalitati teribile!!! S-au hranit cu arta dramatica si s-au epuizat pe altarul ei. Acelasi destin , sa-mi fie iertata parafraza, unul in esenta indoit in persoane.Fie ca tarana sa nu-i fie mai grea decat colbul uitarii.
skrap pe 10 noiembrie 2009 18:03
Asta e Romania, apreciem si vedem ce a facut un om dupa ce moare, nu stim sa apreciem adevaratele valori ale romaniei, toata ziua apar in presa personaje gen jiji becali, sexy braileanca, si alte valori pe care le apreciati voi in romania, voi astia care faceti rating acestor oameni de nimic, pun pariu ca nu ati vazut un film cu Gheorghe Dinica, va place toata ziua sa va uitati la emisiuni gen sueta cu bahmu sau mai stiu eu ce emisiuni, cumparati-va filme cu acesti oameni, facute de Sergiu Nicolaescu sa vedeti ce inseamna adevaratele valori ale romaniei, nu gigi becali sau sexy braileanca.
skrap pe 10 noiembrie 2009 18:05
R.I.P Gheorghe Dinica, sa te odihnesti in pace, condoleante familiei.
bogdan pe 10 noiembrie 2009 18:11
sa-i fie tarana usoara si condoleante familiei
Daya_liebe_musik pe 10 noiembrie 2009 18:15
Dumnezeu sa-l odihneasca`:(
imi placea cum interpreta`:|
:((((

Rau pe 10 noiembrie 2009 18:16
Stii ce e mai trist ?? ca vad ca in urma acestot mari actori..nu mai vine nimeni din urma , doar telenovele si rahaturi ..pacat ..
Marius pe 10 noiembrie 2009 18:28
Dumnezeu sa-l ierte !unul dintre cei mai mari actori romani........
Eugen pe 10 noiembrie 2009 18:35
Astazi am pierdut un mare actor,un maestru al actoriei,un om deosebit

Dumnezeu sa-l odihneasca

florin pe 10 noiembrie 2009 18:37
Dumnezeu sa-l odihneasca ! a murit un monstru sacru al teatrului nostru ! inegalabil !
luka pe 10 noiembrie 2009 18:43
tot respectul maestre odihneste te in pace.
Radu47hitman pe 10 noiembrie 2009 18:47
Dumnezeu sa-l odihneasca.

Multe cuvinte frumoase si calde se poate spus despre acest actor (unic, in felul lui), dar spun numai una, a fost, este si va ramane meretu pentru mine cel mai bun dintre cei mai buni actori ai cinematografiei romane...

Odihnestete in pace

george pe 10 noiembrie 2009 18:56
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace. f. mare pacat, se duce toata avutia romaniei:(
music.is.my.life pe 10 noiembrie 2009 19:00
un articol reusit care ilustreaza destul de bine viata maestrului Gheorghe Dinica.
a murit o mare stea a tratrului si a filmului romanesc......mare pacat....

javrek pe 10 noiembrie 2009 19:04
respect pentru cei care au spus numai cuvinte de lauda la adresa maestrului(toata lumea d fapt...).
azi poporul roman a pirdut unul dintre actorii care au pus bazele teatrului romanesc, care oriunde aparea era ovationat minute in sir(in urma cu ceva vreme a urcat pe scena la teatru a salutat publicul cu un umil "buna seara!"-ATAT!!!, dupa care a fost aplaudat vreme de peste 10 minute la rand de spectatoriii prezenti in sala de spectacol... asta era omul, unicul Gheorghe Dinica.
am avut placerea sa-l intalnesc in facultate si sa-i strang mana. m-a uimit cu felul lui de a fi, cu modul in care trata orice dialog, orice tema , pur si simplu de felul in care vorbea... am ramas marcat, cu toate ca recunosc-nu am fost la nici o piesa de teatru a dansului insa am vazut multe filme care l-au avut ca protagonist...
DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE!!!

Mona pe 10 noiembrie 2009 19:09
Dumnezeu sa-l ierte! :((
o admiratoare pe 10 noiembrie 2009 19:10
Dumnezeu sa il odihneasca...va fi mereu in inima mea...am vrut mereu sa il intalnesc dar se pare ca soarta nu a fost de partea mea...insa cu siguranta a fost un om de mare valoare..DUMNEZEU SA IL ODIHNEASCA!!
porumbitzza pe 10 noiembrie 2009 19:11
Toti marii actori se duc...unul cate unul :( RIP
Georgiana pe 10 noiembrie 2009 19:12
Dumnezeu sa-l ierte!
ds pe 10 noiembrie 2009 19:15
imi pare atat de rau pt GHEORGHE DINICA.
adi pe 10 noiembrie 2009 19:16
Dumnezeu sa-l aseze de-a dreapta Sa
marcusARCUS pe 10 noiembrie 2009 19:21
Un gigant al filmului romanesc.Dumnezeu sa-l odihneasca...
Gabi pe 10 noiembrie 2009 19:23
Sa-i fie vesnicia luminata! Toti trecem prin viata in viteza, unii insa lasa ceva in urma, asa cum a facut actorul Gheorghe Dinica. Din pacate marile valori se sting pe rand, iar scena romaneasca ramane goala. Pentru Gheorghe Dinica cortina a cazut pentru ultima oara.
rikjardr pe 10 noiembrie 2009 19:28
un bun artist,un bun om
Andreyutzz pe 10 noiembrie 2009 19:30
un mare om al Romaniei...
DUMNEZEU sa-l ierte!

anca maria pe 10 noiembrie 2009 19:37
Un om adevarat pe care cred cu tarie ca il vom iubi cu totii, vesnic. Aceasta personalitate a Romaniei Gheorghe Dinica va trai mereu in sufletele noastre deoarece ne-a facut si pe noi, cei foarte tineri, sa-l iubim cu adevarat si sa ne rugam in momentele in care acesta era in spital sa se faca bine. Un gigant. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
Adi pe 10 noiembrie 2009 19:45
O forta in industria cinematografica. Un actor cu totul si cu totul de aur. Condoleante familiei. Dumnezeu sa-l ierte.
danutz_zeus pe 10 noiembrie 2009 19:47
Mare actor. Dumnezeu sa-l odihneasca.
Marius pe 10 noiembrie 2009 19:54
S-A STINS UN MARE ACTOR AL CINEMATOGRAFIEI ROMANESTI DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA.
ralu_bby pe 10 noiembrie 2009 19:55
Un mare actor. Dumnezeu sa-l odihneasca. Pacat ca se sting tot mai multi actori buni.
cuckoo'nest pe 10 noiembrie 2009 20:05
cel mai bun actor roman.sa se odihneasca in pace
Un fan pe 10 noiembrie 2009 20:18
Plang ...
ALEX VLASCEANU pe 10 noiembrie 2009 20:19
PT ACEST ACTOR NU EXISTA CUVINTE DE LAUDA
ALEX VLASCEANU pe 10 noiembrie 2009 20:21
NU S-AU INVENTAT CUVINTE DE LAUDA .....
Popica Paula Diamanta pe 10 noiembrie 2009 20:28
Dumnezeu sa-l iarte...a fost un MARE ACTOR
andreea pe 10 noiembrie 2009 20:31
doamne nu am crezut si nu am vrut sa traiesc clipa cand va muri dinica al nostru ....dummnezeu sa il ierte ...te vom iubi mereu ...
adige pe 10 noiembrie 2009 20:32
Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca. Am plans si pang dupa toate valorile acestei tari TITANI celebrii si mai putin celebrii. Durerea mea este ca se duce o generatie de aur si ramane o generatie de telenovelisti, manelisti, creiere spalate si usor de manipulat. Dar, asta nu schimba nimic. Maieste, mai lasa-i pe Albulescu, Beligan, Rebenciuc si alti colegi contemporani ai acestei generatiei minunate care impreuna ati punctat prezentul si eternitatea cu harul vostru. Mai lasa-i se ne bucure sufletele. :(( :(( :((
freza pe 10 noiembrie 2009 20:39
un om mare, un mare caracter...................... sa ii fie tarana usoara
Kramer pe 10 noiembrie 2009 20:41
De un an, se sting mari actori ai cinematografiei romanesti. Ilarion Ciobanu, Stefan Iordache, Nicu Constantin si acum e randul maestrului Dinica. Dumnezeu sa-l odihneasca! Pe el si pe toti ceilalti mari actori care s-au stins in ultimul timp. Au mai ramas Jean Constantin, Sebastian Papaiani, Nicolaescu si inca cativa care inca nu imi vin acum in minte. Sunt trist si furios ca mor cei care nu merita!
Yoneel pe 10 noiembrie 2009 20:43
Un adevarat maestru! Odihneascase in pace!
Sudicul pe 10 noiembrie 2009 20:46
Sa te odihnesti in pace maestre..o mare pierdere..
"'Am mai si ras de-o nerozie,
Am fost bogat, am fost falit
Si-n toat-a lumii nebunie,
Eu publicul mi l-am iubit.'"

sc_iulian pe 10 noiembrie 2009 20:48
A fost un actor bun si un om bun, dumnezeu sa-l odihneasca in pace si sa-i fie tarina usoara din pacate tot mai multi actori buni incep sa dispara!!!!
mada pe 10 noiembrie 2009 20:53
a fost unu din ce`i mai mari actori "Ai epocii de aur" Dumnezeu sa`L odihneasca!
Don.Punktuletz pe 10 noiembrie 2009 20:55
regrete eterne
Scarlett14 pe 10 noiembrie 2009 20:58
Dumnezeu sa-l odihneasca!
Calbeaza Vlad pe 10 noiembrie 2009 21:03
dumnezeu sa-l odihneasca
SERGIU pe 10 noiembrie 2009 21:07
UN OM MARE NU MAI ESTE PRINTRE NOI .
SA FACEM SI NOI MACAR UN SFERT DIN CE A FACUT EL
PENTRU OAMENI .
" AVEM NOI GRIJA DE DON' SEMACA."
RESPECT "LASTARICA" .
TRAESTI PRIN NOI.

par4zi7u pe 10 noiembrie 2009 21:10
Condoleante familiei si Dumnezeu sa-l odihneasca in pace...
A fost si va ramane unul dintre cei mai buni actori romani

andy pe 10 noiembrie 2009 21:12
vestea asta cutremuratoare ma lasat fara cuvinte tot ce pot spune acuma e :
DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA

Adrian-Felix pe 10 noiembrie 2009 21:13
Dumnezeu sa-l odihneasca!.Pacat ca divinizam geniile si ne dam seama de valoarea lor atunci cand nu mai sunt printre noi.Sa ne fie RUSINE!
dany pe 10 noiembrie 2009 21:16
un mare actor......un profesor pentru toti actoii....NU TE VOM UITA NICIODATA,VEI RAMANE MEREU IN INIMELE NOASTRE.....dumnezeu sa-l ierte!!!!!!
virgiliu pe 10 noiembrie 2009 21:17
Am urmarit, cred, toate filmele in care a jucat regretatul Gheorghe Dinica alaturi de alti regretati actori si ceea ce este dureros e faptul ca dispar adevarati OAMENI si ARTISTI ai scenei (ecranului) romanesc. Ceea ce este acum pe ecrane este doar butaforie ieftina... D-zeu sa-l odihneasca! si sper sa nu mai auzim asa de curand de vreo alta disparitie...
BALDO pe 10 noiembrie 2009 21:18
DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA ,MARE ACTOR ,MARE RENUME. PACAT MAI PUTE SA NE BUCURE UN TIMP.
golano_catany pe 10 noiembrie 2009 21:21
S-a mai stins o stea din pacate. putini mai erau in romania, pacat , mare pacat. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!!!!
Raluca pe 10 noiembrie 2009 21:23
Desi am 24 de ani...am avut prilejul si onoarea sa-l prind in viata pe acest mare TITAN al filmului si teatrului romanesc.Am plans cand a murit Pintea, am plans si acum...se pare ca Dumnezeu a inceput sa-i cheme pe ei...pe TITANI...pe MAESTRII...pe MONSTRII SACRTII...pe oamenii care in infinita lor modestie ne-au facut vietile mai frumoase...ne-au facut sa plangem sau sa radem prin talentul lor care nu incape in tipare...Acesti oameni sunt actorii din garda veche...ADEVARATII ACTORI...Odata cu disparitia lui Gheorghe Dinica...Romania si-mi permit sa spun ca lumea...este mai saraca...Mare pacat...Defapt nu exista cuvinte care sa exprime regretul si supararea din sufletele romanilor si oamenilor apropiati Maestrului...Dumnezeu sa-l odihneasca...De pe cer a mai cazut o stea...
unleasheD pe 10 noiembrie 2009 21:26
odihneasca-se-n pace !
pedro pe 10 noiembrie 2009 21:28
am crescut cu filmele maestrului nu imi vine sa cred am un gol imens in suflet dar un spatiu f mare in bibleoteca unde am f multe filme romanesti dumnezeu sa l ierte sa i fie tarana usoara
mwBoy pe 10 noiembrie 2009 21:36
Rest In Peace!Sa-l ierte dumnezeu!
Ady pe 10 noiembrie 2009 21:37
Ce-a fost a fost, ce este e, si va mai fi in consecinta, nu intreba sa stii de ce ca nici nu poti si nici nu-i bine. Dumnezeu sa-l odihneasca.
gr8abyss pe 10 noiembrie 2009 21:42
nu-mi vine sa cred...dumnezeu sa-l odihneasca
cristi nike pe 10 noiembrie 2009 21:43
Dumnezeul sa-l ierte...cel mai bun actor roman
Catalin pe 10 noiembrie 2009 21:44
Dumnezeu sa te odihneasca in liniste si pace ,Maestre!!!Imi apare in memorie rolul sau formidabil din Filantropica .Nu avem noi ani de viata ,pe cate filme bune a facut acest om!!!
TI pe 10 noiembrie 2009 21:54
Dumnezeu sa-l odihneasca! Am sperat ca medicii nostri l-ar fi putut salva. Se vede treaba insa ca a fost imposibil.
L-am vazut pe maestrul Dinica in aproape toate piesele de teatru in care a jucat, incepand cu Nepotul lui Rameau, in regia lui Esrig. In fiecare rol aveai impresia ca rolul i se potriveste ca o manusa. Parca ar fi fost scris exact pentru dumnealui. La fel si rolurile din filme. Nu pot sa-l uit in rolurile Stanica Ratiu, Diplomatul, Lascarica, Nae Girimea, Puiut si-atatea altele. A fost unic ! Nu poate fi asemanat cu nici un alt actor. Pacat ca nu mai vad nici un tanar actor de valoarea celor care ne parasesc !

Tudor V pe 10 noiembrie 2009 22:08
Un om extraordinar, un actor inegalabil, cel putin pentru Romania !
Sa-ti fie tarana usoara, Maestre !

Radu_Mosieru pe 10 noiembrie 2009 22:12
Un ACTOR EXTRAORDINAR!!!
Nole Andrei pe 10 noiembrie 2009 22:13
Nu e nimic de spus...s-a dus unde e bine Dumnezeu sa-l ierte
Catalin pe 10 noiembrie 2009 22:14
pleaca unul cate unul marii actori
acolo SUS o sa fie apreciati asa cum trebuie

alex pe 10 noiembrie 2009 22:20
Un caracter RAR intalnit ...o sa ne lipseasca
GBooya pe 10 noiembrie 2009 22:22
Legendele nu mor niciodata.
Gallaxy Creator pe 10 noiembrie 2009 22:24
Sa-i fie tarana usoara! M[ tem c[ in urmatori 2-3 ani vom avea foarte multe decese printre artistii autohtoni de valoare.
costy pe 10 noiembrie 2009 22:30
dumnezeu sa-l ierte ce alt ceva mai putem spune
bucataru andrei pe 10 noiembrie 2009 22:33
a fost un om cu caracter RAR.Dumnezeu sa-l ierte
sabin pe 10 noiembrie 2009 22:39
disparitia acestui mare om mi-a lasat intr-adevar un gol in suflet si cand ma gandesc la disparitia lui simt ca lipseste ceva din mine :(........
Iancu Marcel pe 10 noiembrie 2009 22:52
Ramas Bun Maestre. R.I.P din Galati
Delia pe 10 noiembrie 2009 22:56
Chiar daca Dumnazel l-a chemat la El,Dinica va ramane mereu cu noi prin mostenirea pe care ne-a lasat-o iar noi suntem datori sa nu-l uitam.
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace si sa-i dea pace vesnica!

chitalucia pe 10 noiembrie 2009 22:59
Dumnezeu sa-l odihneasca
ce se intampla? Ii pierdem chiar pe toti? si atat de repede, unul dupa altul. Adi Pintea, Florian Pitis, Stefan Iordache, Nicu Constantin, Ilarion Ciobanu si nu am loc sa-i amintesc pe toti.

Paul Leonte pe 10 noiembrie 2009 23:48
Un actor extraordinar, un om extraordinar, un talent gigantic. Odihneste-te in pace Domnule Gheorghe Dinică
misu590 pe 10 noiembrie 2009 23:50
Am urmarit "inima de tigan" si "regina" doar pentru DINICA ,MORARU ,CERCEL, ,ZAMFIRESCU ,VISU..actori care mi-au bucurat viata....ce poti sa mai zici la asa o pierdere,iti multumesc MAESTRE petru tot. Dumnezeu sa te aiba in gratii si acolo sus!
zanescu bogdan pe 11 noiembrie 2009 00:02
sa ii fie tarana usoara! a fost mare si el stie ca talentul va merge la altul ! va mai veni un maiestru!
Ploscariu Silviu-Ionut pe 11 noiembrie 2009 00:04
S-a stins astazi unul dintre cei mai mari actori ai "Lumii".Va rog pe toti sa ii transpitem un ultim omagiu acestiu brav actor Gheorghe Dinica .Dumnezeu sa iti lumineze calea maestre si sa te aiba in grija
Claudiu Alecu pe 11 noiembrie 2009 00:07
ODIHNESTE-TE IN PACE MAESTRE !
Bibicu pe 11 noiembrie 2009 00:14
S-a mai stins o stea, inca un mare actor ne-a parasit scarbit probabil de asa zisele valori pe care televiziunile si ziarele din tara aceasta le promoveaza (promovom prostia si incultura) si ne aducem aminte de adevaratele valori doar cand le pierdem, Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
Bogdan Tarcomnicu pe 11 noiembrie 2009 00:19
A fost un actor celebru....nu l voi uita niciodata...
ate pe 11 noiembrie 2009 00:22
imi pare rau :(
Gutuleanu Laura pe 11 noiembrie 2009 00:30
Mare OM,o mare valoare a poporului roman!!!
Ne vom aminti mereu de dumneavoastra Domnule Gheorge Dinica si veti ramane in sufletul nostru!

claudio pe 11 noiembrie 2009 00:34
o sa ramana pentru todeauna in amintirile noastre,cel mai mare actor roman,Dumnezeu sa-l odihneasca.
Gutuleanu Cristi pe 11 noiembrie 2009 00:40
Fara prea multe cuvinte...un caracter cum nu cred ca mai exista altul..afland acum care a fost viata domnului Dinica,o valoare fara de margini,un OM extraordinar din toate punctele de vedere,actor desavarsit si cu un mare noroc de a traii alaturi de o femeie mai mult decat deosebita care l a iubit si l a ingrijit pana in ultima clipa!Cu mult respect pentru un exemplu de iubire totala!
cristanu78 pe 11 noiembrie 2009 00:46
RAMAS BUN MAESTRE!
eu pe 11 noiembrie 2009 01:17
ma facut sa rad tot timpu
mAIMUTZOIUL pe 11 noiembrie 2009 01:20
S-a dus sa mature praful stelelor alaturi de Stefan Iordache...
Virgil pe 11 noiembrie 2009 01:32
Sa mai stins o stea ... ! Nu e de comentat nimic ! Dumnezeu sa-l Odihneasca !
Horia pe 11 noiembrie 2009 01:35
Asa se intampla cand pleaca dintre noi un om mare. Pleaca cu o parte din sufletul nostru.
dragosm69 pe 11 noiembrie 2009 02:05
iarta-ne Maestre! Drum bun...
Astalavista pe 11 noiembrie 2009 02:22
DUMNEZEU SA-L ODHNEASCA!
adita pe 11 noiembrie 2009 02:51
Dumnezeu sa -l ierte
Alex pe 11 noiembrie 2009 03:37
dumnezu sal odihneasca imi pare rau ca a facut filme frumoase
Mikey pe 11 noiembrie 2009 08:33
Cu tine am crescut maestre...Oameni ca tine nu ar trebui sa moara niciodata!
Kristin pe 11 noiembrie 2009 09:08
Dumnezeu sa il ierte! sa mai stins un actor roman acum au mai ramas prea putini..........
deea_bluesky15 pe 11 noiembrie 2009 09:20
Dumnezeu sa-l ierte!
ionika pe 11 noiembrie 2009 09:28
Dumnezeu sa`l odihneasca in pace si sa`i dea multa liniste sufleteasca!
Dumnezeu sa`l ierte!

claudia pe 11 noiembrie 2009 09:34
UN ACTOR DE EXCEPTIE ! D-zeu sa-l odihneasca in pace!
kosmin pe 11 noiembrie 2009 10:14
dumnezeu sal ierte
lauradeea pe 11 noiembrie 2009 10:31
s-a mai stins o valoare...:((
ilustra.films pe 11 noiembrie 2009 12:32
Odihneasca-se in pace! :(
SPINCKY pe 11 noiembrie 2009 13:05
Unii artisti mor asa de repede Anca Parghel,Michael Jackson,Gheorghe Dinica Maestrul Dumnezeu sa-l ierte a fost printre cei mai buni actori romani.Odiihneasc-se in pace
Adrian din Iasi pe 11 noiembrie 2009 13:17
Un colos al cinematografiei internationale care din pacate sunt convins ca nu se va mai naste altul......... E greu sa te gindesti ca e adevarat si totusi mass media te aduce la realitate cu o duritate de neimaginat. Cineva spunea ca el nu a fost un actor ci o persoana atinsa de aripile ingerilor asa cum a fost si cu Amza,Caragiu,Radulescu.....Dzeu sa l odihaneasca in pace.......ADIO MAESTRE
Nicoleta pe 11 noiembrie 2009 13:42
Vestea ca Maestrul e grav bolnav m-a intristat.. Am sperat ca-si va reveni.. Chiar acum o luna am vazut un film cu Maestrul Dinica si am ras la toate replicile sale... Nu mai vazusem acest film vreodata si am promis ca-l voi vedea si a2a oara.. Pacat ca nu-i pot multumi pentru marele sau talent actoricesc cu care l-a inzestrat Bunul Dumnezeu ! Dumnezeu sa-l odihneasca in pace si sa aiba grija de sotia sa de acolo din ceruri!
giani pe 11 noiembrie 2009 13:44
un monstru al cinematografiei si tearului,dumnezeu sa aiba grija de el,pacat am pierdut un mare om
iuliananapruiu pe 11 noiembrie 2009 13:46
Odata cu moartea domnului Gheorghe Dinica a murit o mare parte a culturii romanesti. Pacat! De cate ori venea in Constanta, ma duceam la piesele de teatru in care juca. Facea lumea sa stea in picioare sa aplaude minute intregi. Probabil ca il ungea la inima sa auda ropotele de aplauze pe care le primea prin mesajele care le transmitea prin intermediul personajelor interpretate. A fost un actor complex. In orice rol juca stia sa se puna in pielea personajelor. Comedie, drama, actiune, erau floare la ureche pentru el, le juca cu pasiune pe toate. Nu stiu ce om a fost in viata personala, dar sunt sigura ca familia lui va simti un gol imens dupa pierderea lui. Condoleante tuturor cunoscutilor!
virgilica pe 11 noiembrie 2009 13:51
Da,s-a suit la stele unul dintre ,,ingerii" scenei.
DORMI IN PACE,SUFLET BLIND...

ovidasu pe 11 noiembrie 2009 15:16
demonstratie vie ca dintr-un om simplu se ajunge un geniu.daca s-a scris si in new yorck times despre moartea sa ce sa mai discutam.oameni prea mari.adevarata vedeta adevarata stea.caracter talent .Dumnezeu sa-l ierte
florin pe 11 noiembrie 2009 15:24
dumnezeu sa il ierte
DJ91RDU pe 11 noiembrie 2009 16:13
era de asteptat la cate complicatii au aparut dupa internarea in spital..
Dumnezeu sa-l odihneasca

Lordy'S pe 11 noiembrie 2009 16:29
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace. Toti mari nostri actori se duc incet-incet, dar am speranta ca sunt intr-un loc minunat. Vor ramane in sufletele noastre mereu.
alice999 pe 11 noiembrie 2009 16:44
Foarte trist!Dumnezeu sa-l odihneasca!
littleangel8910 pe 11 noiembrie 2009 16:50
Sincere condoalente familiei si regrete imense ca nu a apucat sa ne incante in continuare maestuos cu talentul sau.... Dumnenezeu sa il odihneasca!!
jamy pe 11 noiembrie 2009 17:30
Dumnezeu sa.l odihneasca.
vlad pe 11 noiembrie 2009 17:46
Cel mai mare pacat este ca nu exista nimeni in urma lui ca sa-i ia locul. Mare actor !!!!!! Se duce generatia de aur si ramanem fara nimic :(( .
Gabriel David pe 11 noiembrie 2009 17:57
Maestrul a plecat chemat de Dumnezeu. Rugam pe Bunul Dumnezeu sa-l ierte si sufletul sau sa fie mantuit! Cindva ne va incinta din nou cu prezenta lui, dar probabil intr-un rol pe care nici un om viu nu si-l poate imagina acum. Cu respect deosebit ne rugam ca Dumnezeu sa-l miluiasca in mare mila Lui. Slava Sfintei Treimi, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, Maicutei Domnului Fecioarei Preacurata Maria ajutatoarea noastra si tuturor Sfintilor si Ingerilor Amin!!!
mariius pe 11 noiembrie 2009 18:07
Dumnezeu sa.l ierte.
jbjohn88 pe 11 noiembrie 2009 18:17
ieri a fost ziua mea.. ce mai zi.. in care moare cel mai carismatic actor roman pe care il stiu.. frumos articolul cu toate ca nea' dinica nu cred ca ar fi folosit asemenea fraze impopotonate.. un om sincer si o carisma inegalabila la noi.. sa-i fie tarana usoara
madanicola pe 11 noiembrie 2009 18:48
Nu cred ca exista cuvinte care sa descrie talentul marelui Gheorghe Dinica . Cu totul ca a plecat noua ne-a lasat melodiile si filmele lui .
Nu conteaza pe 11 noiembrie 2009 19:02
Gusturile nu se discuta. Am vazut multe filme romanesti, in multe a jucat si Dinica dar pur si simplu nu mi-a placut in nici unul, ca si actor nu l-am putut suporta. Ca si om...nu stiu, nu l-am cunoscut. Sper sa nu-mi sariti in cap...e doar parerea mea
Andreea pe 11 noiembrie 2009 19:16
Pacat! A mai murit un geniu! Dumnezeu sa il odihneasca!
alin pe 11 noiembrie 2009 19:36
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace ! Probabil s-a stins din viata cel mai mare actor roman din toate timpurile :(
marius (gilles) pe 11 noiembrie 2009 19:50
la daci era un obicei pe care eu il consider extraordinar--cand murea cineva lumea nu plangea, nu se tanguia,ci se bucurau pentru ca acel om s-a dus in lumea ingerilor--ce isi poate dori un om mai mult in viata pamanteasca decat acest lucru---cred ca am fi egoisti dak numai noi am fi binecuvantati cu acest mare geniu--s-a dus sa inveseleasca si ingerii si pe dumnezeu-------

sa te odihnesti in pace ,Gheorghe Dinica, sa te odihnesti in pace!

mihaighm pe 11 noiembrie 2009 20:04
un mare actor,de ex."eu sunt domn semaca,lascarica",sa-i fie tarana usoara,odihneascase in pace.
Kalrak pe 11 noiembrie 2009 20:10
Sper sa aiba parte de o calatorie placuta.
angellina4me pe 11 noiembrie 2009 20:38
Dumnezue sa-l odihneasca in pace,a fost un mare actor,imi placea tare mult,condoleante familiei...
trandafir pe 11 noiembrie 2009 20:39
ODIHNA USOARA MAESTRE
Andrei pe 11 noiembrie 2009 20:49
Dumnezeu sa-l odihneasca. Ce distributie e acolo sus!
Vlad pe 11 noiembrie 2009 21:47
Dumnezeu ii ia pe toti cei cu care noi ne putem mandrii si cei care au reusit sa dea o pata de culoare acestei tari. Acest Mare Domn merita sa i se uite vizita de catre cea imbracata in negru! Mare Pacat!! Sa fie linistit acolo sus!
darkrobert pe 11 noiembrie 2009 21:52
Foarte trist :))))) Dumnezeu sa-l ierte
Andrei pe 11 noiembrie 2009 22:03
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace si sa-l ocroteasca.......totzi ajungem acolo indiferent de ce suntem actori , deputati , presedintzi , star de cinema .....toti suntem oameni si ne ducem acolo ....tocmai de aceea trebuie sa ne respectam unii pe altii ...si sa ne bucuram de viata ...in fiecare secunda ...Multumim Gheorghe Dinica pentru ca ne-ai bucurat cu toate filmele in care ai jucat ...multumim pentru tot ce a fost Gheorghe Dinica !!!
Razvan pe 11 noiembrie 2009 22:08
Dumnezeu sa te odihneasca mare maestru
lordico pe 11 noiembrie 2009 22:19
Pentru mine Maestrul Dinica va muri numai la moartea mea... pana atunci, prin tot ceea ce a facut si a lasat posteritatii si sufletului meu, va trai si va canta romante neincetat! Intru multi ani, Maestre, si de acolo de sus mai trimite-ne cate un DVD cu tine si cu cei pe care Dumnezeu ni i-a luat in ultimii ani...
romario pe 11 noiembrie 2009 22:52
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace
Lord_Picollo pe 11 noiembrie 2009 23:01
un adevarat maestru
daniel pe 11 noiembrie 2009 23:19
A fost intr-adevar un actor foarte talentat. intr-adevar un mare talent a disparut din Romania. Foarte trist.
djdoru2002 pe 11 noiembrie 2009 23:46
Privind retrospectiv, GHEORGHE DINICA a fost si va ramane, pentru cinematografia romaneasca, ACTORUL care a jucat, care si-a trait realmente rolurile, in majoritatea filmelor importante din ultimele 4 decenii. Sper, dar nu cred, ca se va naste, intr-un viitor apropiat, un actor cu naturaletea, modestia si unicitatea pe care le-a dovedit DOMNUL DINICA. Oare ce se intampla in sufletul regizorului Sergiu Nicolaescu, cand se duc dintre noi, unul cate unul, marii actori din filmele sale: Gina Patrichi, Gheorghe Dinica, Amza Pellea, George Constantin, Ovidiu Iuliu Moldovan, Stefan Mihailescu-Braila, Colea Rautu, Ilarion Ciobanu, Octavian Cotescu, Emanoil Petrut, Gheorghe Cozorici, Ernest Maftei, Stefan Iordache, Stefan Banica, Silviu Stanculescu, Cornel Coman, Constantin Rautchi, Puiu Calinescu, Ion Marinescu ? Dumnezeu sa-i odihneasca pe MAESTRUL GHEORGHE DINICA si pe partenerii lui plecati in eternitate...
Alex pe 12 noiembrie 2009 00:11
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace
Simona-Niculescu pe 12 noiembrie 2009 09:58
Am citit undeva, acum mult timp, o fraza care mi-a ramas intiparita in minte si care, intr-un fel, iti mangaie sufletul in astfel de momente. Este cum nu se poate mai potrivita pentru maestrul Dinica
"Dumnezeu ia din cand in cand oamenii buni de pe Pamant, pentru a inlocui stelele care au obosit."
Iar eu nu pot decat sa spun decat : "Noapte buna, dulce print! Odihneste-te in cantul cetelor de heruvimi!"

angesa pe 12 noiembrie 2009 10:01
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
Inca un "monstru sacru" paraseste lumea asta "murdara", ce bine pentru el , rau pentru noi , si o lasa pustiita ,si asa nu sunt repere morale prea multe .....

NinaCho13 pe 12 noiembrie 2009 10:14
Un simplu RAMAS BUN...Cuvintele sun acum de prisos.
Ai toata admiratia mea tinere si vesnic om!
RAMAS BUN...

ArabelaMotan pe 12 noiembrie 2009 12:22
Odihneste-te in pace maestre, nu te vom uita niciodata! Multumim pt frumoasele amintiri care ni le-ai lasat!
scarlet pe 12 noiembrie 2009 13:08
in ziua in care a murit gheorghe dinica, am vazut la tv cativa actori care si-au transmis regretul, socul, durerea in memoria lui. i-am vazut acesti actori mari, din vremea copilariei mele, atat de imbatraniti fata de cum ii stiam eu din filme, incat ma gandesc cu groaza ca ei vor pleca rand pe rand dintre noi, si in urma lor vor ramane prea putini care sa le fi preluat maiestria.
regret enorm disparitia maestrului dinica, fiindca datorita modestiei lui ne-a lasat in urma roluri reale, adevarate care ne ajung la suflet neconditionat, neprefacut... asa curat cum era omul acesta.
sa te odihnesti in pace Omule... o sa ne lipsesti tare mult!

razvan pe 12 noiembrie 2009 13:21
Dumnezeu sa il ierte pe maistru DINICA....sau NEA AURICA.....:(
Didelu pe 12 noiembrie 2009 13:38
R.I.P ! Un adevarat monstru sacru ! Condoleantze familiei ! Pacat ca nu se face atata tamtam ca in cazul lui Michael , ar fi trebuit !
JasonVorhees pe 12 noiembrie 2009 15:43
tot respectul pentru marele maestru.........Dumnezeu sa il odihneasca in pace!
chibitz pe 12 noiembrie 2009 16:15
Odihneasca-se-n pace! Mare actor!
esco27 pe 12 noiembrie 2009 19:03
dumnezeu sa il odihneasca in pace.
dandi pe 12 noiembrie 2009 19:13
R.I.P mie mia placut cum a jucat in "Inima de tigan",REGINA'' restul filmelor nu le-am vazut ca nu eram in generatia aia nscut.

Dar oricum a fost mare actor si DUMNEZREU SA-L ODHINEASCA.

ciprian pe 12 noiembrie 2009 19:26
cel mai mare actor din cate am cunoscut .D-zeu sa-l odihneasca in pace
sorin pe 12 noiembrie 2009 19:35
o pierdere ce nu poate fi inlocuita, un actor care prin felu-i de a interpreta iti trezeste interesul si pasiunea pentru arta cinematografiei, un om deosibit
voctav pe 12 noiembrie 2009 19:45
Magnific,Unic !!!Un adevarat Titan al scenei romanesti! Pacat ca ne aducem aminte de marile valori culturale si spirituale ale neamului nostru decat in momentele cand acestea dispar...
bogdan118 pe 12 noiembrie 2009 21:06
unnul din monsti sacri ai cinematografiei romanesti "nu trage dom Semaca sunt eu lascarica"
Oricine pe 12 noiembrie 2009 21:17
Tot respectu! Dumnezue sa-l ierte!
BTZ pe 12 noiembrie 2009 22:36
Un monstru sacru???prea mic...
Un actor epocal???prea putin spus...
Un maestru???tot nu e de ajuns
Gheorghe Dinica a fost si va ramane zeul cinematografiei si al tetrului din Romania...si tot e prea putin spus.
Gheorghe Dinica reusea sa iasa in fata chiar si cu rolurile negative pe care le avea si umbrea astfel personajul principal si pozitiv.
Dumnezeu sa-l odihneasca iar noua nu ne ramane decat sa privim in continuare numerele de magie ale ACTORULUI Gheorghe Dinica

Adytza pe 12 noiembrie 2009 23:42
O pierdere imensa.... Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!
liviu pe 13 noiembrie 2009 00:37
Dumnezeu sa-l odihneasca.
Katy M pe 13 noiembrie 2009 20:27
Dumnezeu sa-L odihneasca in pace!Unul dintre cei mai valorosi actori din ROMANIA a trecut in eternitate!
Cosmin pe 15 noiembrie 2009 22:31
Dumnezeu Sa-l ierte si sa aiba grija de el acolo sus!
Adio "Diplomatule"!

Adrian pe 13 decembrie 2009 05:35
Dumneze sa-l ierte ..... tot respectu pt maestru !!!!!!
siena pe 9 mai 2011 14:01
Mihnea, atat de frumos, nu poate scrie cineva, decat dintr-o mare iubire ... Am citit abia acum si, chiar daca a trecut o vreme de la acea prea trista zi de noiembrie, scriu cateva cuvinte, ca semn de neuitare si pretuire vie, a Marelui Actor ...
Teatrul-Romanesc ramane un reper stabil si mereu stralucit pentru sufletele noastre bulversate de haosul ramificat din jur.

xxxkl50 pe 15 martie 2012 21:52
Amu am intrat si io pe cinemagia si vreau sa las si io un comentariu despre acest mare actor si nu numa EL mai sunt cei de o varista cu el cum ii numesc eu cei din generatia de AUR a Romaniei din filmul si teatrul romanesc care s-au dus si nu mai sunt printre noi.D-zeu sa-i aiba in paza,s-a le fie tarana usoara,sa se odihneasca in pace.Sunt actori cu care am crescut pe care i-am vzut pe scena,in filme si peste tot la tv cu sourile lor de ne mai descreteau fruntile pe acele vremuri si pina cind au plecat acolo unde le e locul la bunul dumnezeu.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells