„Roxanne”, inedit

de Ştefan Dobroiu în 11 Oct 2013
Plusurile şi minusurile dramei de familie lansate vineri pe ecrane

Primul film de lungmetraj al regizorului Valentin Hotea, cunoscut până acum din televiziune, se lansează pe marile ecrane în această vineri. Iată mai jos o cronică a filmului.

Deşi resortul poveştii sale se petrece în 1989, Roxanne relatează evenimente ce au loc două decenii mai târziu, în 2009: Tavi Ionescu (Şerban Pavlu), un bărbat de 38 de ani care nu prea vrea să se aşeze la casa lui, îşi împarte viaţa între grafica pe calculator, o mamă bolnavă şi Oana, prietena lui, care încă speră ca el să se implice în relaţia lor. Pentru Tavi totul se va complica însă din ziua când se hotărăşte să-şi ceară dosarul de la Securitate: descoperă că ar putea avea un fiu cu o fostă prietenă din liceu.

În 1989, când i se aprind călcâiele după frumoasa Roxana, Tavi îi dedică la Europa Liberă melodia Roxanne a formaţiei Sting. Este turnat la Securitate de un informator, iar liceanul are parte de clipe grele din partea autorităţilor. În 2009, Tavi îşi cere într-o doară dosarul de la arhivele Securităţii şi află, pe lângă faptul că informatorul avea numele de cod Căpitanul, că Roxana ar fi fost însărcinată la momentul respectiv. Posibilitatea să fie tată îi dă viaţa peste cap lui Tavi, care face tot posibilul să afle adevărul, chiar dacă pentru asta trebui să intre cu bocancii în viaţa Roxanei, acum jumătatea unui mariaj fericit cu Sandu (Mihai Călin), un fost coleg de liceu devenit medic, şi mamă a trei copii.

Primul lucru care ne-a venit în minte după vizionare este faptul că Şerban Pavlu a devenit, după apariţia sa în Toată lumea din familia noastră (recent întâmpinat cu cronici pozitive în Franţa) şi după un rol consistent în Câinele japonez (aşteptat pe ecrane weekendul viitor), noul actor de avut în vedere în cinema-ul românesc, după nume mai cunoscute precum cele ale lui Dragoş Bucur şi Bogdan Dumitrache.

Tavi îi permite lui Pavlu să exploreze multiplele faţete ale personajului său: fiu îngrijorat, căci mama (Valeria Seciu, sensibilă ca de obicei) îi este din ce în ce mai bolnavă, adult bântuit de fantoma paternităţii, prieten miştocar, mereu la bere şi biliard cu fostul coleg de liceu Creţu (amuzantul Adrian Văncică), iubit vag indiferent pentru partenera lui (Corina Moise), dar şi victimă a abuzurilor vechiului sistem. Probabil acesta este şi motivul pentru care de obicei atât de relaxatul Tavi vrea atât de mult să afle adevărul şi începe să-i urmărească pe membrii familiei Roxanei: ţinut în întuneric de vechiul regim, i se pare inacceptabil să nu fie la curent cu o informaţie atât de importantă.

Prim film pentru Valentin Hotea, Roxanne este promiţător, dar lasă spectatorul cu impresia că regizorul nu a jucat toate cărţile pe care le-ar fi avut la dispoziţie. Interpretările tuturor actorilor sunt prea reţinute, probabil o decizie regizorală ce urma să fie compensată de o răbufnire finală, numai că atunci când aceasta vine eşuează să convingă. Mai mult, scenariul greşeşte picând într-o nefericită capcană a identităţii informatorului Căpitanul, o alegere mult prea previzibilă pentru a nu dezamăgi sepctatorul.

Deşi ultimul act nu se ridică la înălţimea aşteptărilor, interesant la Roxanne este faptul că se joacă inspirat cu genurile. Rămânând o dramă de familie, cochetează cu filmul poliţist (până la urmă avem un mister şi o investigaţie) şi apasă şi pedala filmului despre liceeni, datorită lui Victor, fiul adolescent al Roxanei, interpretat de un Anghel Damian care le-ar putea reaminti regizorilor români cât de trecută cu vederea este generaţia lui în producţiile Noului Val.

Exploreaza subiecte similare:

Roxanne, Valentin Hotea, Şerban Pavlu, Diana Dumbravă, Mihai Călin, Anghel Damian, Valeria Seciu, Adrian Văncică, Corina Moise

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Disciple pe 11 octombrie 2013 17:48
A formatiei The Police. Nu Sting.
ioannis_stamatogiannis pe 12 octombrie 2013 15:46
Nu-l ratati, trebuie vazut neaparat.
Povestea la care oricine putea fi implicat, care poate parea banala pentru unii,
dar intrepretarea si ecranizarea sunt de exceptie
Un film Romanesc cu un subiect 100% Romaneasca.
Am savurat premiera filmului ca invitat de producator dar l-as revedea cu place cand apare pe marile ecrane!!!

alex_il_fenomeno pe 9 noiembrie 2013 14:35
Suna foarte tentant, voi incerca sa il urmaresc si eu.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells