„Rogue One: O poveste Star Wars” – impresii de la spectatori

de Cinemagia în 21 Dec 2016
Rulează în cinematografe din 16 decembrie

Lucasfilm prezintă „Rogue One: O poveste Star Wars”, primul film din seria de filme de sine stătătoare marca „Star Wars”, a căror acţiune se desfăşoară în universul cunoscut şi iubit de fani, dar având personaje şi fire narative noi. Prima dintre aceste poveşti fascinante şi creative, „Rogue One” urmăreşte un grup de eroi neobişnuiţi, care, într-o perioadă de conflict, îşi unesc forţele şi pornesc în misiune pentru a fura planurile pentru Death Star, cea mai puternică armă de distrugere pe care o are Imperiul.

Filmul „Rogue One: O poveste Star Wars” este distribuit de Forum Film România şi a avut premiera oficială pe 16 decembrie 2016, fiind disponibil în format 3D (subtitrat şi dublat), IMAX 3D (AFI Palace Cotroceni Bucureşti, Shopping City Timişoara) şi 4DX 3D (Mega Mall Bucureşti, City Park Mall Constanţa, Shopping City Timişoara).

Marc Ulieriu, redactor-şef „Ştiinţă & Tehnică”: Este un film cu multă acţiune, genul military SF, dar care se „leagă”, se „coagulează” foarte-foarte bine. Niciun cadru nu mi s-a părut exagerat sau în plus. Nota 10 pentru scenariu, regie şi imagine. […]„Rogue One” m-a încântat mai mult decât „The Force Awakens”, iar dacă sunteţi fani ai seriei sau vă delectaţi cu pelicule SF, merită neapărat să mergeţi să-l vedeţi la cinematograf. Recomandarea mea, pentru o imersiune totală în acţiune, este IMAX 3D!

Octavian Palade, redactor-şef Playtech.ro: „Rogue One: O poveste Star Wars” a fost poate cea mai plăcută surpriză cinematografică de anul acesta, reuşind să îmi depăşească aşteptările (apropo de aşteptări, am refuzat să mă uit la trailere sau să citesc descrierea de pe IMDB înainte să văd filmul, pentru că m-am ars de două ori cu alte filme pentru care s-a făcut mult hype). Am fost surprins în mod plăcut de abordarea mai întunecată, iar povestea a reuşit chiar să acopere anumite „plot holes” din seria originală. Finalul a părut puţin forţat, şi veţi înţelege de ce când veţi vedea filmul, dar am înţeles decizia scenariştilor şi regizorului.

Sorin Minca, redactor IGN România: Acţiunea continuă cu întorsături de situaţie, iar efectele vizuale de calitate şi echilibrul umor-dramă sunt la ele acasă în acest titlu „Star Wars”. […] Estetica cinematografică este remarcabilă, cu unghiuri şi plimbări meseriaşe ale camerei, dovadă că echipa de producţie a avut inspiraţie la mânuirea tehnologiilor folosite pentru filmare şi editare. Câteodată m-am simţit imersat în acţiune, mai ales la unele scene de zbor, care îmi doresc să fi durat mai mult. [...] Povestea este destul de matură şi întunecată, într-o măsură în care nu te-ai aştepta de la Disney. Este o veritabilă poveste de război pe care ai să vrei să o auzi. „Rogue One: O poveste Star Wars” păstrează tradiţia francizei şi reuşeşte să aducă ceva nou, mai mult nou decât a adus „Trezirea Forţei”. […] Iar dacă nu te interesează aşa mult cum se leagă această piesă la marea poveste – se leagă chiar foarte bine şi explică bine anumite aspecte pentru Episodul IV - tot merită să îl vezi ca pe o desfătare vizuală spectaculoasă. S-a aplaudat la final.

Claudiu Petrescu, redactor-şef Movienews.ro: [...] am aplaudat la încheierea „Rogue One: O poveste Star Wars” şi n-am fost singurul, asta ar trebui să spună destule despre film. Văzut la IMAX în 3D, cum ar trebui să fie văzut de toată lumea, filmul lui Gareth Edwards, mi-a depăşit aşteptările. Ştiam că va fi bun… speram să fie bun, dar am avut o surpriză să fie mai mult decât “bun”, şi am să încerc să vă spun de ce. „Rogue One” este aşezat perfect între „Revenge of the Sith” şi „A New Hope”, finalul fiind demn, pe bună dreptate, de aplauzele care le-am oferit, şi nu numai că se potriveşte bine dar îl poţi şi compara cu trilogia veche, prin stil, culori, muzică, desfăşurarea acţiunii şi talentul lui Gareth, în spatele camerei, de a face posibile toate acestea.

Ştefan Dedal, redactor Times New Roman: Cel mai matur, mai încrâncenat, mai sumbru, mai dezvoltat la nivelul detaliilor (tehnice), cu probabil cea mai spectaculoasă intrare a lui Vader (că voiaţi să ştiţi) din toată seria SW, RO este în acelaşi timp, aşa cum îl arată titlul, destul de rogue (în sens de ‚pe cont propriu’) faţă de predecesoare, atât în literă, cât şi în spirit. […] În ce priveşte imaginea (şi cu asta am încheiat): uiţi pur şi simplu de tine, de sală, de sunetul ronţăitului de popcorn. Hipnotică, mai ales în combinaţie cu coloana sonoră (vechile laitmotive, dintre care cel imperial, când apare Vader). Ah, acea crash de nave imperiale... Poezie pură. Absolut superb. 

Andreea Lupescu, redactor Metropotam.ro: Ne-a ţinut pe scaune 133 de minute cu ochelarii 3D pe nas şi cu sentimentul de „uau, se-ntâmplă tot ce ne aşteptam să se întâmple”. Într-un sens bun. În spiritul grandios „Star Wars”, „Rogue One” vine cu elemente care să îţi stârnească familiaritatea încă din primele secunde: coloana sonoră, modul în care personajele frazează, luptele care nu-se-mai-termină, explozii, panorame spectaculoase din galaxii. Binele comun, sacrificiu, oameni obişnuiţi care fac lucruri măreţe, lupta, speranţa – sunt elementele care apar recurent pe toată durata filmului.

Peter Travers, Rolling Stone: Forţa e cu siguranţă cu acest spin-off „Star Wars”. Povestea tinerei şi a grupului rebel care fură planurile Death Star surprinde perfect magia trilogiei originale.

Pete Hammond, Deadline.com: „Rogue One: O poveste Star Wars” – acest film de sine stătător ar putea fi considerat cel mai bun „Star Wars” de până acum.

Chris Taylor, Mashable.com: „Rogue One” reprezintă o reuşită extraordinară şi o poveste extrem de eficientă.

Robbie Collin, Telegraph.co.uk: „Rogue One: O poveste Star Wars”: o veche poveste de război spusă în jurul unui spectaculos foc de tabără.

Peter Bradshaw, TheGuardian.com: [Filmul] reprezintă încă o producţie fantasy extrem de interesantă, cu energia şi abordarea de fan-fiction.

David Betancourt, WashingtonPost.com: Din punct de vedere vizual, „Rogue One” oferă efectele speciale impresionante pe care le aşteptăm de la orice legat de „Star Wars”. Bătăliile sunt intense şi strânse, fie că se desfăşoară printre sau unde apa loveşte nisipul.

Lindsey Bahr, Associated Press: „Rogue One: O poveste Star Wars” este unul dintre cele mai bune filme „Star Wars” realizate vreodată.

 

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
spartacus pe 21 decembrie 2016 10:41
Nu am apucat încă să văd acest film, dar sigur va fi mai reușit măcar dintr-un punct de vedere: și aici mă refer la principalul personaj negativ care aici nu va mai avea aspectul unui băiețandru cum a fost în filmul din 2015 (adică Domhnall Gleeson distribuit în rolul generalului Hux - total necredibil). Actualul personaj negativ are nu doar vârsta potrivită unui general imperial, dar și aspectul potrivit, toate acestea făcându-l mult mai credibil în rolul și interpretarea sa. Asemenea ”detalii” contează. Cel puțin pentru unii dintre noi care dăm importanță unor asemenea lucruri. Părerea mea, desigur.
GAlexa pe 21 decembrie 2016 20:39
Da așa este, dar să-i dăm credit generalului Hux care după părerea mea pare o persoană mult mai nebună, un psihopat mintal.
camaleonii pe 21 decembrie 2016 13:02
Nu ma surprinde deloc faptul ca R1 este atat de laudat in Romania. FFR(sau cineforum) conditioneaza acesul jurnalistilor, bloggerilor s.a.m.d. la vizionarea de presa a filmelor distribuite de ei de un sigur aspect: recenziile realizate sa fie cat mai laudative indiferent daca filmul este slab sau nu.
Anul trecut SW7 a generat recenzii incredibile, s-a vorbit despre cel mai bun film din intreaga serie...acum R1 depaseste acest lucru. In 2017, SW8 cu siguranta va fi considerat mai bun decat R1. Trist.
Cat de bun este intr-adevar R1? Nici prea prea, nici foarte foarte. Interesant, fara nimic special insa. Iar acest lucru nu o spun doar eu...nota de pe imdb la SW7 este de 8.2 dupa 600k de voturi. Pentru R1 este tot de 8.2, insa va scadea in urmatoarele luni dupa ce filmul va fi vazut de o groaza de oameni - si probabil va ajunge undeva la 7.
Si inca ceva...ep.7 a depasit 2 miliarde de dolari. R1 abia va atinge 1 miliard incasari.

florin_daniel_mitu pe 24 decembrie 2016 04:06
Sunt intru totul de acord cu tine!E trist ca ultimele doua productii SW, care sunt de fapt fracize cumparate de la LucasFilm tind sa se bazaze pe efecte speciale in detrimentul unor scenarii de bun simt..Sunt filme extrem de comerciale, de-a dreptul slabe ca si concept dar in care s-au investit atentie sute de milioane de dolari in procesarea grafica a efectelor care tind sa te impresioneze daca le vezi in 3 D Imax samd. Fac parte din categoria jurnalistilor care nu gusta ultimele 2 productii tocmai din aceste motive. Eu chiar nu pot sa inteleg cum poate cineva sa compare The Empire Strike Back cu aceasta poveste insipida, cu aceasta facatura de SW care nu se ridica nicidecum la valoarea primelor serii . Efecte speciale dublate de o poveste clasica holliwodiana in care o familie e despartita si distrusa de imperiu,de fortele raului si atat..Un Vader impotent de-a dreptul care se lupta cu sabia de unul singur timp de 30 de secunde si unul avertizat de teribilul erou negativ. Fanii adevarati ai SW vor descoperi un nou film fara intriga, un regizor fara viziune, o productie fara mister dar si mai grav fara niciun leitmotiv care sa-ti inspire o traire aparte. Am vazut primele sase episoade de sute de ori si va spun sincer ca nu m-am plicitsit niciodata dar aceste francize mizerabile,nu sunt facute decat in scopul declarat imediat dupa tranzactia Disney , de a toca fraierii de bani.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells